fbpx

Cam slăbuț cu primele de Crăciun

Mă uitam în jurul meu, nu prea se discută despre primele de Crăciun, nu văd discuțiile despre al 13-lea salariu. Nici petrecerile de final de an parcă nu au mai fost așa de multe, nici departamentele de marketing parcă nu au mai avut bugete pentru cadouri și cadouașe ca în alți ani. Pentru companiile care nu au făcut concedieri cuvântul de ordine e moderație, și chiar și pe zona de IT, tehnologie oamenii parcă nu mai sunt așa de dornici să își schimbe joburile, deși încă se fac angajări.

Mă simt ca la finalul lui 2008, când lumea voia și nu prea să treacă în noul an, că nu se știa cât de nasoală va fi treaba. Diferența este că atunci au fost afectate mai ales băncile și cei cu credite, acum recesiunea pleacă din sectorul energetic dar ne poate afecta pe toți, și persoane și companii.

Pentru cine a prins doar anii de creștere economică situația poate părea gravă, cine a mai trecut deja prin asta și-a învățat deja lecția.

Aveți bani puși deoparte ca să trăiți decent, minim 6 luni? Aveți mai multe surse de venituri, ca să nu fiți stresați dacă rămâneți fără job? Ați tăiat din cheltuielile inutile? Ați început să lichidați creditele, când ați văzut că ratele încep să se dubleze? E ok, în cel mai rău caz nu veți fi afectați prea tare, strângeți un pic din dinți câteva luni. În cel mai bun caz râdem la Revelion 2024 despre toate problemele prin care am trecut în ultimii 4 ani.

Din punct de vedere business 2022 nu a fost un an slab, dar a fost un an cu multe provocări, răsturnări de situație și presiunea de a te schimba, a te adapta. Cine a înțeles asta s-a descurcat onorabil, cine mai speră că lucrurile vor fi la fel ca înainte s-ar putea să constate că urmează un an și mai dificil.

Noi să fim sănătosi.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Si pe afara e cam greu cu primele de Craciun in ultimii 2 – 3 ani. Trebuie sa le aduc eu aminte de al 13-lea salariu de fiecare data. Si de bonusuri cam la fel. Fara sa bati obrazul nu se simt ca in alti ani. Ai crede ca sunt straini, au alta mentalitate, dar cand e vorba de patroni, toti o apa si-un pamant. Noroc ca le zic de la obraz si apoi misca imediat. Se mai intampla sa le reamintesc si a doua oara, dar pentru mine nu e o problema chiar daca uneori e jenant. Oricum, nu toate firmele dau al 13-lea salariu, asa ca trebuie sa fi bucuros ca il iei. 8 ani de zile odata pe an se facea bbq si ianuarie sau februarie la restaurant cu firma pe banii sefului. Din 2019 s-a terminat.
    Creditele abia au inceput, mai am 23 de ani de plata cate €1,6k lunar 😀

    • Ouch, ai un pic de credit, rate cât mai mici îți doresc.
      Cu petrecerile e ciudat, deși a fost pandemie multe firme au dus-o bine în ultimii 2 ani, abia anul ăsta din toamnă s-au stricat lucrurile. Bine, dăm la o parte tot ce ține de turism și HoReCa, unde a fost un roller coaster.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *