Dezvoltatorii de imobiliare spun că prețurile vor crește și în 2020, semn că apetitul pentru apartamente noi încă nu s-a diminuat. Discutam în seara asta cu un amic, era bucuros nevoie mare că reușise să cumpere o bucată de teren, ca să își extindă curtea casei.
Bucuria mare, taxele la fel. Pe lângă prețul exorbitant pe metru pătrat plătit, că deh, el era cel dornic de curte, a plătit și o mulțime de bani pe cadastru, intabulare, taxe notariale. Doar certificat energetic nu a plătit, în rest tot tacâmul. În total a mai plătit pe acte încă jumătate din banii dați pe câțiva metri pătrați de pământ. Cum ar veni, statul câștigă întotdeauna. Și asta e o situație fericită, că la case sau apartamente e și mai mișto, mai sunt și alte cheltuieli.
Acum vreo două luni un alt prieten ce voia să se mute în oraș nu știa ce să facă, că apartamentele noi din ansamblurile rezidențiale erau cam toate date, la prețuri deloc mici, iar prin blocurile vechi te durea capul, când vedeai ce bombe sunt de vânzare, și cu ce sume. Cred că programul Prima Casă nu a ajutat deloc în treaba asta.
Când vrei să cumperi un apartament sau o casă cred că ajungi la cel puțin 5% din valoarea tranzacției, dată pe taxe. Ai notarul, ai taxa de intabulare, ai impozitul la stat (dacă vinzi pe firmă), iar vânzătorul mai are și certificatul energetic pe care trebuie să îl scoată pentru a putea vinde apartamentul.
De stat și de notar nu scapi prea ușor, trebuie să te înarmezi cu răbdare, să pregătești actele și să umbli câteva zile pe drumuri. În schimb cu certificatul energetic e mai simplu, dacă ești din București cei de la www.avizez.ro se ocupă de tot procesul, fără ca tu să te deplasezi. E suficient să îi contactezi și să le trimiți actele, vizitatorul energetic vine, inspectează imobilul, și ei îți eliberează certificatul energetic în 24 de ore. Dacă e nevoie îl livrează și prin curier, când nu ai timp să treci tu pe la ei. Au auditori energetici atestați gradul I, pot emite certificate energetice pentru orice fel de clădire, pe lângă realizarea auditului energetic.
Și mă gândeam așa, oare instituțiile statului când vor intra în secolul 21? Cam tot ce ține de acte oferite de firme se poate obține acum foarte ușor pe internet, completezi niște formulare, încarci câteva acte scanate, dacă e nevoie de vizite vin ei la tine, nu tu la ei, plătești cu cardul și aia e, primești acasă ce ai nevoie. Asta e tehnologia lucrând în avantajul oamenilor.
În schimb tot ce ține de stat la noi presupune timp pierdut pe drumuri, stat pe la ghișeuri, copii după copii și bineînțeles, dosar cu șină… Prindem și noi ziua când scăpăm de birocrație? Afară se poate, la noi de ce nu?
Nu știam că poți scoate certificatul energetic și pe internet, când am vândut eu apartamentul notarul ne-a recomandat un tip care a venit, s-a uitat pe actele apartamentului și a făcut niște calcule, după 1 zi ne-a chemat să luăm hârtia.
Când am cumpărat eu nu era obligatoriu certificatul, din 2011 a intrat în vigoare legea, deși stiu că e dată de prin 2005. Teoretic ar trebui să ajute cumpărătorul, să știe cât de bună e casa pe care o cumpără.
Mi se șoptește în cască de către cei de la avizez.ro că e obligatorie vizita auditorului energetic, dacă primești certificatul energetic fără vizită e cam ilegal.
Ce impozit plătește cumpărătorul? Nici vânzătorul nu plătește impozit dacă suma pentru care este vândut imobilul nu depășește un anumit plafon.
Ai dreptate, vânzătorul nu plătește impozit dacă suma este sub 450.000 lei, dacă vânzătorul este persoană fizică. Eu mă gândeam mai mult la persoane juridice, unde știu că scutirea nu e valabilă. Bine, la ce prețuri au ajuns imobiliarele în ziua de azi treci lejer și de 100k euro cu o simplă casă, și am impresia că nu poți pune tu ce sumă vrei când vinzi, sunt minimele și maximele pe zone…
Deci mafia imobiliarelor continuă… securicii & politrucii în scheme încă nu s-au potolit de bani. Agenții imobiliari vor fi cei care vor fi răstigniți când se pune praful & nu vor înțelege de ce.
Care e legătura cu mafia imobiliarelor?