fbpx

Să donăm niște bani pentru Wikipedia?

Wikipedia e un site FOARTE util, o enciclopedie despre orice realizată și actualizată de către editori, utilizatori obișnuiți de internet, fiind disponibilă în mod gratuit tuturor, și partea cea mai tare e că site-ul este fără reclame, bannere, advertoriale sau conturi premium, se susține prin donațiile făcute către Wikimedia Foundation de firme sau persoane fizice. Intru cred că de cel puțin 10 ori pe lună pe site, de obicei pentru a căuta informații istorice.

Totuși, în ultima perioadă, dacă judecăm după bannerele tot mai mari care apar pe site, bannere prin care ni se cer donații pentru a susține Wikipedia, ai avea impresia că Wiki o duce rău de tot, cheltuielile sunt mult mai mari decât veniturile, nu?

wikipedia-donatii

Ce zic ei:

Dacă fiecare persoană care citește acest mesaj ar dona 5 dolari, nu ar mai fi nevoie decât de o singură zi pe an pe care să o dedicăm strângerii de fonduri. Dar nu toată lumea poate dona. Și asta nu e o problemă. În fiecare an, îndeajuns de mulți oameni decid să doneze.

Și totuși, situația financiară nu e chiar așa dezastruoasă, site-ul nu e pe moarte, din contră. Bannerele prin care Jimmy Wales ne cere să donăm sunt tot mai mari și apar tot mai des, deși în 2014 valoarea totală a bunurilor deținute de Wikimedia Foundation depășea 60 de milioane de dolari, dintre care 27 de mlioane sunt cash. Și ăsta e raportul lor oficial, nu cifre inventate. Mai multe detalii aici.

Partea interesantă este că editorii, cei care crează efectiv paginile de pe site, nu primesc nimic, vorba aia, muncesc pentru binele umanității. Banii sunt cheltuiți pentru a plăti serverele, programatorii, dezvoltarea site-ului, deși aici aș zice că mai e mult de lucru, cel puțin la partea de design și user experience.

Nu zic că nu e bine să donăm pentru Wikipedia, din contră. Dacă puteți dona faceți-o, e important să avem acces la informații despre orice, de oriunde, pe un site cât de cât obiectiv, pentru că informațiile publicate sunt verificate de obicei de alți editori, nu apar direct pe site.

Totuși, mi se pare o ipocrizie să te plângi că site-ul tău o duce rău și să strigi tare că dacă noi nu donăm bani site-ul va muri în curând, în timp ce tu stai pe un munte de bani, la propriu. Sau nu?

Recomandă

8 Comentarii

  1. Dat fiind ca un programator bun in SF costa 10 – 15 000 de dolari pe luna, nu ma astept sa tina mult aia 27M. Tre sa te uiti si al ce cheltuieli au. De unde stii ca nu le trebuie bani sa porneasca un alt proiect similar, dar in alt domeniu?

  2. Păi ei cer bani pt a susține Wikipedia, nu pentru alt proiect. Dacă vor pentru altceva să facă campanie separată, altfel tot discursul ăla cu Wikipedia e ad free e apă de ploaie.

  3. Și da, au cheltuieli mari cu programatorii, dar sunt si acolo discutii, că cica nu ar fi angajati chiar după competențe. În plus, nu spune nimeni că trebuie să aibă angajați doar în State, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *