Problema cu integrarea imigranților în Europa

Una din cele mai stupide remarci la adresa imigrației a fost legată de imaginea de mai jos, o tipă spunea pe Facebook că țările cu probleme sunt cele care au primit cu brațele deschise refugiații, pe când cele care i-au refuzat sunt liniștite. Din păcate lucrurile nu sunt așa de simple, problemele sunt cauzate de integrarea imigranților în noua țară, de cultura din care provin aceștia, de atitudinea locuitorilor unei țări față de străini, de istoria țării respective. Nu există doar negru și alb, ci mult gri.

Integrarea imigranților
Ca să fim corecți țările cu probleme, atentate, teroriști etc sunt cele cu imigranți ce sunt deja la a treia generație dar nu au fost cam deloc integrați, pe când cele din fostul bloc sovietic, estul Europei, au o populație relativ omogenă, un istoric curat, cu prea puțini locuitori de origini diferite, dar să spui chestia asta pe Facebook nu generează like-uri. E mai bine să dezinformezi.

Ca idee, în Franța, Germania, Anglia sunt multe cartiere unde poliția nu prea se bagă, unde majoritatea locuitorilor provin dintr-o anumită țară. Imigranții ăștia au magazinele lor, școlile lor, nu prea interacționează cu locuitorii nativi decât la muncă sau când au nevoie de ceva de la instituțiile statului.

Cultura imigranților

Majoritatea imigranților din țările arabe nu prea doresc să se integreze, să adopte principiile țării în care ajung. Ei vor doar să o ducă mai bine, să aibă salarii mai mari, dar să își păstreze tradițiile, obiceiurile, religia, structura familiei, chiar dacă unele din acestea contravin legilor țării unde locuiesc, iar political correctness-ul nu ajută deloc, din contră.

Când veneam din Londra am frunzărit ziarele locale, abia acum era tratat subiectul ăsta, cum integrăm arabii care nu stau decât printre ai lor în cultura locală, cum îi facem să nu mai fie îndoctrinați, să fie mai deschiși la valorile democratice. Era multă vorbărie, dar măcar s-au trezit autoritățile la realitate.

Și tot legat de cultura imigranților, mă uitam la arabi versus est europeni, inclusiv români. Pentru Hassan e ceva normal ca nepotul lui născut și crescut în Londra să nu știe o boabă de engleză, să nu aibă prieteni englezi. Comparativ vorbind, est europenii se integrează mult mai repede, mă uitam în familie, avem rude ai căror copii au crescut în alte țări, ei deja știu limba țării la perfecție, prietenii lor sunt localnici, au joburi la același nivel. La a treia generație cu siguranță nepoții vor fi complet integrați în aceea țară, ceea ce pentru țara respectivă e un câștig. Pentru România e o pierdere, dar cât timp guvernul să încăpățânează să ne alunge din țară…

Țările cu mulți imigranți și istoria lor

Germania, Franța, Anglia au multe probleme cu imigranții și datorită politicii de expansiune dusă în trecut. Când Anglia era un mare imperiu englezii nu aveau nici o problemă să aducă oameni din colonii în Anglia pentru a face treburile lor murdare. Acum că toate națiile au venit acolo și nu vor să renunțe la tradițiile lor și-au dat seama că nu e ok, hai să îi integrăm, dar e cam târziu, și-au făcut-o cu mâna lor.

Nu e ok nimic din ce se întâmplă, nici îndoctrinarea asta stupidă în numele religiei, nici izolarea imigranților din anumite țări doar datorită originii, dar măsuri trebuie luate împotriva extremelor, altfel mori cu political correctness-ul în mână, în timp ce un imigrant care locuia de 20-30 de ani în țara ta vine pe la spate cu un cuțit de vânătoare să te salute.Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: