Din când în când apar articole de genul Nimănui nu-i pasă sau clipuri video care arată cum social media ne face mai triști. Ele sunt perfecte pentru cei care militează împotriva oversharingului, cei care spun că ar trebui să postăm mai puține detalii despre noi în rețelele sociale, cei care spun că social media ne deprimă, în loc să ne îmbunătățească viața.
Eu zic că nu e adevărat. Totul depinde de cum folosim rețelele sociale. Da, dacă ai impresia că postând 1000 de poze pe zi cu copilul tău îl transformi într-o vedetă online atunci îți meriți soarta. Da, dacă stai pe Facebook doar pentru a te enerva și deprima când vezi că prietenii tăi o duc mai bine ca tine, au case mai mari, mașini mai bune și prietene mai frumoase îți meriți soarta.
Totuși, nu asta e utilitatea rețelelor sociale.
Eu văd platformele astea ca pe un mijloc de a interacționa mai rapid cu oamenii dragi, cu care nu pot să mă văd sau să discut față în față zilnic. Uneori pun poze cu fetele mele pentru că am rude plecate în alte țări sau prieteni prin alte orașe și astfel știm rapid fiecare ce și cum am mai făcut. Dar nu le pun public, le distribui doar lor. Nu contorizez numărul de like-uri la poze, ci faptul că primesc telefoane și emailuri de la oameni după ce le public. Și zici că a fost fain la mare/munte/pe unde ai mai fost?
Alteori folosesc rețelele sociale pentru a ajunge mai ușor la oameni pe care nu îi cunosc direct. E mult mai ușor să fiu introdus cuiva de un prieten comun, pe Facebook sau LinkedIn, decât să îl abordez direct.
Dacă ai prea mult timp liber și stai pe Facebook doar pentru a vedea ce au mai făcut alții încetează. Citește o carte, ieși la o plimbare, apucă-te de un curs online gratuit. Învață ceva util. Nu folosi social media ca pe un înlocuitor al vieții reale, ci folosește-o pentru a îți îmbunătăți viața și relațiile cu oamenii care contează pentru tine. Numai zic.
Și încă ceva, de regulă adevărul nu e că unii au o viață mai bună decât ceilalți, cum ai crede privind profilele lor online. Doar că cei care știu să își cultive brandul personal postează online doar aspectele pozitive: concediile, mașinile, distracțiile, clipele frumoase, păstrând pentru ei dezamăgirile, eșecurile, problemele și fricile.
Asta nu înseamnă că trebuie să folosim social media doar pentru a ne lăuda, dar e important să știm că online, la fel ca și în viața reală, nu tot ce zboară să mănâncă.