fbpx

Dacă e o chestie care mă surprinde în ziua de azi este cât de naivi sunt părinții copiilor când vine vorba de utilizarea internetului de către odraslele lor, comparativ cu cât de versați sunt copiii. Știu, scuza e simplă, muncim mult, nu am timp să mă ocup de copil așa că îl las cu tableta, telefonul sau televizorul în față. Faza e că părintele are impresia că odrasla se uită la desene animate, când de fapt copilul cine știe pe ce site-uri umblă sau pe ce aplicații își expune viața privată. De aia zic, dacă vrei să ai grijă de copil trebuie să știi cum funcționează internetul.

Partea cea mai tristă este că văd părinții cum sunt mândri de copil că știe cum să se dea pe Youtube sau să caute pe Google tot felul de năzbâtii, dar aceiași părinți nu au habar cum să blocheze căutările prea explicite pe Google sau clipurile cu conținut violent pe Youtube. Nu mai zic de aplicațiile folosite de copiii și adolescenți, în fond Snapchat s-a ridicat datorită mesajelor ce se autodistrug, adică sexting, iar Tik Tok deoarece e distractiv, dar nu vine cu nimic util, e doar pentru amuzament, te trezești că te-ai uitat 3 ore la aceleași clipuri în buclă.

Departe de mine să critic tehnologiile noi, internetul, aplicațiile, acestea pot ajuta enorm de mult în educație, informare, dezvoltare, chiar și pentru copiii, dar important e să fie folosite cu cap, și pentru asta părinții sunt responsabili.

Dacă nu știi cum funcționează un site, o aplicație, dacă nu poți verifica ce face copilul tău acolo, nu îi poți permite accesul. Trebuie să înveți tu cum funcționează mai întâi, după aceea ei. Nu invers.

2 Comentarii

Lasă un comentariu