Cartea e lansată prin 2008, dar eu am citit-o de curând. Merită citită în primul rând pentru că nu e plină de teorie, ci de exemple practice și analize, și în al doilea rând e utilă pentru că distruge multe din miturile legate de oamenii de succes. Ni se spune atât de des că succesul e strict legat de inteligență, încât ajungem să ignorăm detaliile care fac diferența: societatea în care au trăit excepționalii, oportunitățile pe care le-au avut, munca depusă de aceștia până au ajuns la un anumit nivel, situația materială pe care au avut-o, educația primită.
“Suntem atat de prinsi de miturile celui mai bun, mai destept si celui care a reusit prin propriile puteri, incat ne imaginam ca exceptionalii cresc din pamant, pe cale naturala”, spune Gladwell.
Ca idee, cele 10.000 de ore de muncă pentru a deveni bun într-un domeniu chiar sunt necesare, și nu neapărat pentru că trebuie să te cronometrezi și după ce ai trecut de 10.000 de ore devii expert, ci pentru că acel ore de studiu îți garantează faptul că ajungi să ai cunoștințe solide, peste media celorlalți. Gândiți-vă la voi, cum vă simțeați la primul job când aveați doar câteva luni de experiență și cum era după câțiva ani, când deja cunoșteați sistemul. Idem și pentru copii, dacă încep de mici să se pregătească într-un domeniu sunt șanse mai mari ca atunci când cresc să performeze peste medie.
O altă idee, pentru copii e foarte importantă perioada în care se nasc, dacă te naști în prima parte a anului ai șanse mai mari de a ieși în evidență la școală, deoarece vei fi mai matur cu câteva luni când intri în sistemul de învățământ, iar în primii ani de viață acele câteva luni contează enorm. Nu credeam chestia asta, dar după ce am citit capitolul respectiv am început să fac niște conexiuni.
Gladwell analizează personalitățile din diverse domenii, de la Mozart până la Beatles, Bill Gates, Steve Jobs, indicând factorii care au contribuit la succesul lor: cultura în care au crescut, data nașterii, copilăria lor, perioada în care au avut succes, munca depusă de ei, chiar și întâmplările banale care i-au ajutat. Cartea nu e o rețetă sigură a succesului, dar te pune pe gânduri și ajungi să vezi succesul celor din jur cu alți ochi, pentru că nimic nu este întâmplător. Da, ai nevoie și de inteligență, dar nu e suficientă, și uneori dramul acela de noroc e foarte important și el.
“Ecuatia” este complexă, incluzând talent, IQ, moștenire genetică, oportunitîătile asigurate de educație și clasa socio-economică, dar mai ales munca. 10.000 de ore de practica asiduă într-un domeniu îi sunt necesare creierului uman pentru a asimila cunoștințele ce ne pot conduce spre excelență, conform unui studiu realizat de psihologul K. Anders ce apare în carte.
Ce veți afla:
– ce au în comun Beatles, Bill Gates şi Mozart;
– care sunt atuurile ascunse ale atleţilor de top;
– de ce sunt atât de buni asiaticii la matematică;
– de ce toţi avocaţii bine cotaţi din New York au acelaşi CV
– de ce n-a auzit nimeni niciodată de cel mai inteligent om din lume.
Și multe altele, cu exemple concrete. Merită citită cartea, e o lectură faină de weekend.
Puteți cumpăra Excepționalii de pe Libris, e 52 de lei, cu transport gratuit.
Acum, la 46 ani, vreau sa fiu bun la scris epigrame… 🙂 bancurile le copii de la altii.
[…] părinți care să te înțeleagă s-ar putea să rămâi doar un diamant neșlefuit. (să citiți Excepționalii pe tema […]