fbpx

Cum ne manipulează Facebook relațiile cu prietenii

Marketingul rețelelor sociale se bazează pe ideea de apropiere, uite, folosești aplicația noastră și poți păstra legătura mai ușor cu prietenii chiar și la distanță, poți vedea poze și clipuri video de la evenimentele importante din viața lor, poți discuta rapid cu ei, de oriunde te-ai afla. Totuși, există și reversul medaliei, avem o mulțime de prieteni online dar ajungem să nu mai știm cine ne sunt prietenii adevărați. De asta zic să nu vă bazați doar pe ce vă sugerează algoritmul Facebook pentru a păstra legătura cu prietenii.

E demonstrat deja că rețelele sociale ne manipulează pentru a vedea ce vor ei să vedem, nu neapărat ce este relevant pentru noi. Aceeași idee se aplică și în cazul prietenilor, Facebook nu ne scoate la înaintare în feed mesajele relevante de la prieteni, ci ne afișează cu predilecție conținut cu care interacționăm mai mult, pentru a ne păstra cât mai mult lipiți de calculator sau telefon.

Ca idee, am un prieten cu care interacționez des offline, dar prea puțin pe net. Mi-am dat seama că nu am mai văzut de mult un mesaj postat de el, așa că i-am căutat profilul. Tipul postase aproape zilnic ceva, dar Facebook nu mi-a afișat nimic în feed, probabil a considerat că nu e relevant. După aceea am mai căutat profilele altor prieteni apropiați (în viața reală), aceeași situație, postările lor de luna asta nu le văzusem, deși stau zilnic conectat. În schimb e plin feedul de reclame, știri inutile și poze cu pisici.

Deci nu vă bazați doar pe Facebook pentru a vă ține aproape prietenii, ci și pe telefoane, mesaje, bârfe, beri și glume spuse față în față, da? Cea mai bună conversație video, la calitate 4K, e atunci când te vezi cu cei dragi pe undeva. 🙂

Și acum distribuiți mesajul la 5 prieteni, altfel Facebook vă va afișa și vouă știri inutile, în locul noutăților de la prieteni.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *