fbpx

Mă scuzați, nu se mai spune pe gratis, ci pro bono. Că tot e la modă să facem colaborări din astea, din care unii adună bani și alții adună experiență, am și eu câteva idei despre cazurile în care e ok să lucrezi pro bono.

Sunt 3 cazuri în care poți lua în calcul varianta de a lucra fără bani, zic eu:

1.Ești tânăr, fără experiență și fără portofoliu, și vrei să demonstrezi lumii ce poți. În cazul ăsta chiar dacă lucrezi pe gratis, de fapt te alegi cu experiență, ai ce pune la CV, obții ceva.

2. Cei pentru care lucrezi nu fac nici ei bani. Vorbim de campanii sociale, evenimente cu acces gratuit pentru public, chestii utile pentru societate, susținute de obicei de voluntari. Nu de alta, dar am văzut și oameni prin ONG-uri cu salariul lunar mai mare decât fac eu pe an.

3. Avantajele pe termen lung valorează mai mult decât timpul alocat de tine pentru colaborare. E cazul susținerii unui discurs în fața unei săli plină de oameni cu bani care îți pot deveni clienți dacă îți face bine pitch-ul, realizarea unui campanii de promovare pentru o cauză socială care te poate pune pe hartă, îți poate aduce premii, boost de reputație, clienți cu bani, din astea.

În rest, când vine vorba de colaborări, regula e simplă: dacă tu faci bani din ceea ce eu realizez pentru tine, vreau și eu să fac bani. Facturile nu se plătesc singure, și banii nu aduc fericirea, dar o pot îmbunătăți considerabil. 🙂 Nu-i așa?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
4 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Adi
Adi
4 noiembrie 2016 12:20

Mai primesc și eu câte un mesaj de genul „îți oferim posibilitatea de a scrie gratuit pe site-ul nostru”, site care oricum nu e deloc popular, astfel încât să poți vedea colaborarea ca pe un mod de a te afirma/de a te face cunoscut. Adică de ce nu aș putea scrie pe unul dintre blogurile mele? Mă întreb însă dacă sunt persoane care chiar pun botul la asta..

MARIUS
MARIUS
7 noiembrie 2016 21:45

AI DREPTATE 100% FELICITARI! Dar la 70% dintre noi ne place sa fim mintiti.De ce ?Pt .ca si noua ne place sa mintim ,sa inselam, de fapt cu asta ne hranim !!!!!De aceea saracia este proportionala cu prostia si hotia  de gainar.Nu am vazut si nici auzit ,asa cum le place sa spuna :(ca au vazut si au auzit la tv),prost si gainar bogat din orice punct de vedere

SA AUZIM NUMAI DE BINE!

trackback

[…] mai scris deja despre cazurile în care poți lucra fără bani, mai exact despre colaborări pentru campanii sociale, obținerea de experiență când ești […]

4
0
Lasă un comentariux
()
x