fbpx

Sunt ceva discuții online despre bloggeri care au oferit idei unui brand despre cum s-ar putea promova, într-un fel de brainstorming/concurs, cu regulament și toate cele. Agenția a folosit ulterior o parte din idei, cum scria și în regulament, și unii bloggeri simt acum că au lucrat cam pe gratis, deși știau de la început condițiile. Și totul are legătură cu valoarea timpului nostru, dacă nu știm să ne vindem cum trebuie e vina noastră zic eu, nu a celor care ne cer diverse servicii.

Am mai scris deja despre cazurile în care poți lucra fără bani, mai exact despre colaborări pentru campanii sociale, obținerea de experiență când ești tânăr sau obținerea de avantaje pe termen lung.

Din păcate chestia asta cu obținerea de idei/informații/consultanță gratuită se întâmplă în toate domeniile. Sunt firme care vor să le facem un site de exemplu, dar să venim întâi cu propunerea grafică, cu conceptul uber mega revoluționar, și după aceea dacă le place semnăm contractul. Nu mulțumim, avem portofoliu, avem clienți care ne recomandă, dacă vreți să lucrați cu noi facem contract și după aceea venim cu 1000 de propuneri, cât timp ne încadrăm în buget.

Sunt clienți potențiali care ne cheamă la cafea, să vedem, să discutăm, să le propunem noi soluții pentru problemele lor. Nu funcționează așa, ca să vin cu soluții trebuie să studiez domeniul unde activezi, concurența, piața, și astea costă mult mai mult de o cafea.

La nivel național sunt companii cunoscute, branduri faimoase care organizează pitch-uri pentru tot felul de campanii, și agențiile digitale sau de PR, săracele, se strofoacă cu idei, cu propuneri documentate, că poate prind ele clientul cel gras. Pe moca, da, că e pitch. La final compania se alege cu o mulțime de idei gratis și alege agenția cea mai ieftină care să le implementeze, mai bine sau mai prost. True story, dar fraier nu e cine cere, ci cel care acceptă.

În rest rămâne cum am stabilit, din momentul în care tu știi cât valorează ideile tale, timpul tău, e fix problema ta dacă accepți să lucrezi pe gratis sau pe mai puțini bani. Mă înșel?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Lasă un comentariu