fbpx

CV online: tu ți-ai citi propriul CV?

Pe vremea când eram mai tânăr și mergeam la tot felul de interviuri de angajare, adică eram dispus să lucrez în orice domeniu, aveam impresia că un CV e mai bun dacă este mai lung, sau că un curriculum vitae trebuie să conțină tot felul de expresii pompoase și englezisme, ca să impresionez angajatorul.

Din cauza asta înfloream atribuțiile din fișa postului, rebotezam cursurile urmate, specializările și aptitudinile pe care le aveam, în speranța că voi fi chemat la interviu.

În timp, mi-am dat seama că un CV online scurt e mai eficient, mai ales că recruiter-ul se uită în medie cam 10 secunde la el, zic studiile. Vorba aia, dacă ai un CV lung și plictisitor pe care nici măcar tu NU l-ai citi, de ce ar face un potențial angajator asta?

Cum să ai un CV online în română, care să atragă atenția

În primul rând să nu faceți ca mine, dacă sunteți la început de drum și mergeți la primele interviuri. Chiar dacă aveți impresia că oamenii de la HR caută CV-uri stufoase, ei de fapt se uită după cuvintele cheie, aptitudinile legate de jobul pentru care ai aplicat, plus stilul în care e redactat acesta și munca depusă pentru acel CV. Nu aveți normă de pagini.

E foarte importantă formatarea paginilor și tonul folosit, dacă aplici la un job de manager dar nu știi ce e cu gramatica limbii române sau cu diacriticile nu te aștepta să fii sunat, că CV-ul asta e de fapt, prima impresie profesională pe care o lași.

Atunci când te descurci un pic cu scrisul și poți să îți organizezi coerent experiența profesională (dacă există) probabil vei începe cu un model de CV, de exemplu CV-ul în format Europass. Personal nu înțeleg de ce încă este așa de folosit, cred că mai ales din cauza lenei de a veni cu ceva diferit, dar asta e altă discuție. Dacă vrei să fii doar un alt CV, în teancul de CV-uri de pe birou, e ok și un model generalist.

Un CV online personalizat

Profesioniștii merg la nivelul următor, realizează CV-uri cu grafică personalizată și experiența prezentată succint, tocmai pentru a ieși în evidență. Eu am prins și criza din 2008, țin minte că oamenii deveniseră așa de inovativi încât unii își construiau site-uri întregi pentru prezentarea CV-ului sau își făceau propriile campanii de promovare pentru a găsi un job bun.

Poți apela la un designer și un copywriter pentru a obține un CV profi, poți să testezi diverse aplicații de pe net, sau poți vorbești direct cu cei din echipa Reedact, care pentru 49 de lei iau CV-ul tău stufos de 10-20 de pagini, îl analizează, îl periază și îl aranjează într-o  singură pagină, cu aspect vizual plăcut.

În final primești un CV online de o pagină, similar CV-ului seniorului de la începutul articolului sau juniorului de mai jos, care îți va aduce programări la interviuri.

Dar Marius, cum să dau 49 de lei pentru un CV? Mă descurc și singur, doar am fost la zeci de interviuri, știu eu cum se face.

Adevărul e că nu toți avem nevoie de o echipă care să ne scrie un CV profi. Eu de exemplu sunt neangajabil, că m-am agitat câțiva ani să cresc pe cont propriu și acum nu știu dacă m-ar angaja cineva. Alții au experiență în zona creativă, sunt buni pe copy, pe design, au imaginație, știu să se vândă și știu să realizeze un CV ce iese în evidență.

Majoritatea nu știm să scriem CV-uri bune

Totuși, majoritatea nu știm să scriem CV-uri bune, CV-uri care să ne aducă interviurile mult visate, nu mai zic de felul în care ele arată.

Vă zic aici ce îmi spunea o amică din HR mai demult, fiind trecută prin mai multe companii: la majoritatea anunțurilor de angajare 80-90% dintre CV-uri nu trec de primul filtru pentru a ajunge la interviu.

Sunt CV-uri scrise cu greșeli banale de ortografie, exprimarea din ele e greoaie, sunt formatate aiurea, experiența aplicantului nu are legătură cu jobul, într-un cuvânt sunt CV-uri care nu vând candidatul, ci îl dezavantajează. Cine știe, poate că persoanele din spatele lor sunt ok, dar asta nu se vede din CV-urile trimise.

În final puteți face testul ăsta: vă luați cel mai recent CV, îl listați și aruncați o privire critică pe el, ca și cum l-ați citi pentru prima dată.

V-ați chema la un interviu? 🙂

Recomandă

4 Comentarii

  1. Eu mi-as citi CV-ul, dar am fost mereu cam minimalist si am pus doar informatiile necesare in el, nu imi place sa scriu romane. Plus ca pe IT se bat cei de la HR pe tine. Dar la primul job conteaza mult sa ai un CV facut cum trebuie.

    • Asta e preconcepția, că un CV mai gros te ajută, dar la HR e tocmai invers – iar trebuie să scanez 10 pagini ca să văd dacă îl chemăm pe Gigel la interviu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *