fbpx

Ce bănci folosesc la final de 2022

Mă gândeam la final de an că totuși a evoluat și sectorul bancar de la noi în ultima perioadă, chiar dacă nu vedem asta. Acum câțiva ani era complicat să deschizi un cont online sau să îți faci card fără să mergi la bancă, era scump să faci tranzacții între valute diferite, între timp avem tot felul de oferte, care de care mai bune. Evident, nici o bancă nu e perfectă, de asta și eu folosesc 3 bănci ca să îmi rezolv treburile. La final de 2022 lucrez cu ING, Unicredit și Revolut. Voi?

ING Bank e în continuare banca principală, și pentru finanțele personale, și pentru firmă

Știu, mulți zic că nu mai e ce a fost, dar nici celelalte bănci nu mai sunt, și de fiecare dată când mă apucă cheful de schimbat banca întreb oameni ce lucrează cu alte bănci și de obicei mă apucă groaza. Nu există bancă perfectă, trebuie să cauți ce se potrivește cel mai bine cerințelor tale.

Sigur, ING ar putea să facă mai intuitive aplicațiile bancare, mai ales cea pentru firme, care mai crapă uneori fără motiv, ar putea să renunțe la Maria când suni la suport, pentru că oamenii vor să vorbească cu oameni, nu cu roboți, dar toate băncile au redus la greu resursa umană și filialele.

Când trag linie, mă uit că pe conturile personale comisioanele sunt aproape de zero la tranzacții, putem să transferăm bani ușor în familie că ne-am făcut împuternici și mutăm din conturile personale sau de economii fără stres, și chiar dacă o mai dau în bară uneori, oamenii de la ei sunt dornici să te ajute, când ajungi la ei.

UniCredit Bank – am ajuns la ei prin oferta de Black Friday cu multe chestii gratuite

Oferta de Black Friday – o scot în fiecare an pentru un anumit număr de clienți noi, cu 3 conturi în lei, dolari și euro fără comisioane, transferuri de valută fără comisioane, 1 card de debit fără comisioane, depuneri și retrageri fără comisioane la casierie sau bancomate, plus transfer între valute zilnic la happy hour la cursul oficial BNR, în limita a 1000 de euro/zi.

Anul trecut au avut oferta pentru 3000 de clienți noi, anul ăsta au fost 1000, de anul trecut am mai adus câțiva oameni după mine, după ce m-am convins că e ce trebuie.

Nu o să vă mint, am ajuns aici în primul rând pentru conturile în valută, de când le am folosesc mult mai rar Revolut pentru conversii sau plătit în vacanțe. Între timp am descoperit că și aplicația de mobil e decentă, deși e mai bună un pic cea de la ING. Dezavantajul lor e că nu au prea multe filiale, dar hey, am zis că au depuneri și retrageri gratuite la oferta de BF?

Revolut – foloseam inițial cardul Revolut strict pentru plăți în afară sau pentru călătorii, alimentam cu lei, schimbam în euro

De când cu Unicredit nu mai are sens să folosesc Revolut pentru plăți afară, în schimb mai are două funcții faine. Prima facilitate ar fi cardurile virtuale pe care le poți crea/dezactiva din aplicație, util de exemplu dacă vrei să cumperi ceva de pe un site dubios și nu vrei să îți pui acolo cardul bun. Creezi un card virtual, faci plata și gata, l-ai dezactivat.

A doua facilitate e Revolut Junior, carduri de debit pentru copii. Băncile de la noi au rămas în urmă la capitolul ăsta, din ce știu eu nu poți crea carduri separate pentru copii, pe care să le alimentezi din cardul tău și la care să poți vedea cum au cheltuit odraslele banii. Revolut Junior face asta, alimentezi cardul din aplicația ta și primești notificări când se fac plăți. E genial.

Voi ce bănci folosiți și mai ales, de ce?

Recomandă

9 Comentarii

  1. ING și Revolut. ING a fost prima bancă pe care am ales-o în urmă cu mulți ani, pentru că acolo avea cont persoana pentru care scriam articole atunci. Am rămas la ei pentru că nu am avut nici un motiv să plec. Cât despre Revolut… are toată lumea și adesea faci transferuri rapide de la x la y și cardurile virtuale reprezintă un motiv pentru care nu îi părăsesc.

  2. Folosesc multe bănci și aplicații, însă ce mi se pare că s-a schimbat în ultimii ani, probabil datorită Revolutului, este că băncile încep să renunțe la atitudinea de tip „îți fac o favoare că ții banii la mine”. M-a deranjat întotdeauna asta, EU le fac o favoare băncilor că îmi țin banii la ele, ELE ar trebui să mă plătească pe mine. Încet-încet observ că renunță la comisioane, dau dobânzi mai acceptabile la depozite (bine, asta și ca urmare a contextului general actual). Câteva încă au rămas blocate în trecut (la ING persoane juridice încă au comisioane lunare, iar conturile curente au dobândă 0%, BT îți ia comision când PRIMEȘTI bani și are 2 aplicații diferite, cum are și BCR, la OTP trebuie în continuare să te duci fizic în sucursale să semnezi o căruță de hârtii etc.). Sunt relativ plăcut surprins de CEC, contul Multicurrency e interesant, îți deschizi contul online, însă dacă ajungi în sucursale s-ar putea să dai peste doamne încremenite în epoca ceaușistă.

    • O să dispară și doamnele de la CEC, dar mai durează 20 de ani. Ai dreptate, încep să dispară comisioanele pentru că și concurența e puternică. Eu văd băncile ca un instrument pentru rulat banii, mai puțin pentru depozite și economii, unde dobânzile sunt de obicei mici.

  3. ING și Wise. Nu am avut și evit Revolut, dar folosesc Wise pentru abonamente și transferuri. Legat de ING, eu nu prea am avut problemele despre care tot aud, nici nu știu când a fost ultima dată când nu a mers aplicația. Ce nu-mi place la HomeBank e că au amestecat niște meniuri pe-acolo și trebuie cel puțin 1-2 pași în plus să ajungi la anumite categorii, gen Facturi sau altele. Și atâta timp cât nu am probleme mari cu ei, nici nu-mi vine să schimb cu adevărat. Am avut și BCR și BT, să zicem că BCR a ajuns la zi cu George, dar fiind de multă vreme la ING am rămas acolo și deocamdată toate bune.

  4. Pentru finantele personale folosesc ING si Revolut, iar pentru firma folosesc ING si Unicredit (am prins oferta de BF de anul acesta).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *