fbpx

Să nu faci cursuri de engleză doar pe Cartoon Network

Trebuie să recunoaștem, limba engleză e vitală în ziua de azi, atât în viața personală cât și cea profesională. Când eram noi mici cei care știau engleza aveau un avantaj, dar la cum văd eu lucrurile acum suntem la un alt nivel, engleza nu mai e un avantaj, ci o cerință obligatorie.

Înveți engleza pentru că sigur vei avea nevoie de ea când călătorești, când te angajezi, ba poate chiar vei ajunge să lucrezi într-o companie internațională și o vei folosi zilnic. Uitați-vă un pic la cum s-a schimbat piața muncii în pandemie, multe companii sunt dispuse să angajeze remote, poți lucra din România pentru o companie din Europa sau din State, dar prima condiție e simplă, să știi engleza.

De asta noi ne-am dus fetele încă de mici la cursuri de engleză conversaționale, pentru că o considerăm obligatorie, să zicem că abia a două limbă străină învățată ar putea fi opțională.

În plus, ne-am dorit pentru ele să vorbească engleza cu accent apropiat de cel nativ, să o vorbească fluent și cu pronunția corectă, și cel mai important, să poarte conversații lejer în engleză. Nu ca mine, care am învățat engleza mai mult de pe Cartoon Network.

Faza e cam așa, franceza pe care am învățat-o în clasele primare nu s-a lipit deloc de mine, engleza încă nu era la orizont în școală, dar când eram mic aveam acces la Cartoon Network și alte canale cu desene animate. Am crescut cu Dexter’s Laboratory, Johnny Bravo, Courage the Cowardly Dog, The Flintstones&co.

Desenele astea au modelat practic felul în care vorbesc engleza. În primul rând pentru că am învățat engleza americană fără să știu, și în al doilea rând pentru că aveam impresia că eu chiar știu engleza. Că spuneam vacation în loc de holidays sau apartments în loc de flats e doar un detaliu.

În școala generală, când am început să învăț engleza, deja o consideram pe profesoara de engleză sub nivelul meu. Da, așa de încrezut eram.

Abia profesoara din liceu pot zice că m-a provocat la engleză, dar și atunci accentul nu se punea pe conversație, pe pronunție, ci pe învățat regulile gramaticale și cam aia era, puteai să ai 10 la engleză pe linie, fără a purta o conversație decentă cu un englez.

În tot timpul ăsta eu aveam impresia că știu engleză bine, pentru că Johnny Bravo…

Primele contacte serioase cu engleza conversațională au venit abia după ce am pornit agenția și am început să interacționăm cu clienți din afară, nu neapărat englezi.

Abia atunci mi-am dat seama că eu înțeleg engleza perfect, că în mintea mea știu exact ce vreau să răspund, dar când deschideam gura scoteam niște cuvinte amestecate cu un puternic accent est european, uneori fără sens. Și nici măcar nu vorbeam cu native speakers.

Acela a fost momentul când am realizat că avem nevoie de cursuri de engleză pentru business practice, cum fac cei de la Flying Colours, care organizează de peste 10 ani cursuri de limba engleza generală, dar și de afaceri.

Dacă aveți o firmă cu un anumit specific ei personalizează cursurile în funcție de cerințele voastre, de exemplu pentru angajații unui call-center pun accent pe pronunție, intonație, pentru un departament de back-office pun accent pe scrisul corect al emailurilor și așa mai departe. Dacă situația e gravă fac cursuri de engleză generală, ca să îi aducă pe toți angajații la nivelul dorit.

Centrul Flying Colours folosește metode creative si interactive de învățare rapidă a limbii engleze, iar accentul este pus pe latura practică, prin implicarea și includerea activă a fiecarui participant în conversații, prin exercitii individuale si de grup. Credeți-mă, e ceea ce trebuie pentru a scăpa de trac și a vorbi fluent.

Vreți să învățați engleza individual? Există și cursuri de engleză pentru adulți, cu prezență fizică în sală sau online, prin Zoom, în clase formate din maxim 8-10 cursanți, unde colegii de grup vor avea nivelul de engleză apropiat de al tău.

Dacă aveți nevoie de diplome, trebuie să știți că promovabilitatea la examenele Cambridge YLE, KET, PET, FCE, CAE, IELTS este de 100% pentru cursanții Flying Colours, fiind centru oficial de pregătire și pretestare Cambridge.

În prezent, cam 70% din ceea ce citesc eu, personal și profesional, e în engleză, deoarece e mai ușor să mă informez direct de la sursă, decât să citesc traducerile altora. Citesc cărți, articole, mă uit la filme în engleză. Bonus, aproape zilnic interacționez cu clienți sau colaboratori din alte țări, tot în engleză, și deși accentul est european încă se simte, nu mai am probleme în a mă exprima coerent.

Cursurile de limba engleză sunt cea mai bună investiție pentru dezvoltarea profesională a unei companii sau a unei persoane care vrea să lucreze la nivel internațional. Important e să le faceți cu cine trebuie, nu doar cu eroii din desenele animate.

Voi cum stați cu engleza?

Recomandă

9 Comentarii

  1. Da, daca nu stii engleza si vrei sa lucrezi in domeniile tehnologice iti va fii foarte greu, sanse aproape de zero. Poate te descurci cumva la munca, dar documentatii, articole, cam tot ce apare interesant apare intai in engleza.

  2. Ce aș face eu ar fi să scriu pe un blog în engleză, și să am o soluție de Check Spelling activată.

    Eu am Grammarly Premium, dar și cele gratuite sunt OK.

    Pentru comunicare orală însă, mai ales pronunție corectă, nu te ajută așa mult.

    • Da, folosesc și eu Grammarly, dar principala problemă pe care o văd, și la mine și la alți vorbitori care nu sunt nativi, e practic. Bine, mai e și chestia aia românească, că noi încercăm să pronunțăm totul corect, by the book, pe când pe englezi îi doare undeva cum pronunță sau dacă fac greșeli de scriere, important e să comunice cât mai rapid mesajul.

  3. […] Limba engleză nu mai este un avantaj, ci o necesitate, mai ales pentru business-urile și adulții care doresc să se dezvolte profesional și își doresc să aibă colaborări la nivel internațional. Mai multe argumente care susțin învățarea limbii engleze într-un cadru organizat și nu de la televizor, a adus Marius Sescu într-un articol de pe blogul lui.  […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *