fbpx

Ciuc Radler – limonadă cu bere

Când am deschis coletul primit de la Ciuc și am văzut un coș plin cu lămâi cu o bere Ciuc în mijloc prima reacție a fost: O nu, nu încă o bere cu aromă de lămâie. Nu avem destule?

După asta am scos berea ușor tulbure din coș, m-am uitat pe etichetă și am văzut că s-au poziționat altfel, au venit cu ceva nou. Ciuc nu a lansat o altă bere cu aromă de lămâie, ci primul Radler românesc, o combinație de bere cu limonadă, mai exact 37% bere și 63% limonadă, după o rețetă originară din Bavaria.

Îmi amintesc că primul amestec de genul ăsta l-am băut în Spania prin 2007, într-o zi toridă de vară. Eram într-un magazin, vroiam să îmi iau un suc dar am remarcat în vitrina frigorifică o doză de bere care avea multe lămâi pe ambalaj. De fapt berea aceea era un Radler.

Îmi place povestea apariției acestei băuturi:

Invenţia Radler-ului, ca toate marile invenţii, a apărut dintr-o nevoie. Pentru creatorul Franz Xaver Kugler, nevoia a apărut într-o sâmbătă călduroasă din iunie 1922, când hanul i s-a umplut de foarte mulţi ciclişti însetaţi, iar el nu avea suficientă bere pentru a le potoli setea. Avea câteva mii de sticle neatinse în pivniţă… şi atunci i-a venit ideea: va amesteca berea rămasă cu limonadă. Clienţii au fost cuceriţi de gustul noii băuturi. Ȋn onoarea cicliştilor care l-au inspirat, Herr Kugler a numit noul amestec Radler (ciclist, în germană).

Mă gândeam cum vor să poziționeze cei de la Ciuc Radlerul, dar răspunsul e evident dacă ne uităm la originile acestei băuturi: o băutură răcoroasă, ușoară, de vară. Cred că va prinde bine la doamne și domnișoare, dar și la domnii care nu vor să consume prea mult, pentru că are doar 1,9% alcool. Chiar, oare dacă bem un Ciuc Radler ne putem urca la volan, pe principiul am băut o limonadă? La gust pot să vă spun că Ciuc Radler duce mai mult spre limonadă, eu am terminat sticla de 500 ml în 2 minute, mai ales că eram însetat după un drum lung cu mașina.

Cât despre lămâile din coș, e clar că le-am folosit pentru o limonadă. Acum trebuie să mai caut niște Ciuc simplu, poate reușesc să recreez rețeta originală a Radlerului. Voi ce spuneți, va prinde băutura asta în România?

Recomandă

12 Comentarii

  1. O, nu! Ce bere pe care nu o găsești undeva e asta?!
    Una din cele mai bune beri de acest tip a fost un Krombacher. Nici nu-mi imaginez să fie un Radler mai bun decât aia!
    Nu-nțeleg ce vrei să spui prin “a prinde”, dar dacă te referi la faptul că o să aibă niscaiva vânzări, da, ai dreptate! Cam cât are Beakx Lemon. Sau cât travestitul de Reddz, cine știe?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *