Poate că am îmbătrânit eu înainte de vreme, dar niciodată nu mi-au plăcut hainele colorate, cu sigle mari, logo-uri supradimensionate sau tot felul de mesaje pe ele. Am preferat hainele simple, discrete, dacă se poate din materiale de calitate, că nu mereu am avut și buget pentru ele.
Partea bună? Am senzația că și moda tinde în directia asta, minimalism și funcționalitate, nu degeaba Old money style e în trending pe TikTok, și văd tot mai mulți adolescenți și tineri care se îmbracă bine.
Regulile astea sunt valabile și pentru hanorace barbati, nu am eu prea multe prin garderobă, dar până nu demult era greu să găsești un hanorac de calitate cu fermoar, că aici era și buba mea cea mai mare, 90% din hanorace nu au fermoar, și eu dacă îmi iau un hanorac, neapărat trebuie să fie cu fermoar.
Deși ele există de mult timp, hanoracele așa cum le știm noi acum au apărut pe la 1930, poate ați auzit de brandul ăsta ce le-a produs printre primii, Champion, compania din spate se numea la origine Knickerbocker Knitting Company.
Au devenit celebre după ce au fost folosite de echipele sportive ale Universității din Michigan, și imediat au prins la muncitorii din fabricile frigurosului New York, deoarece erau confortabile și protejau oamenii în timp ce lucrau. Nu le păsa muncitorilor de modă, dar hanoracele erau din bumbac gros, cu glugă și buzunare mari, țineau de cald și aveau un design funcțional, erau practice.
Prin 1970 hanoracele au devenit populare și în rândul tinerilor, mai ales datorită culturii hip-hop și a skateboarderilor care le purtau, evoluând de la articole de muncă la piese de modă, fashion statement sau cum vreți să le mai ziceți voi. Așa sunt văzute și astăzi, îți iei pe tine un hanorac dacă vrei ceva confortabil și vrei să arăți că ești mai relaxat, că te îmbraci cu ce îți place, că nu te conformezi normelor.
Pentru mine, un hanorac ideal este unul care reușește să îmbine confortul cu simplitatea, de asta ziceam că le caut pe cele cu fermoar. De obicei le folosesc atunci când mă îmbrac în straturi – 1 tricoul, 2 hanoracul și 3 geaca. Dacă vreau să trec rapid de la geacă la tricou apreciez fermoarul, pentru că nu trebuie să mă chinui când mă dezbrac.
În plus, un hanorac minimalist oferă și versatilitate, poate fi purtat atât casual, dar și în combinație cu o pereche de jeans sau pantaloni chino. Bumbacul e în continuare materialul preferat de mine, nu doar pentru că ține de cald, ci și pentru că mi se pare aiurea să folosești un hanorac din materiale sintetice, nu are nici o utilitate. Un hanorac bine făcut trebuie să fie plăcut la atingere, să ofere căldură, confort, dar și respirabilitate, mai ales în zilele mai răcoroase.
De ce evit hanoracele cu mesaje sau sigle supradimensionate? E simplu, poate că azi e la modă brandul X sau mesajul Y și crezi că ar fi o idee bună să îți iei un hanorac mai ieșit din comun, să atragi privirile, dar peste 6 luni moda se schimbă și tu rămâi cu ele în dulap. În schimb un hanorac minimalist, dintr-un material bun, poate fi purtat ani de zile fără probleme.
Voi ce preferați, hanoracele simple sau pe cele cu fermoar? Doar eu le caut numai pe cele cu fermoar?
desi sunt mult mai practice cele cu fermoar si imi plac cumva acum in garderoba am doar 2 cu fermoar si cred ca 5-6 fara fermoar. ambele sunt ok si sincer chiar prefer un hanorac simplu, material bun care sa se spele usor si sa fie calduros, am si de brand insa nu scrie cat casa “mike” sau chestii deastea
Adibas FTW
Si pentru mine hanoracele bune sunt musai cele cu fermoar si cu gluga mare. Cele cu gluga mica nu-mi plac ca nu tin de cald :). Ca si design, cele simple sunt perfecte, iar ca material au inceput sa-mi placa cele din fleece, mi se par mai calduroase.
eheeee Mariuseee :)))
nu pot sa cred ca anul asta nu ai scris nimic despre black friday :))
Am luat doar cafea și air fryer, nimic interesant. 🙂