De ce nu avem muzee ca afară?

Ultima ieșire m-a convins de faptul că avem o problemă mare cu muzeele din România, mai exact cu finanțarea, prezentarea și întreținerea lor. Noi când ajungem printr-o capitală europeană stăm 3-4 zile numai prin muzee, când ajungem printr-un oraș de la noi rar ne gândim hai să vizităm Muzeul X say Y. Explicația e simplă, cele de la noi nu sunt atractive.

Când eram în Roma am dat bani buni ca să văd pietrele lor vechi (așa îi zice tata Colosseumului), la Paris am dat din nou destul de mult pentru a vizita Palatul Versailles, iar la Londra nu am apucat să dau bani, că aveau prea multe muzee cu intrarea gratuită, dar ideea e că peste tot muzeele erau impecabile, prezentarea extraordinară, totul era gândit pentru turiști, a îi atrage.

Cel mai tare mi s-a părut sistemul londonez, majoritatea muzeelor mari de stat sunt cu intrare gratuită, deși nu ai crede, la ce oferă în interior. În schimb muzeele au posibilitatea de a se finanța singure, de aceea organizează expoziții speciale cu acces pe bani, au magazine imense cu tot felul de suveniruri, restaurante, cafele. și lumea cheltuie, sistemul merge, sunt cozi imense mereu, și la intrarea gratuită, și la expozițiile pe bani. Am stat 3 zile numai prin muzee, și ne mai trebuiau minim 3.

Cum e la noi? Statul nu lasă muzeele să se finanțeze singure, și așa ajungem să avem intrare la prețuri mici prin multe din muzee, dar prezentarea e plictisitoare, oamenii care se ocupă de muzee nu își dau deloc interesul, și rezultatul final este că nu te interesează să mergi la muzeu, nu treci chestia asta pe lista de experiențe de făcut ca turist într-un oraș de la noi. Nu mai zic de marketing, câte reclame ați văzut la muzeele românești, la noi sau afară?

Să nu credeți că nu avem ce arăta lumii, și în România avem suficientă istorie și exponate ca să atragem turiștii, să ne descopere istoria, știința. Doar că nu știm să o facem. Muzeul din Piatra Neamț dedicat culturii Cucuteni ar putea să concureze cu orice muzeu de istorie, dacă ar fi finanțat cum trebuie și ar avea suficient spațiu. Să afli că în anul 4300 înainte de Cristos exista o civilizație avansată pe teritoriul României e uimitor, dar autorităților nu le pasă prea mult să promoveze asta.

Recomandă prietenilor!2
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Florina Stan
Vizitator
Florina Stan

Am fost într-o sâmbătă la Mangalia și am zis să trecem și pe la Muzeul Callatis, mai ales că am văzut mai multe indicatoare pe șosea. Surpriză: era închis. Am făcut și o poză cu programul: deschis LU-VI între 9-17. No comment.