In timp ce tot mai multe ziare se inchid sau isi restrang numarul de angajati, cotidianul gratuit Adevarul de Seara continua strategia de extindere regionala. Aflu de la Comanescu ca incepând de maine, 14 august, „Adevărul de Seară” apare în alte două oraşe: Galaţi şi Brăila. Ediţia de Galaţi a ziarului se tipăreşte în 12.000 de exemplare, iar cea de Brăila în 8.000.
E evident ca in perioada asta ziarele merg pe pierdere, mai ales cele distribuite gratuit. Interesul advertiserilor pentru reclama in ziar e la cote minime, tirajele sunt in picaj, lumea isi cumpara mancare, nu ziare. Totusi, sunt si cateva avantaje ale crizei:
- mana de lucru este mai ieftina, deoarece e abundenta de jurnalisti pe piata (de la ziarele inchise)
- hartia e mai ieftina, deoarece a scazut cererea
- costurile de productie sunt mai mici;
Probabil ca Adevarul de Seara va mai merge o perioada buna pe minus, construind doar awareness pentru Adevarul. Ganditi-va insa ca criza se va mai potoli si in timp oamenii vor reincepe sa cumpere ziare. In momentul acela daca pe piata vor fi doar doua-trei cotidiene nationale, ce vor cumpara oamenii: un ziar cu o notorietate scazuta, de care au auzit ocazional sau ziarul pe care il citeau in fiecare seara, procurat gratuit de la magazinul din colt?
In perioade de criza companiile care rezista sau se extind in timp ce concurenta inchide portile au sanse mari sa devina mai puternice cand economia incepe sa creasca.
http://laviniabiberi.com/wp-admin/post.php?action=edit&post=539&message=1
Hai sa facem o lista mare impreuna!
Nu stiu daca ai observat dar aceste ziare gratuite ajung in majoritatea cazurilor la centrele de colectare a hartiei inca inainte sa apuce cineva sa le citeasca. Am vazut cu ochii mei cum baietii destepti au luat tot teancul de ziare din locurile special amenajate pentru distributie…
Depinde de locatie cred. In Iasi am vazut destule locuri unde lumea statea la coada ca sa prinda ziarul gratuit.
Concluzia de la sfarsitul articolului e logica. E normal sa se intample asa. Doar ca sunt putini cei care sa risca sa faca investitii in asemenea perioade in care economia e subreda.
Si ca sa te extinzi, sa faci achizitii trebuie ceva sume de bani. Asa ca doar companiile cu actionari multi si puternici isi pot permite sa faca asa ceva.
ehehei, aici e o mica problema. Trusturile de media sunt ca blogurile ce companie de care vorbeai mai inainte. Voiculescu a facut bani din media? Da, dar nu la modul pe care il credeti voi. Adica nu din reclame, ziare vandute, etc. Banii se fac altfel.
Tii minte ca la un post anterior vorbeam de o strategie Divide et impera? Ete din asta fac ei bani. Sunt televiziuni care cheltuie de 4 ori profitul pe care-l scot, de unde au bani?
Sunt de acord, afacerile pe timp de criza sunt mult mai usor de pornit, dar nu-s de acord sa consider jurmalismul o afacere
Mi se pare super OK povestea cu ziarele gratuite. Pentru ca, oricum, cine vrea sa le citeasca le va citi online, de cumparat se cumpara putine, chiar daca tirajul (declarat) este mare. Avantajul la gratuitate este ca reclama va fi mai multa. E mai rscant decat la ziarele platite, pentru ca e mai greu sa vezi daca nimeresti targetul, dar, fiind gratuit (ziarul), te asigura ca reclama va fi vizualizata de mai multe persoane. Avantaje si dezavantaje, evidemt, ca in orice afacere.
e o extindere importanta, adevarul isi mareste tentaculele
In Bucuresti oameni sunt foarte culti isi iau cate 4-5 ziare sa aibe ce sa citeasca :)). Mai vezi cate unul care ia cate un tanc ce s afaca cu el las ca il foloseste in loc de hartie igenica sau servetele 😉