fbpx

Cel puțin văd că asta e mentalitatea unora dintre români. Uite, firma aia spamează, cealaltă la fel, de ce să nu o fac și eu?

Am primit un comentariu la un articol din 2009, articol care era legat de firmele ce spamează cu newslettere trimise unor baze de date cumpărate online. Opinia mea e aceeași și acum, cât timp firma respectivă nu a cerut permisiunea mea să îmi trimită emailuri comerciale ea mă spamează. Cât timp nu am avut nici o legătură cu o firmă și primesc emailuri prin care ei încearcă să îmi vândă ceva firma aceea ar trebui să fie amendată.

Comentariul primit la articolul de mai sus:

Am gasit si eu acest blog si vreau sa va intreb ceva…mai ales pe autorul articolului care dupa parerea mea nu cunoaste in totalitate acest aspect. Puteti sa-mi spuneti cat de ilegal este atata timp cat listafirme ro vinde baze de date….daca te uiti la varianta gold o sa vezi ca au si modul de mass emailing…. daca ne luam dupa ce spui tu mail-marketing ro, mailagent ro, benchmarkemail com si altele functioneaza ilegal in Romania si afara…asta daca ne bazam pe ipoteza cu mailul nesolicitat….dar firmele care fac direct sales prin telefon nu fac tot spam?

dar aia care vin din usa in usa si incearca sa-ti vanda detergenti nu fac tot spam? dar zecile de fluturasi pe care ii gasesti in cutia postala nu fac tot subiectul unui spam? mi se pare aberant sa nu poti sa-ti faci publicitate fie ea online sau offline, mai mult decat atat cum ai putea sa abordezi un nou client daca nu prin spam? il suni ? ii trimiti fax? ii trimiti reprezentantul de vanzari sa-l intrebe de sanatate?

daca ne luam strict pe ideea de informatie nesolicitata toate modalitatile de mai sus se incadreaza la spam. Fac pariu ca orice firma din lume a facut macar odata “spam” fara ca macar sa stie acest lucru. Fac pariu ca si tu autorule ai facut spam daca ai sau ai avut firma….sau vrei sa-mi spui ca nu ai intrebat un potential client daca vrea sa cumpere de la tine?

E clar că tipul care a lăsat comentariul nu a auzit de permission marketing. Faptul că diverse firme vând baze de date cu emailuri nu înseamnă că dacă ai cumpărat aceea bază de date ai dreptul să trimiți emailuri tuturor care sunt în ea, ci doar că niște băieți deștepți au adunat adrese de email și acum le vând la kilogram.

Și eu pot să adun rapid câteva zeci de mii de emailuri dacă vreau, dar asta nu înseamnă că posesorii acelor adrese de email abia așteaptă să primească emailuri cu produsele sau serviciile pe care eu aș dori să le vând lor. Dacă în schimb ei și-ar da de bunăvoie adresa de email pentru a primi noutăți despre produsele și serviciile pe le voi lansa situația se schimbă, înseamnă că am primit acordul lor pentru a comunica.

Da, și fluturașii din cutia poștala sunt tot o formă de spam, de aceea în majoritatea blocurilor lângă cutiile poștale sunt cutii de carton unde se aruncă fluturașii respectivi. Partea tristă este că fluturașii, spamul prin email și toate mijloacele prin care ni se bagă pe gât insistent mesaje promoționale nu mai funcționează, dar firmele continuă să investească în continuare bani în metodele acestea, în loc să stabilească relații cu clienții potențiali.

Infograficul care arată diferențele între inbound marketing și outbound marketing ar trebui să ne indice în direcția corectă, problema este că direcția corectă presupune multă muncă. Muncă pentru a crea conținut util pentru fani și clienți, muncă pentru a dialoga cu ei, munca pentru a crea produse și servicii care să îi mulțumească, muncă pentru a crea valoare adăugată. Este mai simplu să aruncăm cu fluturași pe stradă și în cutiile poștale, să spamăm pe email și după aceea să spunem că nu noi suntem de vină, ci clienții, ei sunt de vină pentru că nu vor să cumpere produsele noastre. Ce nesimțiți!

Surpriză, nici un client nu va cumpăra de la noi cât timp noi în loc să purtăm un dialog cu el nu facem decât să țipăm: CUMPĂRĂ! CUMPĂRĂ! CUMPĂRĂ!

Sunt curios, voi chiar credeți că spamul, indiferent de forma lui, mai vinde?

8 Comentarii

  1. Eu zic ca spamurile aduc vanzari. Sunt multe persoane mai in varsta sau cele mai neinstruite in online care cred tot ce se zice in email. De asta se continua sa se faca spam, fiindca chiar daca ai o rata de conversie mica, avand un numar foarte mare de emailuri obtii vanzari usor, si chiar clienti multumiti daca ai un serviciu/produs bun.
    Asta e realitatea. Eu stiu cate mesaje primesc de la anumite persoane cunoscute in varsta (colegi de a parintilor) care ma intreaba daca au castigat, sau ca vrea cineva sa le trimita bani. Daca nu traiesti in mediul online si mail-ul de abia ti l-ai facut pentru prima data sau il folosesti foarte rar, te intrebi daca e adevarat cand vezi pentru prima data un mail-scam. Daca sunt care cred scam-uri, o sa citeasca sigur un mail-spam si nu o sa se intrebe cum a ajuns la el.

  2. @răzvan – spamul pe email poate că mai convertește la cei în vârstă, dar fluturașii distribuite în căsuța poștală, broșurile agățate de tocul ușii, mă îndoiesc. Oricum, eu cred că pentru o firmă serioasă spamul mai mult dăunează afacerii decât să ajute.

  3. @Marius – raspunsul ti l-ai dat singur cu “pentru o firma serioasa”. Nu cred ca am vazut spam de la microsoft, apple, nike sau alte branduri consacrate. Mereu sunt cei pusi pe ‘crestere rapida cu orice pret’ sau ‘prosteala pe fata’. Practic, ei nu au riscuri – nu au ce imagine sa strice; pe partea de legislatie, fie nu e prezenta, fie se aplica precum constitutia.

  4. completare: mi se pare cat-de-cat ok sa primesc un e-mail de la o firma care are nu-stiu-ce oferta/vrea sa-mi vanda ceva cata vreme are o adresa de mail normala, pe care sa stiu ca daca o pun in filtrul de spam, am scapat definitiv de ei. Poate sunt si ei la inceput, au taiat din pretul produsului in detrimentului bugetului de marketing (chiar ar avea o oferta competitiva) si nu au alta solutie decat sa trimita un mail unui numar cat mai mare de oameni. In schimb, consider cu adevarat deranjant mailurile primite de la adrese gen gigel1424wfcc2254245@site.com

  5. Cred ca piata e deja supra solicitata, nu ai timp sa vezi toate ofertele si in consecinta spamurile sunt cele care vor fi deschise ca ultime variante.

  6. @sunshine – de regulă eu șterg toate emailurile care încearcă să îmi vândă ceva. Când vreau să cumpăr mă pot informa și singur asupra celor mai bune oferte.

  7. Mi-am amintit ce m-a intrebat tata candva: daca bifeaza “accept termenii si conditiile” la un comentariu, de exemplu, va trebui sa plateasca ceva?…in conditiile in care era imposibil sa i se ia bani de pe card sau de undeva, neoferind nicio informatie in acest sens. Deci, si spamul ar functiona in cazul lui.

Lasă un comentariu