fbpx

Nu vă păstrați toți banii în același loc

Distracția cu cardurile blocate de la CEC Bank ar trebui să ne reamintească un lucru foarte simplu, să nu ne ținem toți banii într-un singur loc. Ok, e mai sigur să îți depui banii la bancă decât să îi pui la saltea acasă, dar ce faci dacă banca are niște probleme și îți blochează cardurile și conturile exact când ai mai mare nevoie de bani? Cei care aveau carduri la CEC și s-au trezit brusc cu ele blocate ce fac până primesc noile carduri? Se împrumută de la prieteni ca să își cumpere de ale gurii, ca să își plătească facturile? Ies în stradă la cerșit?

Nu sunt eu cel mai bun prieten al băncilor, dar adevărul este că avem nevoie de ele. Totuși, să nu credeți că banca cu care lucrați acum este infailibilă, că nu o va da în bară niciodată. Eu am două conturi deschise, la ING și la BRD. La ING pentru că îmi place sistemul lor de lucru și faptul că pot să îmi fac singur majoritatea tranzacțiilor, fără a apela la personalul din bănci, iar la BRD pentru că sunt unele plăți pe care anumite instituții nu le fac în ING. Știți cum e, dacă o bancă nu are o convenție cu statul, pentru ei nu există.

Să revenim. La ING am un card de debit VISA Electron, la BRD un Maestro. Niciodată nu am avut card de credit și sper să nu ajung să îmi fac unul. La ING am bani într-un depozit la termen, la BRD am bani în contul curent. Pe lângă asta, mai am și acasă niște lei, puțini, pentru urgențe. Dacă aș avea mai mulți bani i-aș băga în acțiuni și obligațiuni, dar nu e cazul. Dacă îmi blochează cardul ING-ul merg la BRD. Dacă sunt probleme cu amândouă băncile apelez la rezerva de acasă, până se rezolvă problema.

Morala? Cum zice și Mircea, e bine să avem tot timpul o soluție de backup, mai ales pentru bani. Shit happens, și când pățim ceva nasol e bine să avem de unde lua bani rapid, nu să ne rugăm în stânga și în dreapta, să apelăm la mila celor din jur.

Nu vă puneţi toate ouăle în acelaşi coş, nu cheltuiți banii doar pentru că îi aveți. Încercați să aveți niște bani puși deoparte pentru zile negre (măcar pentru 6 luni de zile), faceți credite doar dacă aveți nevoie neapărat și nu pentru a vă cumpăra un laptop ultimul răcnet, tăiați din cheltuielile inutile și veți dormi mai bine noaptea.

Voi cum procedați cu banii, cheltuiți tot ce câștigați de la o lună la alta sau vă gândiți și la viitor?

Recomandă

10 Comentarii

  1. Nu am incredere in banci, dar vorba ta, nici fara ele nu te poti descurca acum, Vrei sa ii dai cuiva bani si e in alt oras? Trebuie sa mergi la banca. Vrei sa platesti online? Iti trebuie cont bancar. Oricum, pastrez niste bani acasa de rezerva.

  2. De asta nu tin banii niciodata pe card. In ziua cand apar pe card, ii si scot pentru ca nu stiu niciodata ce pot pati. Mama a patit la fel la BRD fara sa fie anuntata i s-a blocat contul pana ce sa primeasca noul card pentru ca vechiul card era expirat sau expira, nu mai stiu. Eu nu ma risc, faceti si voi la fel, aveti unde sa puneti banii, de exemplu intr-o carte veche si aveti backup asigurat.

  3. Corect, nu va tineti toate ouale in acelasi cos. Si eu am tot doua conturi, unul la ING pentru ca este foarte bun internet-bankingul si in general au produse bancare bune si unul la BRD dar care are un internet-banking de tot rahatul iar atitudinea persoanlului este extrem de „acră”. Nu platesc nici un comision de administrare sau de operare la cardul ING (exceptie face comisionul de 3 lei pe luna pt HomeBank)

    @Dli, faci o mare prostie. Stii cat e cunatumul comisionului pe care il platesti pentru retragerea sumei de bani? La ING spre exemplu eu primesc dobanda pentru banii din contul de debit.

  4. Când ai treabă cu banca. Un sfat am să-ţi dau: CITEŞTE cu atenţie, dacă nu înţelegi termenii, mai bine întreabă pe cineva decât să regreţi mai târziu…

  5. În momentul în care ajungi să te obişnuieşti să trăieşti doar cu 70% din ceea ce produci, spunem că ai căpătat o oareşcare disciplină. începi să vezi lucrurile altfel, apoi intervine rutina. În timp vei asimila capitalul necesar pentru a începe ceva şi îţi poţi permite să fluieri mai des. Da, ai o bază când ştii că dispui de venitul necesar cheltuielilor obişnuite pentru aproximativ 1 an.

  6. Ideea de a face un credit doar pentru nevoie si nu pentru un laptop ar suna bine doar pentru a nu lua un laptop. Cred ca datoria e buna daca sti sa folosesti creditul respectiv pentru cash flow pozitiv. Deci recomand sincer creditul, atat timp cat scoti din el cel putin o data pe luna si pentru totdeauna cash flow pozitiv.

    • Depinde. Când eram mai tânăr spuneam că nu aș face credit decât pentru casă, dacă e nevoie. Acum da, cred că dacă poți genera mai mulți bani folosind acel credit decât dobânda merită să îl faci, de exemplu dacă ai nevoie de un laptop bun pentru muncă, dar nu ai pe loc banii necesari. În schimb nu aș face credit pentru prostioare, ultimul model de smartphone dacă îl folosesc doar pentru stat pe Facebook, haine, călătorii de fițe etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *