Dacă discutăm despre un brand alegerea e clară, creezi o pagină de Facebook pentru că oamenii nu pot fi prieteni cu Firma de termopane SRL, dar pot fi fanii firmei.
Totuși, dacă vorbim de o persoană publică, o vedetă, un om de afaceri, un jurnalist etc lucrurile sunt mai nuanțate, având în vedere că profilele personale pot fi urmărite de utilizatorii de Facebook fără ca persoanele respective să le adauge ca prieteni. În principiu pentru o persoană publică e mai simplu să gestioneze un profil de Facebook, publică mesajele de interes larg selectând la audiență publicul iar mesajele mai intime și pozele din concediu doar pentru listele de prieteni.
Avantajele unui profil personal de Facebook:
- Reach-ul organic, deci numărul de persoane care văd mesajele postate fără ca tu să plătești pentru asta, e mult mai mare. Nu sunt cifre exacte, dar poate fi între 30-60% pentru un profil, comparativ cu 5-20% pentru o pagină.
- Poți adăuga prieteni, poți comenta mesajele postate de prietenii unor prieteni comuni, lucru mai greu de făcut când utilizezi o pagină de Facebook. Deci e mai ușor să interacționezi cu ceilalți folosind un cont personal.
- Poți posta în grupuri de Facebook, poți lăsa comentarii altor utilizatori de Facebook, lucru care nu se poate folosind o pagină. E mai ușor să te promovezi în mod gratuit folosind un cont personal.
Avantajele unei pagini de Facebook
- Ai acces la statistici detaliate despre profilul fanilor unei pagini, gradul de interacțiune al acestora cu mesajele postate, câți oameni au văzut efectiv mesajele postate etc. La profilurile personale nu poți decât să ghicești.
- Poți programa când vrei să apară anumite mesaje, util dacă ești pe drumuri. Totuși, asta poate fi rezolvată și cu aplicații ca Hootsuite, care permit programarea de mesaje și pentru conturile personale.
- Poți să promovezi mesajele postate pe pagină către o audiență mai largă, poți targeta foarte precis oamenii cărora vrei să le afișezi mesajele tale, opțiune care nu mai este disponibilă pentru conturile personale.
- E mai profi. Teoretic, dacă ai o pagină de Facebook arăți că ești mai profesionist decât dacă ești un antreprenor cu un profil personal, să zicem. Totuși, aici depinde mult și de bugetele pe care le vei investi în Facebook, dacă vrei doar o metodă prin care să comunici rapid către un public larg, fără a investi în campanii plătite, s-ar putea să fi mai avantajat de un profil.
Concluzia:
Profilul personal s-ar putea să fie mai avantajos decât o pagină de Facebook, dacă nu reprezinți un brand ci ești o persoană publică care vrea să comunice rapid cu publicul țintă, fără a se complica prea mult. Followerii sunt la fel de buni ca și fanii, poate chiar mai buni. Pagina e mult mai avantajoasă pentru companiile care vor statistici, campanii și au buget pentru social media marketing, deci sunt dispuse să investească constant în prezența lor online.
Foto: Facebook logo via Shutterstock
Top 5 Posturi: Pagina sau profil de Facebook, ce sa alegem? (mariussescu.ro) http://t.co/InTYwGt3qr
Profilul personal s-ar putea să fie mai avantajos decât o pagină de Facebook, dacă nu reprezinți un brand. http://t.co/UdcacVeIHb
Profilul personal s-ar putea să fie mai avantajos decât o pagină de Facebook, dacă nu reprezinți un brand…. http://t.co/4CRA3SwASy
Pagină sau profil de Facebook, ce să alegem? – http://t.co/pl46PMhr0t via @mariussescu