fbpx

Avantajul magazinelor online nișate

Dacă discutați cu cineva ce cunoaște bine domeniul comerțului online cu produse IT&C, electronice și electrocasnice vă va spune că acum există 3-4 jucători mari în România, dintre care eMag ia crema pieței, probabil au în jur de 70% din totalul vânzărilor online. În 2010 aveau  o cifră de afaceri de 102 milioane euro, sunt curios cum vor arăta cifrele pe 2011.

Totuși, eMag a crescut și pentru că și-au diversificat enorm de mult gama de produse vândute. Pentru publicul generalist e ok, dar pentru cei pasionați de un anumit domeniu strategia asta îi poate determina să se orienteze spre un magazin nișat. De exemplu F64 a crescut frumos oferind doar produse destinate pasionaților de fotografie, completând ulterior oferta cu cursuri destinate fotografilor. Mi se pare o strategie foarte bună, nu e suficient să vinzi clienților, e bine și să îi educi, pentru că astfel îi fidelizezi și îi determini să cumpere de mai mulți bani.

În plus, un magazin online nișat poate acorda mai multă atenție produselor vândute, iar personalul de vânzări le cunoaște mult mai bine decât un vânzător care este obligat să vândă de toate. De exemplu, mereu am apreciat magazinele online care oferă și recenzii video pentru produsele lor. Nu mă aștept să le văd în 3d prin realitate augmentată, dar un clip video cu un telefon sau un laptop mă poate ajuta uneori să mă decid dacă cumpăr produsul mult mai repede decât 10 pagini de specificații tehnice.

Zilele astea căutam un telefon cu touchscreen pentru mama. Nimic pretențios, doar să aibă iconițele mari pe ecran și o cameră decentă. Cum sunt fan cumpărături online, după 1 oră de căutări am ales un Samsung S5230 și am început să caut o recenzie video în română pentru telefon, mama vroia neapărat să vadă cum arată telefonul în acțiune, cum se umblă prin meniuri, din astea. Pe Youtube am găsit o recenzie a telefonului făcută de un magazin online ce vinde doar telefoaneyourphone.ro. La finalul clipului aveau link către site. Intru, prețul mi se pare ok, vreau să comand dar vroiam să știu dacă îl livrează curierul într-o zi, ținând cont de sărbători. Aveau numărul de mobil afișat mare pe pagina produsului, sun, îmi răspunde un tip care era probabil același ce făcuse și recenzia produsului pe Youtube. Livrau într-o zi, dar nu mai aveau pe stoc telefonul. Îmi recomandă un model mai nou de la Samsung, S5260, la un preț similar, dar cu Wi-Fi.

Decid că vreau să îl comand pe ăsta, după ce mă uit la recenzia video de pe pagina produsului. Zic să verific și prețul pe price.ro. Era ok, deci am comandat telefonul recomandat de el, pentru că tipul mi-a răspuns rapid la întrebări și pentru că aveau o recenzie video detaliată pentru telefon pe site.

Morala? Magazinele online nișate pot să o ducă foarte bine și pe o piață dominată de câteva magazine mari, dar generaliste. Cât timp îți cunoști perfect oferta, ai un preț bun, oferi clienților cât mai multe informații despre produse, inclusiv recenzii video, iar serviciul clienți răspunde rapid la întrebări, clienții vor apela la tine. Nu contează doar prețul, ci și atitudinea față de client.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Magazinele nișate pot să o ducă relativ bine și în România. De exemplu, noi vindem arcuri și săgeți, un domeniu nu extraordinar de dezvoltat pe la noi, dar în creștere de câțiva ani odată cu legislația favorabilă. În momentul de față vindem undeva la 20.000 € pe lună și avem o margine de două cifre super bună, nu 3-5% cât au magazinele de electronice, la prețuri comparabile cu ce poți găsi în Germania sau Olanda, unde sunt cele mai multe magazine de acest tip.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *