fbpx

Ați plăti un abonament lunar pentru încălzirea din scaunele mașinii?

S-a făcut mișto pe net despre BMW, care pentru anumite modele, în anumite țări, cere bani lunar pentru ”serviciul” de încălzire a scaunelor. De fapt opțiunea de încălzire a scaunelor există deja în acele mașini, proprietarii au plătit pentru mașini, doar că BMW îți taie accesul din soft dacă nu plătești abonamentul. Să fie lăcomie sau un semn al vremurilor care vin? Alex zice că poate ăsta e viitorul, unul în care vom plăti lunar pentru a beneficia de diverse produse sau servicii.

Eu zic că există o mică mare diferență, și anume că în cazul de față ți se cer bani pentru un lucru deja plătit. Sigur, cam toți avem abonamente la Netflix, Spotify sau telefonie mobilă, dar plătim acel serviciu lunar, pentru a beneficia de el. Dacă nu ne convine putem să ne uităm la canalele TV publice sau să ascultăm posturile de radio cu reclame, că nu ne va cere Sony un abonament lunar ca să pornim televizorul. Greșesc?

Gândiți-vă un pic, cum ar fi dacă Samsung ori Apple v-ar cere 2 euro lunar, ca să puteți activa camera foto din smartphone? E la fel, că deja am plătit telefonul sau televizorul, nu?

Eu cred că acum se testează marea cu sarea, producătorii încearcă pe anumite piețe ideea asta, de a îți vinde produse cu toate funcționalitățile, dar cu accesul la unele condiționat de un abonament, lucru care nu mi se pare corect.

Ideea asta nu e nouă, și apare în multe domenii, și nu cele la care v-ați aștepta. De exemplu, fermierii americani au început din 2017 să folosească firmware modificat de ucrainieni pe tractoarele John Deere, deoarece compania pusese prea multe limitări în sistemul oficial și ei nu și le puteau repara decât unde voia compania, cu prețurile stabilite de companie și în condițiile lor.

Îmi și imaginez cum ar funcționa asta cu limitarea în România, dacă BMW ar percepe un abonament pentru încălzirea în scaune imediat ar moda băieții softul, vorbind cu Vericu.

Voi cum vedeți lucrurile, vi se pare normal să plătim abonamente, pentru acces la funcții existente deja în produsele cumpărate?

Recomandă

5 Comentarii

 1. Deja vad oferte la baietii de la garaje, incalzire in scaune la BMW, doar 100 lei pe viata. Activam si ventilatia in scaune bonus.

 2. Nu poți să ceri bani pentru niște funcții banale care ar trebui să fie by default pe mașină. Ah, că faci ceva extra mega special cum e Self Driving Pilot de la Tesla, da, merită să plătești un preț de cumpărare și atât în nici un caz abonament.

  O să vină să îți pună abonament și că deschizi capota, pe schimbătorul de viteze sau semnalizare (ai depășit 100 de semnalizări cumpără pachetul nelimitat).

  Stai să ajungă în Ro că vin băieții și îți instalează cu 100 lei ce vrei tu :)))

  • Așa zic și eu, dar principala dilemă e la costuri – cine plătește pentru hardware-ul deja instalat, clientul care e condiționat de un abonament separat pentru a avea acces la acele funcționalități sau producătorul care își asumă că doar o parte vor accepta abonamentul?

 3. Nu e prost cine cere … se merge pe tot felul de idei crete, ca, deh, poate mai prostesti pe careva. Mi se pare penibila ideea, in conditiile in care un BMW nu costa 2 lei. E OK, exista o groaza de alte masini care au chestia asta deja setata, ce ma impiedica pe mine sa cumpar inca un Outback, de pilda, ca al meu nu are abonament la scaune incalzite.

  • Mă uitam și eu, sunt extraopțiuni la mașini scumpe, de la 100k euro în sus. Dacă era mașina ieftină înțelegeam…. Coreeni și japonezi încă nu au venit cu idei din astea, sau dacă vin sunt doar în analize acum. BlueLink de la Hyundai de ex, aplicația pentru telefon ce funcționează ca o telecomandă pentru mașină, e oferită gratuit, dar spun că s-ar putea să ceară la un moment dat bani pe ea. Probabil toți se uită să vadă cum reacționează piața.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *