fbpx

Perspective de monetizare. Online-ul în orașele mici

Discutam cu Amalia la ultimul blogmeet cu Divanul din Bacău și îi spuneam și ei ce am remarcat eu, referitor la dezvoltarea online-ului în orașele mici – nu rentează să creezi conținut strict pe plan local, din punct de vedere financiar. Amalia a ajuns la aceeași concluzie, dar eu am zis să vin cu niște exemple concrete.

paris

Să luăm orașul Bacău ca idee de exemplificare, că tot îmi fac de treabă pe aici mai nou.

Bacău – aproximativ 200.000 locuitori, plus minus 20 de mii. Respectând proporția utilizatorilor de internet din România (7-8 milioane la 20 milioane total populație) cred că putem spune că 70-80 de mii de oameni din Bacău folosesc internetul frecvent. Ok, o să fiu generos pentru că e vorba de mediul urban, să spunem că 100 de mii de oameni din Bacău accesează internetul frecvent, adică 50%.

Din ăia 100 de mii câți vor ajunge pe site-ul tău, dedicat comunității locale?

Ziarul de Bacău a avut în cea mai bună lună din 2011 aproape 78 mii vizitatori unici, și asta pentru că are mult conținut și e cunoscut pe plan local. Nu mă înțelegeți greșit, cifra e bună pentru un site-ul unui ziar regional, dar mai mult de atât nu ai de unde să aduni decât dacă te apuci de mondenități, cum fac Cancan și Libertatea la nivel național sau Bună Ziua Iași la Iași. Ori dacă scrii pe subiecte de interes național.

Deșteptarea, al doilea cel mai vizitat site de știri local cred, ce aparține de ziarul cu același nume, nu trece de 66.000 vizitatori pe lună. Poate dacă nu ar mai cere bani de la vizitatori pentru vizionarea anunțurilor online ar mai stoarce câteva afișări. Poate, dar nu garantez.

Bacaul.ro, care adună cam toate informațiile și știrile despre Bacău, abia ajunge la 67.000 de vizitatori lunar. Ei zic că sunt cel mai vizitat site de către băcăuani. Oh well, lauda nu costă.

Mai sunt blogurile din BacăuRăzvan cred că are cel mai mare trafic acum, pe la 40-50 mii de vizitatori, dar el scrie și pe subiecte de interes național, pe lângă evenimentele locale.

Prin comparație, un blog de top din România, dar targetat la nivel național, cu audiență diversificată, ajunge lejer la 100 de mii vizitatori lunar, și vorba aia, e scris de un singur om, nu de un întreg colectiv. Nu mai zic de posibilitățile de monetizare, care sunt mult mai numeroase pentru un blog ce este citit de toți românii. Am avut zeci de campanii pe blog pentru că scriam pe subiecte de interes național, dar doar 3 sau 4 legate strict de Iași. De Bacău nu mai zic, iarba crește mai greu aici.

Ca idee, câți bloggeri din orașul Calafat cunoașteți și citiți? Nici unul? Așa ziceam și eu. Să scrii doar despre orașul tău nu rentează, campaniile de promovare derulate regional sunt mult prea rare. În plus, în orașele mici și advertiserii sunt mult mai reticenți când vine vorba de online. Chiar și în Iași era greu să convingi un restaurant de exemplu, să bage bani în online. În Bacău e o misiune aproape imposibilă, de aia nici site-urile de timp liber nu se îngrămădesc să apară.

Chiar dacă te afli într-un oraș diferit de București (cică acolo se dă ora exactă), nu te oprește nimeni să scrii despre subiecte de interes național, fie că ai un site sau un blog de nișă ori unul generalist. Avem acces la internet, ne putem informa de oriunde am fi, oricând. Accesul la informație este aproape gratuit în ziua de azi, trebuie doar să o filtrezi și să o interpretezi pentru a oferi cititorilor ceea ce vor.

A te limita la subiecte legate strict de orașul tău mi se pare o eroare de calcul, atunci când urmărești să câștigi bani online, fie că ai un blog sau un site de știri. Numai zic.

 Poza e din Paris pentru că articolul e publicat de aici. Altfel puteți spune că e off topic.

Recomandă

5 Comentarii

  1. Un site de evenimente cu subiecte doar dintr-un oras cred ca ar merge.. unde sa iesi in weekend in Craiova de ex sau evenimente din Craiova… cred ca ar prinde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *