fbpx

Ah, eterna întrebare, unde e mai bine să lucrezi, la stat sau la privat? Dacă întrebai pe cineva acum 9 ani, când criza decima mediul privat, toți spuneau că e mai bine să lucrezi la stat, măcar ai jobul asigurat, stabil, chiar dacă banii sunt mai puțini. În 2018 discursul e același, doar că acum banii nu mai sunt puțini, că salariile sunt mai mari la stat decât la privat, chiar duble pe alocuri. Și tot apar diverse discuții pe tema asta, cum angajații de la stat freacă menta și cei de la privat trag de 2 ori mai mult pentru a plăti toate taxele. Dar nu asta e problema adevărată la stat, vă zic eu, ci faptul că oamenii nu sunt evaluați în funcție de randamentul lor.

Vă zic eu, dacă ar fi evaluări de competență pe bune cred că jumătate dintre angajații de la stat ar trebui să își caute altceva, ca să nu mai zic de faptul că sunt multe instituții unde sunt joburi de plimbători de hârtie, efectiv inutile. Și oamenii ăștia care își iau salariul chiar dacă nu și-l merită nu ar avea nici o șansă în economia reală, nu ar reuși să se angajeze la privat fără pile și cunoștințe.

Sunt și mulți oameni buni angajați la stat, dar cred că nu sunt scoși suficient la înaintare, iar mulți dintre cei tineri din sistem care vor să facă treabă sunt puși la colț repede, că trebuie să respecte organigrama și ritmul muncii (să ne facem că muncim zic), și dinozaurii cei vechi nu se dau plecați. Cred că e nevoie cel puțin de încă o generație până când statul va lucra pe bune pentru cetățean.

Și dacă sunteți angajați la stat și spuneți că mă iau aiurea de joburile din sistem puneți-vă următoarele întrebări: Aș reuși să mă angajez fără pile la privat, pe baza experienței și realizărilor de până acum? În cât timp? Pe ce salariu? 

1 Comentariu

  1. Foarte bine punctat! Angajații buni îi țin în spate și pe cei foarte slabi, deși, de multe ori salariul celor competenți este mai mic fata de cel al incompetentilor. Pentru că sunt mai tineri și nu au așa zisa experiență, deși fac aceeași treabă de doua ori mai bine și mai repede.

Lasă un comentariu