Câteva idei despre Snapchat și promovarea unui brand prin intermediul aplicației, că tot am citit mai multe articole pe subiect. Mă enervează mai ales insistența cu care Gary Vaynerchuk promovează platforma (articolul 1, articolul 2 și mai sunt). Aproape că încep să cred că tipul a fost angajat ca social media evanghelist sau ceva de genul ăsta, la cât de mult o laudă.
Snapchat e o aplicație mobilă de partajat imagini ( și clipuri video) populară mai ales în State datorită unei caracteristici speciale, și anume faptul că imaginile trimise prin aplicație dispar după câteva secunde, deci au un termen de expirare. Aplicația e apreciată mai ales de adolescenți, care o folosesc pentru sexting, trimiterea de mesaje cu imagini provocatoare, goliciune, din astea.
Am văzut că au început să apară și pe la noi discuții despre ea, probabil a început să fie utilizată și de către tineri, văd că pe segmenul 20-30 de ani nu prea sunt utilizatori (recunosc, am instalat-o și eu de probă). S-ar putea ca voi să nu știți de ea, dar dacă aveți pe lângă voi un copil cu smartphone întrebați-l de ea, sper să nu fiți surprinși.
Mă rog, deși scopul aplicației e oarecum stupid și e strict legat de o anumită vârstă, zic eu, aplicația e văzută ca una de viitor, un viitor în care vom comunica mai ales prin imagini ce se autodistrug după o perioadă de timp, iar până acum au refuzat inclusiv o ofertă de 3 milioane de dolari de la Facebook, despre care există multe discuții, pro și contra acceptării ofertei.
Ce mă frapează pe mine la discuțiile astea despre marketingul pe Snapchat:
1. Utilizatorii aplicației nu sunt și cumpărători, pentru că efectiv nu au bani.
Ce brand ar trebui să se promoveze printr-o aplicație folosită mai ales de către puștani? Mercedes, Nike, Samsung, Apple? Mai țineți minte cum era când aveați 15 ani? Exact, vă doreați multe chestii, dar nu aveați bani decât de maxim un suc. Cam ăsta e publicul țintă al aplicației, copiii care se roagă de mama și de tata să le cumpere chestii. Succes cu marketingul către un public țintă care nu are putere de cumpărare.
2. E al naibii de greu pentru un brand să se promoveze pe Snapchat.
Comunicarea e doar vizuală, prin imagini, deci nu poți transmite linkuri către site-uri sau alte aplicații. Da, e interesant să faci awareness prin imagini legate de brandul tău, dar e și mai interesant să aduci clienți potențiali pe site-ul tău, mai ales dacă vrei să le vinzi ceva, nu doar să arăți că ești un brand fain.
Fiind o aplicație strict pentru smartphone, imaginile trebuie să fie realizate cu acel smartphone, mai exact chiar cu aplicația Snapchat. Nu puteți pune un afiș frumos făcut de designer, ci doar o poză, pe care eventual desenați ceva. Succes cu creatul unor imagini atractive.
Nu puteți atrage fani, nici măcar prin campanii plătite. Puteți adăuga persoane doar dacă le cunoașteți userul de pe Snapchat sau numărul de mobil, deci practic sunteți limitați la agenda telefonului când vreți să interacționați cu publicul țintă. Snapchat Stories s-ar putea să fie utilă pentru brandurile care vor să transmită o poveste, dar limitările sunt aceleași.
Nu aveți acces la statistici, nu există un API. Câți utilizatori pot vedea imaginea trimisă de voi pe Snapchat? Fix cei cărora le trimiteți mesajul cu imaginea care se va autodistruge, fără propagare virală sau alte mecanisme care ar putea crește popularitatea unui brand.
Ghidul ăsta despre marketing pe Snapchat e probabil cel mai complet, arată și potențialele avantaje, legate mai ales de notorietatea unui brand, dar și dezavantajele de mai sus.
În concluzie, poate că ce spune Gary e adevărat, e mai important pentru un brand să aibă o interacțiune personală, directă cu fanii loiali ai brandului decât să comunice mesaje impersonale către tot clienții potențiali. Totuși, eu nu văd de ce un brand s-ar chinui să comunice pe Snapchat, o platformă care nu este gândită pentru branduri și nici nu este folosită de persoane care pot cumpăra ceea ce li se vinde prin mesaje vizuale.
Voi ați promova un brand pe Snapchat?
Poate Gary chiar e evanghelist pentru Snapchat. In plus, trebuie sa se vanda si ei cumva, fondurile de investitii nu le vor da bani la nesfarsit, daca nu arata niste posibilitati de monetizare a aplicatiei.
Marius ai raspuns singur la intrebare.
Prin acest canal se poate promova foarte bine cei care isi permit maxim 1 suc sau un 1 meniu, Mc, Coca Cola, KFC etc
Da, si nu compara cum erai tu la 18-21ani si cum sunt altii (in alte tari/US eventual, dar sunt destule exemple si prin .ro), cu parinti bogati care pun totul pe tava odraslelor
Alex, părinții bogați reprezintă doar 1-2% din total, sunt excepția, nu regula. Clasa de mijloc e tot mai redusă. Nu zic că adolescenții nu cumpără, dar procesul de cumpărare e mai lung. Puștii văd reclama, vor ceva, după aia trebuie să se roage de părinte să scoată banul, părintele mai zice și nu. Nu e ca atunci când adresezi o reclamă pe Google unui tip de 35-40 ani care caută un model nou de laptop și știi că are și banii pentru a îl cumpăra.