Prin 2005-2006, când lucram în telefonie mobilă, făceam credite cu buletinul pe bandă pentru cei care vroiau să își cumpere ultimul model de telefon mobil. Mi se părea puțin ciudat să te împrumuți pe 1-2 ani pentru a îți cumpăra un telefon de 15 milioane, dar dacă asta își doreau oamenii…
Prin 2008 eram la un pas de a face un credit pentru un apartament, în perioada când economia încă duduia. M-am oprit când m-am uitat pe simularea de rambursare a creditului și mi-am dat seama că urma să plătesc aproape de 3 ori mai mult înapoi, în jur de 120.000 euro în următorii 30 de ani. Pentru o cutie de beton cu 2 camere. Nu mai zic că creditul era și în franci elvețieni, deci ar fi fost și mai distractiv cu ratele. Sunt de acord cu faptul că și băncile trebuie să câștige, nu sunt case de binefacere, dar să dai de 3 ori mai mult înapoi e exagerat. Totuși, uneori nu poți fără credite.
Discutam zilele trecute cu un prieten și am ajuns la concluzia că în momentul actual singurul împrumut pe care l-aș face ar fi pentru o casă, dar mă refer la o casă proprie, cu teren, poate câțiva copăcei și floricele în curte. Dacă tot trebuie să te bagi la credite bancare pentru următorii 30 de ani măcar să știi că e pentru o casă cu puțin spațiu, care își păstrează valoarea în timp. Din fericire eu nu am grija locuinței, stau bine mersi, dar ideea rămâne, pentru ce ai face împrumut în bancă?
Discuția e complicată, dacă merită să faci acum credit pentru o casă sau apartament, eventual prin programul Prima noastră Casă sau cum se va mai numi el în viitor, versus a sta cu chirie. Totuși, prețurile locuințelor s-au mai așezat, nu cred că vor mai scade foarte mult, iar la materiale de construcții prețurile au ajuns chiar la minim, dacă vreți să vă construiți chiar voi casa.
Prietenul meu e realist. Și-a făcut calculele, a văzut că poate obține o rată la un credit pe 30 de ani pentru o casă echivalentă cu chiria pe care o plătește acum pentru apartamentul cu 2 camere unde stă și a făcut împrumutul prin programul Prima Casă. Pe termen lung oricum banii pentru chirie i-ar fi cheltuit, plus că tipul se săturase să se mute din chirie în chirie, cu mobila după el.
Adevărul e că poate la 20 de ani dă bine să te declari împotriva sistemului, a creditelor, a chestiilor pe care le fac ceilalți, dar undeva în jur de 30 de ani, mai ales dacă te bate gândul unei familii, începi să îți schimbi mentalitatea, și dacă nu câștigi câteva mii de euro lunar pentru a spera să strângi bani de casă în câțiva ani, singura variantă pentru a scăpa de chirie este să faci un credit.
Ce vroiam să zic de fapt este să vă faceți credite doar pentru lucrurile de care aveți cu adevărat nevoie, iar înainte de a merge la bancă folosiți un calculator credit pentru a vedea care este cea mai avantajoasă variantă pentru voi, fie că e vorba de credit de nevoi personale sau imobiliar. Veți fi suprinși să vedeți că pentru aceeași sumă de bani împrumutată dobânzile variază între 4 și 12%, și aici mă refer la DAE, dobânda reală.
Voi pentru ce ați face un credit, dacă ar fi cazul?
Sensibil subiectul. Eu muncesc in Belgia, impreuna cu iubita mea, pentru a strange bani de un apartament. Daca am gasi ceva pe la 40k (Ploiesti), 25% avem deoparte. Sper sa ne ajute Dumnezeu sa ne indeplinim visul :). E greu, dar avem speranta.
De credit, nici nu ma gandesc. Am 23 de ani, si am ambitia necesara de a ma feri de un credit bancar, cu toate ca multi ma sfatuiesc sa cumpar prin acel program inca de acum apartamentul si sa il dau cu chirie. Cred ca m-as lega la cap fara sa ma doara.
Banca e un camatar legal. Ce te faci daca ramai fara loc de munca sau ma rog…?
Păi dacă rămâi fără loc de muncă nu trebuie să plătești chirie pentru apartamentul unde stai sau cum?
Eu aș zice că tocmai pt asta e bine să ai și un buget de siguranță, bani pe care să îi folosești dacă rămâi fără job, ai o urgență etc.
Corect, pai trebuie sa o platesti. Sau te duci la parinti etc..in sensul ca nu mai locuiesti independent. Dar daca ai credit, atunci e mai rau. Stau cu chirie atat timp cat am bani. Cand nu… ma duc la ..ex: bunici, parinti, socrii etc.
Banca iti va luat tot, nu? Adica te lasa ca la dentist.. cu banii luati, si cu dureri :D. Cel putin asa gandesc eu. Nu ai cum sa te joci cu ei.
Discutabil, de regulă te muți în chirie atunci când știi că câștigi suficient pentru a îți permite asta, nu așa, de probă, și faci un credit când știi că îl poți achita, după o analiză amănunțită. Iar dacă te muți în chirie cel mai probabil nu te muți singur, ci cu prietena, soția etc, deci chestia cu reîntors la statul cu părinții cam pică. Nimeni nu vrea să revină la statul acasă decât dacă nu mai are nici o variantă la îndemână.
Eu stau in chirie. Daca raman acum fara job ma duc la parinti… daca am credit pe apartament si raman fara job… dau apartamentul in chirie si ma mut la parinti pana ma redresez 🙂 iar cu banii luati pe chirie sigur pot sa imi acopar creditul in perioada in care impart CV-uri in stanga si in dreapta.
Da, doar că varianta mă mut cu părinții cam pică după ce ai și tu copii.
Eu am imprumutat recent 10.000 lei pentru o camera video si una foto, inca mai am de bagat putin in ele, dar cu speracta ca anul acesta o sa scot cel putin jumatate din suma sau nimic. Nu stiu daca era neaparat necesar, mi-a placut ideea, am privit-o ca pe o mica mica mica afacere si stiu sa strang cureaua daca e cazul. Ce imi rezerva acest an ramane de vazut, daca nu, ma axez pe altceva….
Daca nu ai rude sau prieteni care sa te ajute cu o suma destul de mare de bani pt a reusi totusi sa faci ceva cu ei, singura modalitate de a obtine acesti bani intr-un timp scurt…este …creditul bancar. Noi..(eu si sotul meu) ..am facut un astfel de credit pt a cumpara un teren care acum valoreaza mult mai mult…Am reusit sa terminam de platit (slava domnului), dar stiu sigur ca altfel nu ne puteam permite sa il luam, chiar daca sotul meu lucreaza de ani buni in Ungaria. Nu reusesti sa strangi multi bani mai ales cand ai si un copil…la scoala…cu nevoile lui zilnice si ale noastre, bineanteles…Trebuie sa fi totusi moderat…nu sa iti faci credit pt orice…In concluzie creditele bancare sunt bine venite daca sunt facute…cu…”capul pe umeri”…
Faza asta cu economii de siguranta ar trebui aplicata si in Romania, in afara toti au niste bani stransi ptr situatii de urgenta, faza e ca la noi si asa ca nu sunt bani de unde si fond de urgente :))