fbpx

E vorba de textele acelea cu litere ciudate si un scris indescifrabil pe care trebuie sa le introduci intr-o casuta atunci cand lasi un comentariu, te inscrii pe un site, trimiti un email printr-un formular de pe un site etc.

captcha

Personal le urasc deoarece cred ca ingreuneaza foarte mult procesul de comunicare online. Stiu, sunt puse acolo pentru a preveni spamul, dar asta nu inseamna ca sunt cea mai buna solutie impotriva roboteilor si a spamului.

Daca trebuie sa las un comentariu pe un blog cu captcha eu renunt – prea mult timp pierdut. Daca trebuie sa imi fac cont pe un site care are un captcha indescifrabil apelez la un site concurent, care nu ma pune sa descifrez cuvinte ciudate.

Alternative pentru captcha: rezolvarea unei probleme de matematica (cat fac 2 + 3), alegerea unei imagini corecte dintr-un set de imagini sau Akismet (mai ales pentru bloguri).

Aveti aici un articol detaliat care explica de ce folosirea acestui sistem ingreuneaza comunicarea si duce chiar la pierderea de clienti.

Voi ce parere aveti de site-urile care folosesc sistemul asta?

P.S: Nu, AdCaptcher nu mi se pare o solutie mai buna, tot captcha e, doar ca iti baga reclame in loc de cuvinte obisnuite.

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

4 Comentarii

 1. Daca aia de la webdesignledger zic sa nu mai folosim captcha atunci nu inseamna ca stiu ce zic.
  Da, sunt mai multe metode de a combate spamul, dar nici una din ele nu e la fel de eficienta contra botilor precum un sistem captcha.
  Daca la comentarii poti sa nu folosesti captcha deoarece ai Akismet(care nu iti prinde toate comentariile spam) atunci la formularele de contact si la orice fel de formular posibil de pe un site nu poti sa zici la fel.
  Folositi captcha si lasati prostiile 😉

  • Mie argumentele mi se par logice. In plus, daca pe un site de comert electronic am captcha cand trebuie sa imi fac cont ma gandesc de 2 ori daca ma inscriu sau nu. Mai ales in vanzari cred sincer ca captcha indeparteaza clientii. In loc sa ii incurajam sa isi faca cont si sa cumpere noi ii alungam.

 2. In primul rand trebuie sa stii unde sa folosesti captcha.
  Captcha poate sa aiba mai multe grade de dificultate. Ce zici tu de 2+3 este tot captcha. Nu este o alternativa, este acelasi lucru.
  Este responsabilitatea ta ca administrator de site sa stii cum sa le folosesti. Daca ii pui omului un cuvant asa de intortocheat incat nici cel ce l-a facut nu stie ce scrie atunci evident e gresit, dar folosit corect nu iti ia mai mult de 2-3 secunde sa completezi acel captcha si actioneaza ca o perdea ce diferentiaza botii fata de mesajele autentice.

  In urma acelor 30 de spamuri intr-o zi(pe un site foarte vizitat si in functie de tema site-ului) pot chiar sa iti faca webmailul pe care il foloseti sa creada ca tot ce primesti prin acel formular e spam si de acolo pornesc alte probleme pe care nu le-ai anticipat.
  Dac primesti 30 de spamuri intr-o zi si o singura comanda gandeste-te cat de neproductiv este sa sortezi acele mesaje spam fata de acea singura comanda.
  Captcha nu indeparteaza lumea, e o conceptie gresita.

  Si ca amuzament uite niste exemple de captcha foarte grele: http://z8.ro/aib 😀

Lasă un comentariu