fbpx

În apărarea comentariilor din WordPress

La începutul anului trecut eram decis că nu voi integra niciodată sistemul de comentarii Facebook pe blogul meu. Pentru cine nu știe, Facebook oferă un modul prin care poți adăuga pe blogurile ce folosesc WordPress posibilitatea de a comenta cu contul de Facebook, ușor de utilizat dacă ești conectat deja la rețeaua socială în browser. În fine, ideea era că la început eram pornit înpotriva comentariilor prin Facebook.

Între timp, mai ales după ce am aflat că Facebook comments sunt indexate de Google am revenit la sentimente mai bune și am decis să inserez și eu modulul de comentarii prin Facebook pe blog, în paralel cu sistemul de comentarii clasic din WordPress. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, țin în continuare foarte mult la comentariile de pe blog, dar am decis că dacă unii vor neapărat să comenteze cu profilul de Facebook să le ofer posibilitatea asta.

Totuși, nu am renunțat la comentariile clasice de pe blog și nici nu am de gând să fac asta. Majoritatea articolelor primesc comentarii prin sistemul WordPress, dacă e să fac o analiză pe procente cred că 80% din comentarii sunt lăsate normal și doar 20% prin Facebook comments. Comentariile lăsate prin sistemul clasic le pot salva, pot să le includ într-un backup, cele lăsate prin sistemul Facebook nu prea am cum să le salvez.

Zilele astea am văzut că Bobby a renunțat deja la comentariile clasice și Alex a spus că va renunța în curând la comentariile prin sistemul WordPress pe blog, permițând doar comentariile cu contul de Facebook. Ei spun că fac asta pentru a reduce spamul, comentariile pentru linkuri, înjurăturile și comentariile offtopic. Îi înțeleg și respect decizia lor, dar totuși dacă vă bate și pe voi gândul să renunțați la comentariile de pe blog în favoarea celor lăsate prin pluginul de Facebook țineți cont de următoarele lucruri:

 • Facebook comments nu vă anunță mereu când apare un comentariu nou pe blog prin sistemul lor. Da, sistemul de notificări mai dă rateuri, dar comentariile clasice le văd mereu în interfața de administrare și răspund rapid.
 • Cei care comentează cu contul de Facebook nu sunt anunțați când apare un comentariu nou lăsat de un alt utilizator Facebook la articolul de pe un blog unde au comentat.
 • Comentariile de pe Facebook nu vă aparțin. În 2007 când mi-am deschis blogul Facebook era doar o altă rețea socială, cine ne garantează că peste 5 ani Facebook va mai fi prin zonă, iar comentariile lăsate prin sistemul lor vor fi în continuare pe blog?
 • Nu toți cititorii voștri au conturi de Facebook, deci excludeți din start unor cititori posibilitatea de a comenta. Da, Facebook e mare și tare, sunt 4 milioane de utilizatori. Totuși, sunt 7-8 milioane de români care accesează internetul, și din ăștia câțiva sigur ajung și pe blogul tău. Ești sigur că toți au cont de Facebook? Pentru că s-ar putea să pierzi comentarii valoroase, am întâlnit și români fără cont de Facebook.
 • Se exagerează cu poveștile despre numărul de comentarii pentru linkuri de pe bloguri, la fel și cu cele despre comentariile ce conțin înjurături. Nu sunt eu cel mai vizitat blogger, dar tot trec pe aici zilnic vreo 1000 și ceva de cititori, și câțiva dintre ei mai și comentează. Din 20 de comentarii unul conține o înjurătură sau este pentru link, dar am o soluție și pentru asta. Trebuie să ai câteva mii de vizitatori unici pe zi și câteva zeci de comentarii cu înjurături ca să te plângi că nu mai ai timp să moderezi comentariile, deși în situația respectivă presupun că blogul e mai mult decât un simplu hobby.

În final fiecare face cum vrea, dar eu nu mi-aș încredința complet comentariile de pe blog Facebook-ului, oricât de tentant ar părea.

Aștept opinia voastră, ori prin sistemul clasic de comentarii ori prin Facebook. Vorba aia, avem de toate pe blog.

