fbpx

Nu eram mare fan Apple TV, dar dacă aduc Fundația lui Asimov pe micile ecrane, și cu buget serios, din ce se vede în trailer, au toată stima mea. Probabil orice pasionat de science fiction a citit deja cărțile, dacă nu, aveți timp până la anul, când va apare serialul.

Știu, sunt în urmă cu știrile, dar ecranizarea asta promite mult.

Matematicianul Hari Seldon, un locuitor al planetei urbane Trantor, își petrece întreaga existență dezvoltând o ramură a matematicii numită psihoistorie. Folosind legile acțiunii maselor, psihoistoria poate prezice viitorul, însă numai la scară largă; la o scară redusă este predispusă erorilor. Psihoistoria funcționează bazându-se pe principiul conform căruia comportamentul unei mase de oameni poate fi previzibil dacă masa respectivă este foarte mare ca număr (cum ar fi populația galaxiei care este de aproximativ un cvadrilion de oameni). Cu cât masa este mai mare ca și număr, cu atât viitorul acesteia este mai previzibil.

Folosind această tehnică a psihoistoriei, Seldon prezice căderea Imperiului Galactic, imperiu ce are în componență întreaga Cale Lactee, cădere urmată de o eră întunecată ce va dura treizeci de mii de ani înainte ca un al doilea Imperiu Galactic să se formeze. Pentru a scurta această perioadă de barbarism, Seldon creează două Fundații de dimensiuni relativ mici, la polii opuși ai galaxiei, care să păstreze totalitatea cunoștințelor acumulate până atunci. Fundațiile se numesc și Fundații Enciclopedice.

Centrul acțiunii în trilogia inițială este Fundația Enciclopedică aflată pe planeta Terminus. Oamenii ce formează această Fundație au ca misiune crearea unei enciclopedii exhaustive a tuturor cunoștințelor omenești, nefiind conștienți de adevăratele intenții ale lui Seldon (dacă ar fi la curent cu toate intențiile lui Seldon, variabilele planului acestuia ar deveni incontrolabile). Enciclopedia are ca scop păstrarea tuturor științelor exacte după căderea imperiului. Localizarea Fundației este aleasă în așa fel încât să poată acționa ca un punct vital pentru cel de-al doilea imperiu, la o mie de ani de la căderea primului (în loc de cei treizeci de mii de ani preziși).

Wiki pe scurt.

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

2 Comentarii

  1. Asimov Meseriașul cu legile roboticii ,chiar că ar fii interesat de văzut cum apare un SF pur ca ,Fundația ,ecranizată.

Lasă un comentariu