fbpx

Cinci scuze sa nu faci economii


O metoda sa faci bani este sa-i economisesti si apoi sa-i investesti. Cu toate astea, numarul celor care se imprumuta la banci este din ce in ce mai mare. De ce nu pun oamenii bani de-o parte pentru zile negre? Sunt invocate o sumedenie de scuze, insa doar cateva sunt intemeiate.

o lista cu cele mai nefondate scuze:

1. „Nu castig indeajuns”
Un motiv pentru care multi oameni nu cred ca pot pune vreun ban de-o parte este acela ca nu stiu pe ce li se duc banii sau cat cheltuie pe lucruri de care nu au nevoie. Daca faceti parte dintre cei care zic: „Banii mi se scurg printre degete” sau „Nu stiu pe ce i-am dat”, fiti mai atenti la ceea ce cumparati.
De indata ce identificati obiectele inutile pe care le-ati cumparat, va veti da seama cat ati fi putut economisi.
Ca sa fiti siguri ca ii veti pune de-o parte, luati-i de pe card inainte sa apucati sa va platiti datoriile curente. Prima datorie pe care o platiti intr-o luna trebuie sa fie catre dumneavoastra. Incepeti cu 5% si incercati sa ajungeti la 10%. Cand obtineti o marire de salariu, puneti jumatate din ea la economii.


2. „O sa pun ceva de-o parte mai tarziu”
Veti imbatrani si cu cat obisnuiti sa cheltuiti mai mult, cu atat va va fi mai greu sa scapati de acest obicei. Sumele mari de bani se strang incetul cu incetul.
De exemplu, un tanar de 25 de ani, care pune de-o parte un dolar pe zi, la fondul de pensii, va beneficia de o suma frumusica cand va iesi la pensie.

3. „Merit si eu un pic de lux in viata”
Scopul de a avea cativa banuti pusi de-o parte nu este acela de a-ti refuza micile placeri ale vietii. Nu numai ca ar trebui sa pui bani de-o parte pentru pensionare sau cine stie ce urgente, dar ar trebui sa te recompensezi ca economisesti pentru mici placeri pe care ti le vei face mai tarziu.
Daca aceasta este scuza dumneavoastra preferata, atunci ar trebui sa puneti bani de-o parte pentru acele viitoare placeri, asa cum puneti de-o parte pentru o vacanta, de exemplu.

4. „Se va ocupa altcineva de asta”
Oricine poate sa cada in capcana de a face pe altcineva responsabil cu propriile economii.
Alte forme ale acestei scuze: sa contati pe o mostenire sau sa visati ca o sa castigati la loto.
In cele din urma, sunteti responsabili pentru viitorul dumneavoastra financiar. Chiar daca sotul sau sotia se ocupa de aceasta probleme a economiilor, ar fi bine ca si dumneavoastra sa aveti un cuvant de spus.

5. „Am bani pusi de-o parte pentru pensie”
Este crucial sa economisiti cat se poate de mult pentru pensie, dar daca nu aveti economii suplimentare pentru situatii de urgenta, veti sfarsi inecati in datorii. Oamenii se gandesc ca daca au o casa si un serviciu, este suficient. Daca este o urgenta sau daca li se strica masina insa, incep sa imprumute bani.
De indata ce nu mai gasesti scuze, vei vedea cum reusesti sa pui bani de-o parte.
Asa cum cumperi un produs sa un serviciu, asa se poate cumpara si libertatea. Ori de cate ori faci economii, esti un pic mai liber decat erai inainte.


Primit pe mail.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *