Adresa Muzeu Memorial Sighetu Marmatiei: str. Corneliu Coposu nr. 4, Sighetu Marmaţiei, judetul Maramureş;
Orar: luni-duminica 9:30-18:30;
Telefon: 0262.319.424;
Email: muzeu@memorialsighet.ro
Website: www.memorialsighet.ro
Localizare: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet se află în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmaţiei, in zona de nord a Romaniei. Xxista marcaje rosii pe harta orasului pentru a facilita localizarea lui, plus ca am vazut si cateva bannere amplasate prin oras.
Cei care ajung prin Maramures trebuie neaparat sa viziteze Sighetul Marmatiei, daca nu pentru peisajele turistice macar pentru a face o oprire la Muzeul Memorial, fosta inchisoare comunista transformata acum intr-o expozitie permanenta care reaminteste vizitatorilor de ororile comunismului in Romania. As recomanda vizitarea muzeului mai ales pentru cei care nu au prins perioada comunista si au impresia ca Romania este o tara care s-a bucurat mereu de libertatea de exprimare si de gandire.
Ne-am oprit la muzeu cu gandul de a sta cateva minute, am ramas acolo mai bine de trei ore. Cantitatea de informatii adunata in incinta fostei inchisori comuniste este enorma. Biletul de intrare este 6 lei, o suma modica pentru informatiile care sunt puse la dispozitia vizitatorilor.
Muzeul a fost demarat de Ana Blandiana impreuna cu Romulus Rusan si o chipa de istorici in 1992, iar din 1998 Consiliul Europei a decis ca Memorialul de la Sighet este unul dintre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.
Prezentare muzeu
Cele trei nivele ale fostei inchisori au fost organizate pe teme, fiecare etaj si celula prezentand aspecte importante din istoria Romaniei intre 1945 si 1989.
La parter exista o sala de informare urmate de celulele detinutilor amenajate cu informatii si obiecte legate de comunism: Alegerile din 1946, Celula in care a murit Iuliu Maniu, Distrugerea partidelor politice, Represiunea asupra bisericii, Securitatea intre 1948-1989, Colectivizarea, Monarhie versus comunism, Anul 1948 – Sovietizarea Romanie, o cronologie a tarilor din Europa de est (1945-1989).
La etajul I veti vedea celula de pedeapsa neagra. “Vara era un cuptor iar iarna un frigider, mancarea era redusa la minimum. nu se permitea nici un contact cu nimeni” (Ioan Ploscaru). In continuare pe nivelul intai avem: Sala demnitarilor, Distrugerea Academiei Romane, Represiuni entice si religioase, Deportarea in Baragan, Anul 1956 – Miscari studentesti din Romania, Femei in inchisoare sau Viata intelectuala.
La etajul 2 se afla celula in care a murit Gheorghe I. Bratianu, Miscarile sociale din Valea Jiului si Brasov, “Epoca de Aur” sau comunismul kitsch, oponenti si dizidenti in deceniile ‘8 – ‘9, Sala demolarilor sau Lotul Visovan.
In plus la etajul 1 si 2 veti vedea doua expozitii permanente, dedicate lui Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, precum si o expozitie temporara Corneliu Coposu. Pe langa informatii despre ei se afla acolo mai multe obiecte si haine care au apartinut acestora.
La exterior se afla ansamblul statuar “Cortegiul sacrificatilor”, opera sculptorului Aurel Vlad, precum si Spatiul de Reculegere si Rugaciune, realizat dupa proiectul arhitectului Radu Mihailescu, care are inscriptionat pe zidurile laterale peste 8000 de nume a celor decedati in inchisorile si lagarele de munca din perioada comunista.
Muzeul Memorial Sighetul Marmatiei este un punct de interes national care merita vizitat celor care au nelamuriri legate de regimul comunist in Romania si “binefacerile” acestuia asupra poporului roman. Comunismul a blocat poporul roman in evolutia sa vreme de 50 de ani, iar situatia in care ne aflam acum se datoreaza in mare parte sechelelor ramase de la acest regim.
Cine uita trecutul e condamnat sa-l repete. (George Santayana)
Un scurt video filmat in celula dedicata lui Nicolae Ceausescu si cultului Ceausestilor (nu a stat nea’ Nicu in celula aia, din pacate):
Fotografii Muzeul Memorial Sighetul Marmatiei:
Am vizitat si eu anul acesta muzeul Memorialul al Durerii de la Sighet si am fost foarte incantat de organizare si dotare (fiind o fosta inchisoare ma gandeam ca am sa vad doar niste celule goale si mai stiu eu ce…). Cred ca am stat 3 ore si am vizitat, dar in viteza… parerea mea e ca trebuie sa iti dedici o zi pentru el si se merita.
M-au impresionat acei pereti cu portretele celor care si-au pierdut viata in aceste inchisori cat si curtea interioara.
Erau si multi straini care vizitau acest muzeu.
Felicitari celor care l-au creat cat si binenteles pt articol (asa mai aude lumea de existenta acestui muzeu care meria vizitat… fiind tocmai in capatul tarii eu unu nu stiam de el).
Mersi Dan, sper sa mearga cat mai multi acolo.
160 de lei nu e mult http://is.gd/3bbO9 si va asigur ca o sa aflati lucruri interesante, lucruri care o sa va schimbe putin perceptia asupra lucrurilor ce ne inconjoara