fbpx

Cât de repede te decizi să cumperi produse de la un brand nou?

Apropo de ce spune Vali aici despre faptul că nu e suficient un produs bun pentru a vinde, ai nevoie și de marketing, mi-am amintit că am avut discuția asta cu mai mulți clienți care aveau impresia că au nevoie de marketing doar atunci când le scad vânzările sau când vor să facă o reducere, să lanseze ceva nou. Hint – dacă îți scad constant vânzările s-ar putea să ai probleme mai grave, pe care marketingul nu le poate rezolva.

Varianta completă este că nu e suficient un produs bun pentru a vinde, nu e suficient să faci câte o campanie de promovare ocazional, ci ai nevoie de marketing constant pentru ca oamenii să te remarce, să devină interesați de produsul tău și să te ia în considerare, atunci când vor să cumpere ceea ce tu vrei să le vinzi. Ai nevoie de o strategie de marketing.

Nu mă credeți? Întrebați-vă următorul lucru – cât de repede ați luat decizia de a cumpăra un produs de la un brand nou, pe care nu îl știați?

Majoritatea oamenilor au nevoie de minim 5 interacțiuni cu brandul, înainte de a cumpăra. Mă uitam și la mine, care lucrez în domeniu, și tot mă încadrez în tipar.

De exemplu înainte de a cumpăra robotul aspirator de la Xiaomi am interacționat de minim 10 ori cu produsul. Știam deja brandul Xiaomi, că am folosit telefoane produse de ei, am avut și un TV box, o lampă, brățară fitness Mi Band de la ei etc. Cu toate astea, tot a fost nevoie să citesc vreo 3 recenzii la robot pe bloguri, să mă urmărească niște reclame prin remarketing pe Facebook și să văd vreo 2 roboți aspirator în acțiune live prin casele altora, ca să mă decid că e ok și merită investiția.

Cam așa funcționează marketingul, mai ales pentru produsele scumpe, pentru brandurile ce vor să își crească cota de piață sau sunt la început de drum. Ok, te riști să cumperi un suc la 3 lei de la un brand anonim, după ce vezi influencerul preferat cum îl bea, dar nu o să cumperi o mașină nouă sau un smartphone de 1000 de euro doar pentru că spune o vedetă de pe net că e mișto.

Vedeta îți atrage atenția asupra produsului nou lansat, după aceea citești câteva recenzii pe net (plătite sau nu), mai vezi o reclamă prin retargeting pentru că ai vizitat site-ul producătorului, dai like paginii de Facebook a brandului și mai citești din ce fac ei, cum le pasă de clienți, începi să remarci că au mai cumpărat și alții prieteni produsul care îți place, îi întrebi despre el, aduni impresii, te mai uiți la o reclamă TV, și de Black Friday când e cu 10% reducere îl cumperi.

Poate tu vei crede că ai cumpărat produsul doar pentru că a fost la promoție, dar de fapt a fost nevoie de mai multe interacțiuni pentru a îți influența decizia, uneori pe o durată de timp de luni de zile. Campanii pentru notorietate, remarketing, product placement, product reviews și așa mai departe. Nu te-ai decis tu din senin să cumperi un produs despre care nu știai nimic.

Așa funcționează marketingul, așa se construiesc brandurile pe termen lung, nu cu o campanie agresivă, făcută doar atunci când au scăzut vânzările cu 30%, și în rest pauză.

Recomandă

Un comentariu

  1. De obicei ma bazez pe recomandarile celor care au experienta in domeniu, am un amic care lucreaza in vanzari telecom de exemplu si stie tot ce misca, cand vreau telefon nou de exemplu il intreb pe el. Daca nu am oameni care stiu domeniul da, dureaza sa ma documentez.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *