fbpx

Cum am vizitat obiectivele turistice din Iași stând pe canapea

Azi dimineață am făcut un tur al Iașului, însoțit de ghid. Am plecat de la Palatul Culturii, renovat odată cu lansarea Palas-ului, m-am oprit pe la Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primăriei, am urcat Copoul pentru a vedea Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și Universitatea Alexandru Ioan Cuza, pe unde mi-am făcut veacul timp de vreo 5 ani, iar la final am făcut o oprire în Copou, la Teiul lui Eminescu.

Și am făcut toate astea stând pe canapea acasă, folosind o aplicație gratuită, o pereche de ochelari ce costă 10 dolari și telefonul. E fain unde am ajuns cu tehnologia, nu?

Ideea e că sâmbătă pe la prânz am primit un colet cu o pereche de ochelari Cardboard pentru realitate virtuală, fabricați în Iași de către cei de la idei3D. Sunt pentru o aplicație faină pe care o lansăm luni, o să vezi tu ce și cum, mi s-a zis.

Azi am aflat. S-a lansat aplicația Iași VR, ce permite un tur virtual al locațiilor turistice din oraș, cu ghid audio, atât în română cât și în engleză. Iașul e al cincilea oraș din lume care are o astfel de aplicație, și primul de la noi din țară.

Dacă sunteți obișnuiți cu aplicațiile de realitate virtuală Iași VR o să vi se pară ok, practic vedeți locațiile și auziți povestea lor, dar pentru turiști și cei care vor să descopere Iașul aplicația e foarte faină zic eu, plus că se poate folosi fără conexiune la internet după ce o descărcați:
Cu ajutorul aplicației  “Iaşi VR” puteți vizita virtual 3D cele mai reprezentative locuri din Iaşi: Parcul Copou, Biblioteca Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi, Muzeul Unirii, Râpa Galbenă, Mănăstirea Trei Ierarhi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iaşi, Palatul Roznovanu (unde îşi are sediul Primăria Municipiului Iaşi), Palatul Culturii şi Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi. De asemenea, turul va avea și un ghid audio în limba română și engleză, care oferă informații despre locurile pe care utilizatorul le „vizitează” virtual.

Iași VR e realizată în parteneriat public-privat de Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană și companiile ieșene Idei 3D și Sprocket Inc, pentru Iași 2021.

Aplicația poate fi instalată pe Android, iOS și Windows Phone. Funcționează împreună cu o pereche de ochelari Cardboard Glasses, de care v-am zis mai sus, cred că idei3D e singura firmă de la noi pe care îi produce, la un preț comparativ cu cel al fraților chinezi, dar la o calitate mai bună.

iasivr

Aplicația are rolul de a ajuta Iașul în competiția de obținere a prestigiosul titlu de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. O să fiu sincer cu voi, în ultimii ani eu tot am avut senzația că Iașul a stagnat, nu a făcut mare lucru pentru a se schimba, din punct de vedere turistic, cultural cât și al mediului de business. Totuși, sunt tot mai mulți cei care îmi zic că nu e așa, că lucrurile încep să se miște. Cine știe, până în 2021 poate chiar se vor mișca așa cum trebuie.

Care e faza cu ochelarii ăștia de carton? Cardboard Glasses sunt cea mai ieftină opțiune de a te bucura de realitate virtuală, jocuri sau filme 3D cu ajutorul smartphone-ului personal, tehnologia fiind dezvoltată de Google, dar multe firme îi produc acum. Pot fi un cadou fain pentru cineva pasionat de gadgeturi.

Recomandă

3 Comentarii

  1. Pentru cei cu “miini indeminatice” neaparat trebuie confectioctionata si o masca de ceea de vazut 3D, in regim DIY (Do It Yourself), se gasesc planuri. Si asta o sa fac si eu cit de curind, mai ales ca acuma sint multe videoclipuri de 360 grade. Iasi VR este o aplicatie model pentru alte orase si pentru locurile pitoresti din Romania. Ar fi o prezentare moderna a frumusetilor patriei, utilizind technologia moderna !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *