fbpx

Când clienții nemulțumiți folosesc social media pentru anti-campanii – Stefan doesn’t like this

Stefan Vasilachi este un tip obișnuit, cu o problemă care nu este unică: a cumpărat o mașină nouă, Nissan, și până să ajungă la 30.000 de kilometri cu ea a schimbat nu mai puțin de 5 discuri de ambreiaj. Diferența față de alți tipi cu probleme similare este că Ștefan s-a enervat, a colantat mașina cu o antireclamă și a postat fotografia pe Facebook, cu următorul mesaj:

Stefan doesn’t like this.
Sa detaliez: pe parcursul a 30 000km eu am schimbat, 2 volante si 5 ambreiaje. Dupa ce am vrut sa-i dau in judecata, cu avocat si tot tacamul, am primit banii inapoi si un disc de ambreiaj de la un alt model mai mare(Terrano) ca sa reziste. Saptamana asta aflu ca iar ar trebui sa schimb volanta si ambreiajul.

 

nissan romania

Rezultatul:

De azi dimineață, de când a fost postată fotografia pe contul lui de Facebook, aceasta a primit peste 550 de share-uri. Și e doar prima zi. Gândiți-vă cam cât ar fi costat o campanie de promovare a acelei fotografii către utilizatorii de Facebook. Gândiți-vă câți oameni au văzut mesajul și au asociat brandul Nissan cu unul care produce mașini proaste. Nu știu dacă e cazul, pentru că nu am avut mașini făcute de ei, dar ați înțeles ideea. Nissan are parte de multă publicitate gratuită, și nu e genul acela de publicitate pe care un brand și l-ar dori.

Utilizatorii obișnuiți pot folosi cu succes rețelele sociale pentru a posta nu doar aprecierile față de branduri, ci și nemulțumirile. În plus, e în natura umană să reacționeze mai degrabă la veștile negative decât la cele pozitive, tocmai de aceea fotografia a devenit virală. Dacă Ștefan ar fi spus că are cea mai bună mașină probabil postarea lui trecea neobservată, dar așa…

În condițiile de mai sus, e necesară rapid o intervenție pentru aplanarea crizei, pentru a preveni extinderea ei. Orice brand care folosește social media știe asta. Cel puțin teoretic.

Între timp, pe pagina de Facebook Nissan România totul e frumos, păsărelele ciripesc și ei se laudă cu mașinile noi lansate.

Nu știu ce agenție se ocupă de comunicarea lor online, dar nu le spune nimeni că se apropie o furtună? Nu de alta, dar la mesajele postate de alți utilizatori  pe pagina lor de Facebook nu răspunde nimeni și întâmplarea a ajuns deja în atenția presei. Iar dacă presa e pe fir, problema nu va dispare prea curând.

Nissan Romania 2

Ăsta e avantajul dar și dezavantajul social media: mesajele se pot propaga foarte rapid, fie că sunt pozitive sau negative, iar dacă sunt negative strategia cu ascunsul gunoiului sub preș nu funcționează, pentru că nu poți controla ceea ce discută lumea despre brandul tău pe internet. Poți doar influența conversația, dacă intervii la timp.

Recomandă

13 Comentarii

  1. Nu a avut cine știe ce preluări în presă, mai mult s-a scris pe bloguri la modul „hai să vedem reacția celor de la Nissan”. Faptul că pe pagina celor Nissan e pace și liniște nu mă miră, doar nu ai vrea să dea share la poza respectivă acolo. 🙂

    Tu cum ai fi procedat dacă te ocupai de comunicarea pentru Nissan în RO?

    • Așteaptă, știi că presa se mișcă mai greu. Eu nu mă refeream la promovarea fotografiei pe pagină, ci la faptul că nu au răspuns mesajelor postate de fanii pagini care semnalau problema. Din păcate social media nu e un job de luni până vineri. În primul rând aș fi răspuns comentariilor. Dacă tipul a exagerat aș veni cu niște statistici, informații legate de numărul mașinilor vândute la noi, reparațiile efectuate în garanție etc. Dacă tipul are dreptate l-aș contacta rapid pentru a găsi o soluție amiabilă. Oricum ar fi, tăcerea nu e o soluție.

  2. unde este poza? ai scris „de când a fost postată fotografia pe contul lui de Facebook” dar ai dat link catre contul tau de facebook. cam aiurea nu?!

    • Scrie chiar la început – a postat fotografia pe Facebook, cu link pe text către fotografie. Da, e cam aiurea să nu știi să citești și să comentezi doar pentru că nu te duce capul.

  3. daca n-o parcheaza in fata showroom-ului Nissan tot degeaba.

    Eu sunt curios insa ce efect au astfel de anti campanii, oricine stie ca exista pareri pro si contra (experiente pozitive si negative) cand vine vorba de un produs. Se poate masura cumva impactul produs de o asemenea lovitura de PR? In Brasov era o masina distrusa tapetata cu „Asirom nu plateste” chiar in parcarea acestora (a stat acolo cateva luni), are cineva idee cu cat (sau daca) au scazut vanzarile dupa chestia asta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *