fbpx

Iași: poate rezolva o petiție online problema transportului public către aeroport?

Inițial, când mi-a scris Iulian despre petiția online pentru introducerea transportului public către aeroportul din Iași am zâmbit. Să fim serioși, încă o petiție online? Ce va rezolva asta?

Și eu sunt sceptic când vine vorba de petiții online. Nu cred că rezolvă mare lucru, e nevoie de fapte concrete, de acțiune, pentru a influența oamenii. Totuși, aici nu e vorba doar de o petiție, ci de o întreagă campanie, online și offline.

Faptele: nu există nici un mijloc de transport public din Iași către aeroport. Cel mai scurt traseu de la gara din Iași către aeroport are vreo 8 kilometri, iar singura modalitate de a ajunge acolo e cu mașina proprie sau cu taxiul. Puneți-vă în locul unui turist european (sau român) care trece prin Iași și veți înțelege că e șocant să afle că nu poate ajunge la aeroport decât cu taxiul. Pentru un oraș cu 350.000 locuitori, care se vrea a fi cel mai important oraș din Moldova și o atracție pentru turiști, e jenant să spui că nu ai transport către aeroport.

gara-iasi-aeroport

Dacă sunteți din Iași și vreți transport public către aeroport luați de semnați petiția. Doar petiția în sine nu va schimba mare lucru, dar cei din spatele ei nu stau cu mâinile în sân. Au făcut deja presiuni asupra Primăriei Iași pentru a rezolva problema transportului către aeroport, în cadrul campaniei civice  Iesenii vor aeroport.

Ce zic inițiatorii campaniei:

Am pornit campania in vara lui 2012 ca o actiune civica prin care ne-am propus sa ne determinam alesii si autoritatile publice (in principal Consiliul Judetean Iasi, Aeroportul iasi, Primaria Iasi si Guvernul Romaniei) sa accelereze proiectul de modernizare a aeroportului, sa introduca noi curse externe si sa creasca transparenta si eficienta cu care lucreaza.

Îmi dau seama că Primăria probabil va spune că un astfel de traseu nu este profitabil în primă fază, dar aici nu e vorba de profit, ci de normalitate. E un lucru normal să ai transport public între obiectivele de interes dintr-un oraș, inclusiv până la aeroport.

Ca o curiozitate, voi știți vreo petiție online care a reușit să influențeze ceva?

Recomandă

8 Comentarii

  1. Multumim pentru sprijin, Marius! Presiunea din partea cetatenilor sigur ajuta la accelerarea procedurilor, am experimentat asta si in trecut, important e sa fim atat de multi incat sa nu putem fi ignorati 🙂

  2. Ciprian, o petitie online are aceeasi valoare legala ca o petitie in format fizic. Deci da, poti rezolva probleme cu asta iar autoritatile sunt obligate sa raspunda.

  3. Nu vreau sa fiu rautacios dar inainte de a rezolva problema transportului din oras catre aeroport si din aeroport catre oras, sa puna mana sa refaca pista de aterizare…nici in unele tari din Africa nu gasesti o pista atat de jenanta precum cea de pe Aeroportul International Iasi. Inainte de a intra in normalitate cu transportul ar fi bine sa intram in normalitate cu un aeroport decent si care sa arate ca un aeroport “international” – dupa cum doreste sa fie categorisit. Cred ca este mult mai important pentru moment sa se faca investitii in infrastructura aeroportului. Daca imi amintesc bine, chiar “celebrul” Fenechiu spunea despre pista de la Iasi ca este una cu mari probleme si ca in orice moment poate produce avarii aparatelor de zbor.

      • Da, asa este, ai dreptate cu finantarea. Primaria Iasi a preferat, de exemplu, sa sustina an de an echipa locala de fotbal(o echipa penibila din toate punctele de vedere) in loc sa faca investitii pentru municipiu si locuitorii acestuia. Iasul este un oras foarte frumos, am locuit 9 ani acolo, insa a fost mai mereu condus de o gloata de dobitoci.

    • Merci Paul! Noi incercam sa rezolvam o problema, nu avem garantia ca doar petitia o sa functioneze, dar e de datoria noastra sa incercam. Daca e nevoie facem si un mars cu trollerele dupa noi intre Ciric si Aeroport :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *