Culori de evitat la crearea unui site

Mă uitam pe internetul ăsta că sunt o mulțime de site-uri în culori țipătoare sau combinații de culori ciudate, care parcă te roagă să le închizi cât mai repede. Da, uneori putem da vina pe folosirea unui template slab sau pe designerul web, dar de multe ori e vina clientului, care a vrut el neapărat o anumită culoare. Și nu, nu e fain deloc să citești text negru pe fundal galben.

Găsești online o mulțime de resurse și indicații despre paletele de culori recomandate, cum ar trebui combinate culorile, simbolistica culorilor și asocierea lor cu anumite domenii, albastrul e business, verdele e eco, duce cu gândul la natură și sport, roșul incită la acțiune, portocaliul e asociat cu creativitatea.

În final însă totul ține de client, să înțeleagă că ideile lui fixe nu sunt bune și să lase designerul să își facă treaba, sau dacă nu știe, să se documenteze un pic. Și da, am făcut și noi unele site-uri pe care nu le-aș pune în portofoliu nici plătit, doar pentru că a vrut clientul neapărat așa, că avea el logo-ul galben cu violet și nu vroia să îl schimbe. Dar astea sunt excepțiile, regula ar trebui să fie folosirea unor culori complementare.

web-color-choice-infographic

colors-web-design

Resurse:
Which Colors to Avoid in Web Design
Color Choices You Must Avoid When Designing for the WebȘtiu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: