fbpx

Nu există nici o justificare pentru războiul pornit de Putin și atacarea Ucrainei 🇺🇦

Observ că narativul de la Kremlin s-a schimbat zilele astea, inclusiv postacii români plătiți de ruși au schimbat argumentele. Au văzut că nu le iese cu războiul fulger, au văzut că ucrainienii de rând își apără țara și îi primesc cu cocktailuri Molotov în loc de pâine și sare, așa că dau vina pe 🇺🇦 Ucraina și NATO și americani – noi nu am vrut războiul, dar am fost provocați, am atacat doar pentru a ne proteja granițele, pericolul e prea aproape și alte justificări din astea puerile.

Evident că Putin și-a făcut calculele greșit, a crezut că americanii sunt slabi după retragerea din Afganistan și e momentul propice pentru a lua înapoi Ucraina pe persoană fizică. Nu a ținut cont de faptul că e 2022, nu 1980, că oamenii folosesc social media intens pentru a se informa, că nu mai poate manipula și controla opinia publică.

Și din ce văd, l-a subestimat mult pe Volodymyr Zelenskyy, omul a fost actor de comedie, dar acum joacă rolul vieții lui al naibii de bine. Într-o vreme în care mulți lideri au devenit niște clovni, președintele Ucrainei arată lumii întregi ce înseamnă să fii un lider.

Între timp:

 • UE și S.U.A exclud băncile rusești importante din SWIFT, și S.U.A blochează activele Băncii Centrale Rusești.
 • Majoritatea țărilor din U.E trimit ajutoare militare și umanitare în Ucraina.
 • Musk a activat internetul prin sateliți Starlink pentru Ucraina.
 • Ucrainienii din Legiunea Franceză au primit permisiunea de a merge să lupte în Ucraina, și dacă am înțeles bine, Ucraina face o legiune străină proprie în care străinii se pot înscrie pentru a lupta contra rușilor.
 • Anonymous transmite pe televiziunile de stat din Rusia imagini reale cu ce se întâmplă în Ucraina, și a spart cam toate site-urile instituțiilor din Rusia.
 • Sunt mândru de cum s-a comportat societatea civilă din România zilele astea, primind refugiații cu brațele deschise.  Sunt scârbit de lipsa de reacție a autorităților, mai ales a guvernului, dar vă ținem noi minte.

Chiar dacă armata rusă va controla orașe din Ucraina, populația se pregătește pentru război de gherilă. Poți cuceri o țară, dar pe termen lung nu o poți păstra, dacă tot poporul țării e împotriva ta. Și presimt că nici rușii nu îl vor mai înghiți mult timp pe Putin , când încep sancțiunile să le afecteze viața de zi cu zi.

Dacă vreți știri în timp real din Ucraina vă recomand să vă faceți cont de Twitter și să urmăriți listele Ukraine și 2022 Ukraine Crisis.

Recomandă

6 Comentarii

 1. Se pare că Țarul Putin numai știe în ce secol se află și asta o să-l coste capul ( și fizic ) . Cât despre lătrăii lui, cam schelălăie acum . Oricât tupeu și nesimțire ar avea nici Șoșoacă,Simion și Șpagoveanu de Constanța nu-și mai pot îmbrobodii enoriașii.

 2. Astept cu interes sa-l vad pe primul militar de rang inalt raspunzand la ordinele lui Putin cu “Niet!”, apoi sa dea ordin trupelor din Ucraina “Nazat !”. Acela va fi al doilea rus care salveaza omenirea, dupa ofiterul care a evitat razboiul nuclear prin anii ’80 ..

  • Din ce zic analiștii specializați pe Rusia, Putin și-a curățat bine anturajul, cei care ajung la el execută tot fără să comenteze. Presupun că disperarea încă nu e suficient de mare pentru ruși.

 3. E o vorbă din popor care spune ”să nu te pui cu nebunul”, faptele sunt doar la început.
  Pe de altă parte este greu de dovedit că ar fi ”postacii români plătiți de ruși”, poate or fi în nr. foarte mic dar mai curând simpatizanți și frustrați care nu au trăit în comunism și nu știu ce înseamnă (nu mai detaliez aici)
  Cu privire la dezinformare, eu consider că tocmai acum trăim în cea mai mare dezinformare posibilă.
  Mai marii lumii au avut în mod cert și discuții secrete cu ”țarul” și care nu vor ajunge publice.
  Să vedem lucrurile și dincolo de accesele sentimentale și să înțelegem că dincolo de pericolul cel mai mare de a se extinde războiul există avantaje economice pentru puterile lumii care își freacă mâinile de bucurie din mai multe motive.
  -Unul ar fi vânzare de armament că doar nu îl dă cadou Ucrainei.
  -Al doilea slăbirea economică și mai ales agrară a Ucrainei care era deja un mare concurent, e drept cu ferme mari patronate tot de niște magnați europeni.
  -Al treilea, in cazul în care Rusia nu va obține victoria dorită, Ucraina va primi ”ajutoare” de reconstrucție de la FMI, BERD, B.M. credite care vor avea niște dobânzi pe măsură.
  – Al patrulea dar nu ultimul ar fi populația numeroasă care se refugiază în accident dar este bună și aptă de muncă tot pentru economiile puternice care țipă după forța de muncă, deci unii au crescut-o, educat-o, învățat-o iar alții acum o vor folosi moca (cu salarii ”decente”).
  Nu aș vrea să se înțeleagă că sunt vreun susținător al estului, am urât acel regim dar să nu uităm cum am fost și cum suntem încă tratați de cei pe care îi adulăm și aici vreau să spun doar un cuvânt și am încheiat SCHENGEN. Poate și de aici aversiunea unora față de occident.
  Să auzim de bine!
  P.S. Dacă comentariul deranjează il puteți șterge fără nicio supărare.

  • Nebunul a provocat constant, asta fac rușii, își încordează mușchii și amenință. Crimea a fost luată de ruși în 2014, dar Vestul a închis ochii, că voia pace. Practic doar am amânat problema. Sunt rețele întregi de postaci ruși, au fost articole documentate scrise despre asta. Uite aici la noi https://newsletter.misreport.ro/issues/edi-ia-101-1051534 și aici la nivel internațional https://www.irinsider.org/monthly-briefs-1/2021/2/14/how-pro-government-trolls-influence-online-conversations-in-russia

   Am râs trist la faza cu populația ucraineană care vine și ne fură joburile. Ei mergeau deja în Vest dar pentru joburile bune, pentru cele de jos toți angajau din Africa și Asia. Nu adulează nimeni pe nimeni. Cum spuneam, sunt o mulțime care critică NATO și UE, dar le critică de la căldurică, din democrație, pe un job bun. Nu am văzut pe nimeni să emigreze în Rusia, dacă tot le place democrația lor, aia cu bătut oamenii pentru că au deschis gura și otrăvit orice leader politic comentează ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *