E foame de bani și în muzică

Apropo de ce scria Alex despre manelizarea muzicii românești și Dorin care constata că e de fapt o adaptare la trendurile momentului, adevărul e că Youtube-ul s-a umplut de featuring-uri între cântăreții de manele și artiștii cunoscuți de la noi. De ce acum? E simplu, foamea e tot mai mare, chiar și banii din Youtube, care înainte erau la categoria mărunțiș, contează. Și cred că vom vedea tot mai multe colaborări de genul ăsta.

Spunea și Dan aici, adevărul e că publicul din mainstream ascultă manele. Ce nu a spus este că noi nu am avut niciodată o industrie muzicală extraordinară. Înainte de revoluție erau puține formații bune, după Revoluție am avut 20 de ani de muzică proastă. Abia în jurul lui 2010 au început să apară și la noi artiști care au prins la nivel internațional, ca O-Zone, Morandi, Deepside Deejays sau Alexandra Stan. Nu zic că era cea mai bună muzică, dar cel puțin o consumau și alte popoare, melodii made in .ro.

De ce zic că vom vedea tot mai multe colaborări între artiștii mainstream și cei de manele? Pentru că e foame de bani. Concerte nu se fac sau sunt foarte restrânse, spectacolele finanțate de primării nici atât, aparițiile de la TV nu se plătesc, deci artiștii se orientează spre zonele unde pot să facă ceva, adică internet – de asta vedeți că se lansează piese pe bandă pe Youtube, că artiștii sunt activi pe social media, că fac tot felul de campanii și asocieri cu branduri. Măcar pe internet se mai mișcă ceva.

Și încă un lucru, românii nu dau bani pentru concerte live online, publicul mainstream vrea muzică moca, de asta Youtube-ul rupe la vizualizări, că Spotify costă.

Au apărut niște platforme pentru concerte live în timpul pandemiei, mai mulți artiști au susținut concerte, au încercat și nișa asta, dar s-au vândut puține bilete, nu cred că au acoperit din încasări nici banii cheltuiți cu promovarea concertelor.

Dacă vreți să spuneți că avem muzică bună românească dați-mi și exemple, pot să fie melodii din orice gen muzical. 🙂

Recomandă prietenilor!
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
6 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Justițiarul.muzicii

Niste nerușinati ăștia care se coboară asa de jos la manele

Mihai

Tipa asta e altceva 🙂
https://youtu.be/kTrPWk6QX4c

Ducu
Jepan

Arunc si eu o piesa aici: https://www.youtube.com/watch?v=5HNcc3FFpV0

E ceva mai putin cunoscuta tipa, dar canta fain. Surprinzator, dintre cei care au scos albume bune in ultimii ani, Deliric, Dobrescu, Spike mi se pare ca au scos albume bune dpdv al mesajului si al muzicii (mna, acum e clar ca depinde de fiecare cu urechea lui pentru anumite genuri).