fbpx

În așteptarea plăților instant între toate băncile românești

Să dăm Cezarului ce e al Cezarului, e adevărat că Revolut și fintech-urile ce au apărut ulterior ne-au obișnuit cu ceva magic, plățile instant.

Până acum câțiva ani părea de neconceput ca eu să trimit banii unui necunoscut prin internet, și în 2 clipe persoana respectivă să primească banii, în contul său bancar sau aplicația sa bancară.

Și totuși, am ajuns aici, iar meritul e și al aplicațiilor pe rit nou, care au schimbat felul în care facem banking și așteptările utilizatorilor de la bănci. Mai ales pentru millenials, e ceva normal ca banii să se transfere instant. Băncile se adaptează mai greu la presiunile publicului, dar nu au ce face, că le suflă concurența în ceafă.

De exemplu, citeam acest posibil advertorial despre serviciul de plăţi instant românesc, administrat de Transfond, care a ajuns la 11 bănci din România.

Acolo ni se zice că băncile au fost de acord cu transferul banilor instant de frica Revolut, dar adevărul e un pic mai complex. Nu doar Revolut îi motivează, ci și directivele europene privind transferurile instant de euro.

Sigur, noi avem încă lei în acest colț din Europa, nu e presiunea la fel de mare, dar vorba circulă, fintech-urile străine vin și la noi în mod oficial, românii circulă peste tot fără restricții, și nici o bancă nu vrea să rămână pe dinafară, să piardă bani și clienti pentru că nu a putut mișca niște cifre pe un server imediat ce a cerut asta un utilizator. Nu îi costă nimic în plus, era doar comoditatea și lenea, cât timp trimiți banii către un IBAN transferul poate fi procesat automat.

Feelingul meu e că în câțiva ani vom avea plăți instant între toate băncile românești. Între timp, băncile care vă mută banii instant în 2024 sunt cele de mai jos:

 1. BTRLRO22 BANCA TRANSILVANIA S.A.
 2. CECEROBU CEC BANK S.A.
 3. BRELROBU LIBRA INTERNET BANK S.A.
 4. RNCBROBU BANCA COMERCIALA ROMANA S.A.
 5. EGNAROBX VISTA BANK (ROMANIA) S.A.
 6. CARPRO22 PATRIA BANK S.A.
 7. RZBRROBU RAIFFEISEN BANK
 8. BRDEROBU BRD GROUPE SOCIETE GENERALE
 9. WBANRO22 INTESA SANPAOLO BANK
 10. INGBROBU ING BANK N.V., AMSTERDAM –
  SUCURSALA BUCUREȘTI
 11. BUCUROBU ALPHA BANK ROMANIA S.A.
Recomandă

6 Comentarii

 1. Folosesc cu succes Orange Money și cardul de credit aferent OM. Zilele următoare servicul de banking din spatele OM va fi preluat de ALPHA BANK. Mă disperau transferurile greoaie bancare făcute până acum inhouse de orange.
  Aveam nevoie de un card de credit pentru cumpărături sigure pe lângă foarte utilul la plătit facturi și chestii – revolut. DUpă ce revlolut m-a lăsat baltă la cmpărături, la casa de marcat de două ori, am intrat imediat în programul Orange Money cu card de credit mult mai stabil la achizițiile offline.

 2. Anul acesta se vor implementa platile instant si la Unicredit, datorita fuziunii cu Alpha Bank. Este un serviciu binevenit, si nu neaparat pentru ca banii ajung foarte repede, ci mai degraba pentru ca poti face acest lucru la orice ora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *