fbpx

Cum sa fii un social media superstar fara a pierde timpul inutil pe net

E tot mai complicat sa tii pasul cu toate retelele sociale care apar pe net. Probabil multe dintre ele nici nu merita incercate, dar pentru unii e un must sa fie activi in cat mai multe retele, datorita jobului sau a dorintei de a se intitula “experti in social media”, ca tot e pe val acum sa folosim denumiri pompoase.

Oricum ar fi, in ziua de azi daca spui ca esti online trebuie neaparat sa te lauzi cu prietenii de pe Facebook, sa arati cat de profesionist esti pe Linkedin, sa tweetuiesti pe Twitter, sa impartasesti celorlalti pe unde umbli online pe Friendfeed si sa vanezi pitipoance pe Neogen. Dar e al naibii de greu sa iti imparti timpul intre toate retelele, sa iti modifici statusul, sa raspunzi comentariilor lasate de altii, intr-un cuvant sa fii activ peste tot. Ar trebui sa ai un job full-time pentru a avea timp de toate astea.

Mai este insa o varianta, mai simpla: sa realizezi care retea iti este utila, unde trebuie intr-adevar sa te implici si unde nu se merita sa iti pierzi timpul. In plus, majoritatea retelelor sociale au integrate aplicatii care permit interconectarea activitatii tale online, adica ce postezi pe Twitter, de exemplu, poate apare simultan si in statusul de pe Facebook.

Cum procedez eu? E logic ca nu am timp de toate retelele, asa ca am incercat sa automatizez cat mai mult activitatea in diferite retele.

  • Twitter e principala retea de microblogging pe care o folosesc, cu ajutorul unui add-on pentru Firefox, Twitterfox. Am incercat si Seismic pentru Twitter, dar nu imi place sa rulez inca o aplicatie desktop, browserul imi ajunge.
  • Pe Friendfeed am adaugat toate retelele sociale si siteurile unde am cont si m-am jucat putin prin setari. De exemplu acum cand citesc un articol interesant prin RSS in Google Reader si apas pe Share un link catre articol e postat automat pe Twitter si pe Friendfeed. In plus tot ce gasesc interesant pe diverse site-uri apare in in sidebarul blogului, prin widgetul Friendfeed.
  • Pentru Facebook puteti folosi aplicatia dedicata care posteaza mesajele de pe Twitter si in pagina voastra, eu asta fac.
  • Pentru Linkedin am adaugat aplicatia pentru WordPress care posteaza articolele de pe blogul personal in pagina de profil. Automat, desigur.
  • Am uitat sa zic ca pentru a posta rapid linkuri in diferite retele sociale folosesc Shareaholic, un add-on pentru Firefox care permite postarea in peste 60 de siteuri, direct din browser, iar pentru a salva bookmarkurile astfel incat sa le pot accesa de pe orice calculator, de oriunde, folosesc Fav20.
  • In plus, de fiecare data cand cineva comenteaza intr-una din retele la unul din mesajele postate automat (de obicei de pe Twitter) primesc un email si ii raspund.

Mai sunt si alte retele pe care le vizitez ocazional, dar nu la fel de importante. Totusi, nu conteaza atat de mult ce retele folosesc, ci faptul ca sunt activ in ele fara a le vizita non-stop si fara a da refresh din 5 in 5 minute. Trebuie sa invatam sa stabilim un echilibru intre job, timp liber si activitatea online, iar folosirea unor aplicatii ca cele enumerate mai sus poate reduce cu mult timpul petrecut online..inutil!

P.S: titlul e pus doar pentru a atrage atentia, social media superstar mi se pare un termen exagerat si folosit prea des.

Recomandă

7 Comentarii

  1. Foarte util postul, multumesc. Inca nu am dat destula importanta Facebook, pentru ca mi se pare un alt hi5 sau Neogen. Dar observ ca se foloseste foarte mult. Pentru twitt folosesc Thirl, mi se pare superusor de folosit, mai ales ca nu imi sta in minimise ci in traybar. Iar Feed2Tweet ma ajuta cu postarea automata, pe twitter a materialelor de pe blog, inclusiv cu scurtarea url-ului.
    Mai departe, am sa urmez sfaturile tale 🙂

  2. personal le consider pe toate o pacoste, un mod de a neglija real-life-ul si a trai cat mai mult in fata calculatorului. Exista si posibilitatea de a le folosi in mod util, dar e o linie ingusta greu de tinut. Daca tu Marius ai reusit sa faci asta, keep it up. Majoritatea le considera un mod de agatat pitzipoance, alti gay sau alte lesbi; un caz poate mai fericit cu pustanii care se intrec in a aduna cati mai multi prieteni (imaginari).

  3. Ei bine, foarte utile sfaturile. Eu nu sunt activ social decat pe blogurile pe care comentez :D. Cred ca am si conturi pe facebook si linkedin dar le-am facut doar cand am auzit de respectivele retele pentru a vedea care e treaba cu ele.
    Si pe twitter am cont, cand l-am deschis am fost activ, dar m-am lasat repede. Acum intru ocazional si ma uit sa vad ce mai scriu oamenii pe care ii urmaresc.

  4. […] Interactionati cu celelalte bloguri din nisa respectiva, fiti activ in blogosfera, in retelele sociale, pe net. Fiti mereu la curent cu noutatile din domeniu, participati la evenimentele din nisa aleasa de voi, faceti networking cu persoanele care va pot ajuta sa va promovati blogul, cu “celebritatile” din zona voastra de interes. Cu cat afla mai multe persoane de blogul vostru, cu atat mai bine. Invatati sa utilizati eficient retelele sociale pentru a va promova blogul. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *