fbpx

De ce nu e ok să cumperi like-uri pe Facebook – mesajele tale nu mai sunt vizibile

Povestea nu e nouă, clipul de mai jos a circulat intens în primăvară, mi-am amintit de el când un client a vrut să cumpere câteva mii de fani pentru pagina sa de Facebook, cu scopul de a crea impresia unei pagini mai populare.

Sunt 2 variante pentru a obține fani rapid pe Facebook:

1. Cumpărarea de like-uri de pe diverse site-uri. De regulă veți primi fani din țări din lumea a treia, în nici un caz din România. Sunt complet inutili, nu veți primi niciodată like-uri sau comentarii de la ei, iar în timp mulți vor dispare, pentru că Facebook mai șterge din conturile false. Sunt site-uri românești care promit fani din România, dar și acestia sunt la fel de inutili.

2. Promovarea prin reclame plătite pe Facebook a paginii. Aici e puțin mai ok, în sensul că poți targeta reclamele, pentru a obține doar fani din București, de exemplu. Totuși, din ce am remarcat eu, chiar și fanii acumulați în urma campaniilor plătite pe Facebook interacționează mai puțin cu pagina în comparație cu fanii acumulați organic, care au dat like pentru că le-a plăcut brandul, conținutul de pe pagină etc. Nu o să zic că Facebook ne vinde fani falși, pentru că eu nu am sesizat problema asta la noi. Totuși, niște semne de întrebare există.

Problema cea mai gravă în urma cumpărării de fani este că scade nivelul de interacțiune al fanilor de pe pagină cu mesajele postate. Inițial Facebook distribuie mesajele postate pe o pagină de Facebook unui număr restrâns de fani. Dacă aceștia dau like, share sau comentează mesajul postat atunci Facebook distribuie acel mesaj și altor fani ai paginii.

Vă dați seama ce se întâmplă când avem o pagină de Facebook cu fani cumpărați. Nimeni nu da like sau share mesajelor postate, ori pentru că sunt conturi false ori pentru că nu erau interesați de ce postează aceea pagină, deci Facebook nu mai afișează nimănui mesajele postate, deci impactul total al mesajelor postate tinde spre zero.

În cazul ăsta, degeaba ne bucurăm noi că avem 10 mii de fani pe pagină, dar nimeni nu vede mesajele noastre.

Recomandă

3 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *