Dacă vi se pare că sunteți asaltați prin hypermarketuri de tot felul de oferte, promoții și concursuri, să știți că nu vi se pare, brandurile au descoperit că asta ne face să cumpărăm, mai ales în perioade dificile, ca cea prin care trecem. Avem și studiu recent pe tema asta, Analiza comportamentului consumatorului la cumpărături.
Rezumatul e că marketingul trage tare ca să crească fidelitatea clienților față de brand, că unui client care revine e mai ieftin să îi vinzi decât să atragi un client nou, dar e criză, și 3 plus 1 gratis sau câștigă o vacanță de vis sună mai bine decât Îți mulțumim că ești clientul nostru de 20 de ani, dar noi facem promoții doar pentru clienții noi.
Din studiu:
Consumatorii români – indiferent de generația căreia îi aparțin – sunt extrem de interesați de optimizarea costurilor, iar 72% dintre ei au indicat reducerile și promoțiile ca fiind principalul motiv pentru care apreciază cumpărăturile în magazine.
Promoțiile sunt căutate de toate categoriile de consumatori, în același timp impactul unei promoții bine comunicate și semnalizate, care răspunde nevoilor lor, este foarte ridicat și în ce privește loialitatea față de brand: 78% dintre ei afirmă că promoțiile sunt unul din factorii care influențează inclusiv decizia de a schimba marca pe care o achiziționează de obicei.
Consumatorii români preferă premii utile și imediat aplicabile în viața de zi cu zi, considerând drept cele mai atrăgătoare tipologii de premii voucherele online (47%), electrocasnicele și obiectele pentru casă (45%).
În același timp, campaniile promoționale pot determina schimbarea mărcii obișnuite pentru 55% dintre consumatori (peste 50% în cadrul tuturor categoriilor de vârstă: 57% Gen Y, 56% Gen X, 54% Baby Boomers și 50% Gen Z).
Un aspect interesant de menționat este că consumatorii din Generația Z au indicat electrocasnicele și obiectele pentru casă ca fiind unul din tipurile preferate de premii (77%), pe locul secund și la distanța mică de premiile de tip experiență, care ocupă primul loc în preferințele celor mai tineri consumatori (81%).
Baby Boomers (86%), Gen X (89%) menționează gadgeturile ca tipologia preferată de premii, în timp ce consumatorii din cadrul Generației Y preferă în egală măsură gadgets (79%) și experiențe (79%).
Bonus de la mine – vânzările mărcilor private din supermarketuri au crescut de la 31,4% în 2018 la 38% în 2024, în Europa.
Cu alte cuvinte, 38% dintre cei care merg în magazine cumpără de obicei alimente de bază vândute sub brandul acelui magazin, nu țin cont prea mult de firmă, ci de raportul preț/calitate, și mai ales de preț.
Long story short, dacă vrei să vinzi în magazine și nu ai promoții la raft sau prețuri bune o să fie dificil, crizele prin care trecem ne fac tot mai sensibili la preț, marca trece pe locul 2, cel puțin când vine vorba de alimente, cosmetice, cumpărăturile zilnice.
Valoarea cosului in supermarket a crescut considerabil…
Intru în supermarket și la casă mă sperii de cât e valoarea cumpărăturilor deși eu nu cumpăr chestii luxuriante, iar de ceva vreme am cam renunțat și la bere, efectiv mâncare, îngrijire personală, chestii pentru curățenie și casă.
Dar mi-am propus să intru în supermarket doar o dată pe săptămână, fac listă și mă țin de ea. Nu e chestie de chitră, doar că mă opream să iau o bere și mai luam o prostie și zăcea prin frigider și apoi la câinele din drum.
Dar da, mă uit în aplicații pe costul produselor din prezent vs anii trecuți și cam tresari.
True story, eu dacă intru doar să iau ceva las minim 100 lei. La cumpărăturile serioase nu mai zic.
Toate s-au scumpit in ziua de azi mai mult merg sa vad ofertele