Recomandă

18 Comentarii

 1. Eu nu am pus si nici nu cred ca am sa pun modulul de “facebook coments” este alegerea fiecaruia. Dar sa renunti la modulul clasic de comentarii in favoarea acestuia mi se pare stupid. Facebook poate deceda oricand(exemple sunt multe), dar blogul e al tau, ramane al tau si asupra acelor comentarii ai control, pe cand asupra celor prin intermediul pluginului mai sus amintit nu ai absolut niciun control.
  Comentarii = continut. Continut propriu vs. Continut facebook. Asa vad eu situatia aceasta.

 2. Depinde foarte mult de audienta pe care o ai. Spre exemplu, creativemonkeyz sau 9gag. Ei vor sa ofere o metoda usoara pentru user de a comenta, asa ca au implementat comentariile cu contul de facebook.

  Pentru mine, care nu vreau sa fac trecerea si nu vreau sa fac bors, pentru ca se pierde sirul discutiei atunci cand se comenteaza cu amandoua, raman la varianta clasica. Cine are ceva de zis, completeaza doua randuri. Astept integrarea facebook in wordpress. Ai formularul clasic, dar ai si un buton de log in with facebook sau ceva de genu. Dai click si gata, comentezi cu profilul de facebook.

 3. Eu nu inteleg pasiunea asta de a baga chestii ‘pe langa’ intr-un sistem FOARTE BINE PUS LA PUNCT. WordPress este un script excelent, care functioneaza de ani buni. Eu am blogul de doar 4 ani si ceva, altii sunt mai ‘batrani’. NU am simtit niciodata nevoia de a aplica treburi ‘externe’.

  Sistemul de comentarii este excelent. Daca faci un MINIM efort de moderare, nu ai treaba. Mai am putin si intru in 20.000 de comentarii pe blog. Nu e enorm, e destul de mult insa fata de altii. Nu am probleme.

  Akismet sterge spamul, mai intru din cand in cand sa vad daca nu s-a strecurat alt comentator din greseala acolo. Las primul comentariu al cuiva in moderare, asa ca, dupa ce ii dau accept, va intra ‘curat’. Asa tin departe ‘haterii’, desi sincer nu am avut treaba cu ei.

  Atat timp cat ai o conduita OK pe blog si impui un anumit mod de a comenta, oamenii se vor conforma. Si aia 2-3 care se cred in padure, nu vor mai insista, dupa ce vor vedea ca le dispar mereu comentariile.

  Mi-ar parea rau sa renunte Alex la sistemul normal de comentarii. In momentul ala am terminat si eu cu cititul blogului. Am cont de FB, e activ, dar nu este pentru comentat pe bloguri. Pe Bobby il vizitam din cand in cand si comentam. Se pare ca e momentul sa renunt si la blogul respectiv. NU-mi place sa nu pot comenta, iar FB nu este un sistem pe care sa-l agreez.

  • @dojo – unora cică le vine mai ușor să comenteze prin Facebook, mai ales dacă sunt conectați. Am fost surprins să primesc comentarii de la oameni care nu comentau înainte pe blog. Totuși, vorba ta, nu renunț la comentariile clasice doar pentru că trebuie să moderez câteva.

 4. Comentariile de facebook se păstrează chiar dacă schimbi domeniul. Important e să păstrezi aplicaţia de facebook prin care se comentează.

 5. Unu la mână: dacă alegi ca vizitatorii tăi să comenteze doar prin facebook, inseamnă că vrei (doar) trafic, asta e clar! Cei care spun că o fac doar pentru că e mai rapid/usor, cred ca se mint singuri.

  Doi la mână: ce te faci când vor apărea softuri de auto-comment? Eu deja am întalnit unul. Acum postam articolul, in 5 minute aveam 5 comentarii de tip spam. Până va apărea si ‘akismetul’ pentru facebook va dura…

 6. Sunt unele plugin-uri care adauga la baza de date WordPress ca si comentarii, comentariile venite din partea Facebook, astfel ca daca in 5 ani Facebook-ul nu o sa mai fie, cred ca comentariilor tot vor exista in baza ta de date. Asta doar ca o parere :-??

 7. Eu ma numar printre romanii care nu au cont personal de Facebook. Dar am pagina pentru blogul meu. Implementasem, de curiozitate, platforma de FB comments pe blog si, dupa ce am vazut ca nu am primit niciun comentariu prin dansa, desi s-a comentat prin Disqus (prin care poti comenta cu contul de FB), am renuntat la ea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *