fbpx

Cum să te îmbogățești peste noapte

Tragedie mare în comunitatea investitorilor crypto, a picat Bitcoin cu 40% față de luna trecută, iar restul criptomonedelor îl urmează, și e posibil ca piața să scadă mai mult. Vorba lui Dorin, câtă încredere poți avea într-o investiție care pică la jumătate din valoare, după ce dă Musk niște tweeturi?

Pe un ton mai serios, toate criptomonedele sunt în scădere, dar și bursa la nivel mondial a scăzut un pic în ultimele zile, cu 2-3% aș zice eu pe baza indicilor urmăriți, după ce prețul acțiunilor ajunsese la un maxim istoric, pe bull market. De asta zic eu că nu e bine să îți faci planuri de îmbogățire rapidă, ci să gândești și să investești pe termen lung.

Sunt două diferențe mari între bursă și crypto.

Pe bursă prețurile cresc și scad în funcție de cum merge economia reală, ce profituri fac companiile, sau ce speranțe își pun investitorii în anumite companii. Se întâmplă să mai apară 2-3 corecții minore în timpul anului, cum cred că e în perioada asta, o dată la 8-12 ani mai apare o criză majoră, se mai manipulează uneori cum e cazul GameStop, dar pe termen lung bursa crește constant cu aproximativ 7%, deoarece economiile cresc.

Pe crypto totul e legat de speranțe, mai nou de manipulările făcute de Musk, că piața asta nu e reglementată. Simplul fapt că există un număr finit de bitcoini nu justifică un preț de 60.000 dolari. Ok, tehnologia din spate e bună, potențial există, dar nu suntem încă acolo, ne-am umplut de shitcoins și manipulări pe față.

Eu nu aș paria pe nici o criptomonedă toate economiile, cum am văzut că recomandau unii specialiști crypto, care spuneau că mai e loc de creștere până la toamnă. Nici pe bursă nu aș paria doar pe un singur sector, sau o singură companie, că tot se spune despre acțiunile Tesla că sunt supraevaluate.

Investițiile trebuie făcute cu cap, pe termen lung, diversificat, și în nici un caz nu te apuci de investit banii în acțiuni, obligațiuni, imobiliare sau aur, dacă tu nu ai pus deoparte minimul pentru a trăi decent 6 luni și nu ai o situație materială stabilă.

Pentru sfaturi echilibrate despre investiții citiți și Căruța cu bani plus Știința banilor.

Recomandă

7 Comentarii

  • Zic că e bine să ai o strategie pe termen lung, și chiar dacă vrei să ieși la shopping, nu ieși cu toți banii, că nu se știe dacă nu mai pică și mâine.

 1. Poate e bine că scrieți (la tine și la Radu am văzut eu), că așa ăia care sunt interesați se pot documenta în continuare, dar trageți concluzii complet aiurea. Al treilea paragraf e complet aiurea ([…] Pe bursă prețurile cresc și scad… […]). La acțiuni prețurile cresc și scad și în funcție de artificiile din piață – vezi Game Stop -, dar și de percepția pieței. Crypto nu există doar pentru speculă, tranzacțiile cu crypto nu au însemnat niciodată doar „azi cumpăr, mâine vând” și nici BTC nu a crescut de 20 de ori într-un an din cauza lui Musk. Și ba da, în funcție de cererea de BTC poate crește prețul, pentru că e o monedă care nu poate fi controlată de bănci.

  Absolut nimeni (cu capul pe umeri) nu recomandă să-ți bagi economiile într-un singur ceva, oricare ar fi ceva-ul ăla. La crypto există strategii pe acre trebuie să ți le gândești în funcție de scop. Una e specula, alta e păstrarea economiilor sub formă de depozit. O strategie care simulează depozitul bancar îți permite să-ți scoți banii ăia pentru 6 luni fără mari pierderi, dacă ai nevoie, în timp ce o speculă te poate costa dacă fix în momentul unei scăderi vrei să scoți banii.

  Mai spun și aici ce am scris dincolo. BTC a fost în primăvara lui 2020 circa 3 mii de dolari. Dacă luai atunci de o mie de dolari, în toamnă aveai mai mult de 10 mii. Să zicem că nu mai aveai răbdare să ajungă la 50-60 de mii și vindeai atunci. Nu e vorba de îmbogățit, ci de a produce un capital, asta înseamnă să investești.

  • Vezi pe TikTok, noul loc de joacă al pseudoinvestitorilor în crypto, te doare mintea ce sfaturi dau. Faza e că cei care intră acum și cumpără criptomonede nu sunt investitori, ci sunt cei care au impresia că se pot îmbogăți dacă nimeresc moneda potrivită. Și se frig, evident.

   Și indicii bursieri au explodat din aprilie 2020 până în prezent, dar dacă ai prins perioada asta nu înseamnă că ești investitor genial, majoritatea în 2020 vindeau tot, nu se aștepta nimeni la bull market.

   • A te îmbogăți înseamnă pe românește să dai un tun – or aici nu e vorba de tun, ci de investiții/speculă, atunci când știi ce faci. Atunci când nu ai tu timp să te documentezi și să analizezi (matematic) piața poți plăti pe cineva pentru ponturi – asta costă 100-200 de dolari/lună și vorbesc doar de România. Cineva care se documentează profită de ce-i oferă momentul respectiv – acum niște ani merita să minezi, acum să faci trading, poate peste un an 2 va fi altceva. Poți face niște bani din crypto și să investești apoi în complet altceva.

    Există moneda potrivită, doar că trebuie să știi înaintea majorității asta. Previziunile astea se pot face în baza a destule analize, iar banii mulți în general se fac speculând ceva, nu din salarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *