De ce se feresc românii să fie filmați sau fotografiați?

În Expediția Verde a trebuit să fotografiez și să filmez multe parcuri, spații verzi și locații eco din Iași. Normal că în parcuri se aflau și oameni când mergeam să fac pozele. Deși am încercat să nu deranjez pe nimeni, nu de multe ori am fost surprins să văd persoane cum se uitau urât la mine când declanșam camera, chiar dacă nu îi fotografiam pe ei, ci făceam fotografii de ansamblu cu peisajul.

fara poze

La filmat era și mai grav, mulți când mă vedeau cu camera în mână erau în stare să își schimbe traseul, să se întoarcă din drum sau să se întoarcă cu spatele, doar să nu fie filmați. Repet, nu filmam pe nimeni în mod special, doar încercam să prind câteva cadre cu peisajul. Încercați să faceți un reportaj pe stradă cu o cameră video, veți fi surprinși.

În parcare la Iulius Mall în Iași m-am oprit să fac o poză parcării pentru biciclete, pentru a o include pe lista de elemente eco. Nu pozam intrarea în mall, sigla complexului sau alte informații strategice, era doar o poză cu un suport pentru biciclete. În secunda doi a apărut un gardian speriat că fac poze, spunându-mi că nu am voie să fac asta fără aprobare din partea conducerii. Repet, eram în parcare și pozam un stand pentru biciclete. Atât.

Într-un clip pe blog la Denisa am văzut aceeași reacție, români speriați de camera video, care au impresia că vine sfârșitul lumii dacă îi filmezi. Culmea e că alte nații nu reacționează la fel. În tările din vest lumea e relaxată, dezinvoltă, nu au nici o problemă cu camerele foto sau video ațintite asupra lor, vorbesc în fața camerei pe stradă la fel cum ar discuta cu cel mai bun prieten. Nu mai zic nimic de americani, cred că lor le place să fie filmați.

Deci care e treaba cu românii, de ce suntem așa de speriați de bombe? Să fie de vina moștenirea comunistă pentru faptul că încă ne temem să fim fotografiați sau filmați? Ăsta e brandul de țară cu care ne alegem, de popor speriat care nu știe să comunice și să interacționeze cu străinii?

Aveti alte explicații?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
9 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Cosmin

Da, si una foarte simpla – pe putin 90% din oameni isi mai rotunjesc veniturile prin tot soiul de artificii .. mai putin legale, iar lucrul asta ii face sa devina paranoici (frica de a fi prinsi). Practic nu vor nici un fel de dovada a activitatilor lor; sunt asa pentru ca minciuna a devenit o rutina pentru romanul de rand.
Poate suna exagerat in forma expusa, dar, cel putin la un nivel mai mic, e valabil ce am spus.

Nebunia

Am observat si eu acest fenomen, frica asta de a fi pozati sau filmat este cel putin bizara. Probabil motivul este chiar cel zis de tine, mostenirea comunista…

@cosmin 90% e cam exagerat, insa sunt indivizi ce isi rotunjes veniturile prin modalitati mai neortodoxe,dar chiar nu cred ca asta ar putea fi motivul problemei. Nu ar avea cum sa-i lege o poza nevinovata, in care cel mai probabil nici nu sunt observati, de vreun ‘artificiu’ facut de acestia, iar majoritatea sunt mai calmi decat un om normal, de’ se obisnuiesc si cu stresul si frica de a fi prins…

Viorel Calinescu

sa-i vezi in club cum trag ei de fotograf…e tocmai invers.
pe strade a altfel, am observat si eu fenomenul…parca toti sunt agenti sub acoperire si fug sa nu fie expusi…

Sakin

Sa gandesc sa nu fii de la emisiuni din alea cu ‘Tradati in dragoste’ sau mai stiu eu de care:)). Poate sotia/prietena stie despre el ca saracu munceste si cand colo el umbla prin parcuri, parcari la mall etc.:)

Bbcversus

Cred ca tine de cum era inainte de razboi, nu ca as fi apucat, dar din cate am auzit, erau asupriti de Securitate, o fi vreo chestie psihologica, frica de lentile taie in mintea romanasului… O mai fi si frica de a ajunge pe net, prin reviste etc… Faptul ca viata lor nu e relaxata ii face si speriati, crizati, stresati si rai, si asta se reflecta din nivelul de trai. Cu un salariu de una doua mii de euro, asigurari si fara probleme, sa-i vezi ce zambareti ar fi…

Stefan Ifrim

Salut, eu traiesc in Belgia de 20 de ani, si nu sunt de acord cu ce scrii tu “În tările din vest lumea e relaxată, dezinvoltă, nu au nici o problemă cu camerele foto sau video ațintite asupra lor, vorbesc în fața camerei pe stradă la fel cum ar discuta cu cel mai bun prieten.” Si aici lumea se fereste sa apara in public, pentru ca poate avea tot felul de consecinte; de la parerea vecinilor sau prietenilor despre ce spui pina la viitorul angajator care s-ar pute sa te Google-eze sa vada ce fel de idei exprimi sau sustii… Citește tot »

Un_bagator_de_seama

dar de ce isi pun poze pe site-uri de socializare ?

ioana b

bine ca postam toate pozele si filmuletele cu familia si prietenii pe facebook si youtube!!!