Teoria conspirației: Facebook folosește microfonul din telefon pentru a asculta tot ce discutăm

Prin State au fost ceva discuții în iunie pe tema asta, a folosirii microfonului din telefon de către Facebook pentru a monitoriza toate discuțiile din jurul nostru, chiar și atunci când aplicația e închisă, pentru ca apoi să ne bage pe gât reclame în legătură cu chestiile despre care vorbim. Atât de multe încât au fost nevoiți să dea un comunicat oficial.

Facebook does not use your phone’s microphone to inform ads or to change what you see in News Feed. Some recent articles have suggested that we must be listening to people’s conversations in order to show them relevant ads. This is not true. We show ads based on people’s interests and other profile information – not what you’re talking out loud about.

We only access your microphone if you have given our app permission and if you are actively using a specific feature that requires audio. This might include recording a video or using an optional feature we introduced two years ago to include music or other audio in your status updates.

Explicația simplă este că atunci când instalezi aplicația de Facebook ea îți cere permisiunea să folosească microfonul și camera foto  din smartphone pentru că deh, poate că vei dori să înregistrezi niște filme, să le postezi din applicație. Chiar și după instalare poți bloca accesul la microfon, din setările aplicației. Plus că oricum Google blochează accesul în Android către microfon, cameră, giroscop, GPS etc, trebuie să acorzi tu la fiecare aplicație permisiunile.

Și e amuzant, că tot cei care se agită cum că ar fi spionați de dispozitivele din jurul lor dau check-in peste tot, pun poze cu copiii lor în puța goală pe Facebook și se laudă cu orice nouă jucărie cumpărată în mod public, și după aia se plâng că nu mai au intimitate online. Dap, fix ăia.

Dar teoria conspirației continuă, și ieri a întrebat pe Reddit un american fix același lucru, cu peste 250 de comentarii pe tema asta. Și au început să apară și pe la noi ceva articole, menite evident doar să atragă like-uri de la paranoicii care cred că guvernul, reptilienii și masonii conduc lumea.

Soluția e simplă. Credeți că Facebook, Google, NSA, SRI vă spionează, că discutați zilnic secrete de interes național? Aruncați telefonul, laptopul, vindeți tot ce aveți și mutați-vă undeva în pădure, să trăiți cu apă de izvor și vânat proaspăt. Deși s-ar putea să fiți și acolo spionați de drone, cine știe…8 Comentarii

 1. La un momendat mi-am pus si eu intrebarea asta, fiindca dupa cate o conversatie telefonica sau live (cu telefonul aproape evident) mi-au aparut reclame la produse sau servicii foarte “related” cu si despre exact ceea ce am discutat…….DAR …. trecand peste mica doza de paranoia, am realizat LOGIC ca defapt reclamele sunt oricum in aria mea de interese, si defapt nu ele imi apar in functie de ce discut eu, ci eu le vad le observ (mai atent) dupa ce mi-a fost trezit interesul in urma discutiilor.

  Asa ca cine o ia prin “lanul de porumb” si incepe sa creada teorii ale conspiratiei de genul asta are clar o mult mai mare inclinare spre drama si nu spre LOGICA ….. E acelasi gen de public care pune botul la toate clickbait-urile de pe Facebook si nu numai…

   

 2. Am trecut si eu acum vreo 20 de ani printr-o faza de paranoia … sau nu …

  Sotul meu era plecat intr-o delegatie iar eu, ramanand singura acasa, ascultam radio, ma uitam la TV, chestii obisnuite.

  Intr-o seara am sesizat ca, inchizand TV-ul si neavand nicio alta sursa de zgomot in jur, auzeam o voce din TV care vorbea exact ca la radio, dar incet si usor bruiat. Repet, TV-ul era inchis. L-am scos din priza, nimic. M-am speriat un pic.

  A 2-a zi la fel, idem zilele urmatoare. Un amic ce lucra la un centru de reparatii radio-TV mi-a zis ca e posibil sa avem microfoane instalate in TV (probabil era vizat sotul meu).

  Intr-un final, m-am obisnuit cu “musafirii”, oricum dormeam in alta camera. Nu m-ar fi surprins nici sa am camere video spion … mai faceam misto de posibilii ascultatori …

  Asa ca teoriile conspirationiste de acum sunt parfum … uite, chiar acum zambesc la camera video de la laptop … ma vedeti, da? Nu se vede bine? O fi din cauza laptopului … nu mai e chiar tanar … hai, bagati niste reclame la laptopuri! 🙂

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: