fbpx

Reclama Cosmote: War Hero

Mie îmi plac reclamele Cosmote, mai ales de când au schimbat abordarea, renunțând la reclamele destinate mai ales tinerilor și realizând reclame de corazon, care prind mai bine la masa largă a consumatorilor. Fluturele cred că a fost unul din cele mai mari succese ale lor, chiar dacă e o adaptare după un scurt metraj.

Totuși, ultima lor reclamă, cea cu bătrânelul erou de război care depune flori la monumentul eroilor căzuți din orașul său, ei bine, reclama asta nu convinge 100%. Cel puțin nu pe mine. Aparent rețeta e aceeași, o reclamă care transmite emoții, care înduioșează. Pe Youtube comentariile sunt toate pozitive, clipul are peste 11000 de vizualizări în 4 zile, ceea ce e bine pentru o reclamă.

Problema reclamei? Nu mi-am dat seama nici eu la început, noroc de maestrul Ilișoi, care a evidențiat-o aici. Problema reclamei este că salutul tinerilor cu mâna la tâmplă, în stil american, cu capul descoperit, nu convinge, nu pare un salut oferit cu respect, ci o ironie. Nu e grav, dar oricine știe cum se fac lucrurile în armată va remarca. Eu nu am remarcat, tocmai pentru că nu am făcut armata.

Nu știu cum o fi acum regula în armată, dar când eu mi-am servit patria, frecând veceurile cu periuța de dinți, salutul cu capul descoperit era interzis și avea o semnificație știută de toți, de la răcan la general: “Te bag în pizda mă-tii!”, îi spuneai celui pe care-l salutai cu capul gol. Salutul la devla goală cu un deget, două, trei și mai departe indica nivelul de profunzime la care-l băgai în mă-sa pe cel salutat. Dacă mai și răsuceai un pic palma, oblic, nu i se mai vedea nici bombeul cizmelor. Pentru un asemenea salut făceai flotări până obosea caporalul numărând, ajungeai și la arest. Bunicul, care a făcut șapte ani de armată, (când să se libereze, a venit războiul și a băgat ca Berilă până la sfârșit), îmi spunea că și pe vremea lui avea aceeași semnificație. Deci și pentru bătrânul din clip înseamnă același lucru, indiferent care o fi regula astăzi. Băieții noștri, arzători de mangal pe trotuare, când dau onorul cu capul gol (și într-un sens și în celălalt), îl bagă solemn în mă-sa pe bătrânul erou de război. Astfel interpretat, spotul celor de la Cosmote surprinde exact felul cum sunt tratați în țara noastră veteranii de război.

Vouă cum vi se pare reclama?

Recomandă

19 Comentarii

 1. penibila faza cu salutul….
  salutul militar e cu totul altceva. probabil cel care a facut reclama nu a facut armata. puteau sa faca orice altceva aceei tineri sa se scoata cumva fata de veteran.

 2. O fi adevărată faza cu acoperitul capului, dar să nu uităm că:
  – în armată ai ce pune pe cap, e parte din uniformă
  – tinerii de azi (şi nu numai) nu mai poartă pălărie sau altceva pe cap. Deci cu ce să îşi acopere capul ?

 3. Sunt niste copii, nu au de unde sa stie salutul traditional din armata, dar il fac cu mult devotament. Este felul lor de a-si cere scuze si de a-si arata respectul cuvenit. EROII trebuiesc respectat neconditionat ! Tot ce avem, avem datorita lor. Iar reclama asta vrea sa puna in valoare, faptul ca suntem datori sa prezentam povestile de viata ale lor, ale EROILOR.

  • Dislike button? Ma amuza indoctrinarea asta istorica pe care desigur nu o cercetam. Nu datorita veteranilor avem ce avem azi… Datorita unor eroi internationali, care s-au gandit ca prosperitatea mondiala exista numai pe timp de pace. Romania nu are prea multi eroi. Istoria din manuale e falsificata. Spune cum Stefan unul din cei mai mari conducatori, dar in acelasi timp invatam poezi cum isi abandona oastea pe campul de lupta si fugea la maica'sa. Adevarata istorie nu este subiectiva… sau scrisa de istorici romani intr-o perioada nationalista, cand integritatea teritoriala era scopul principal a celor cu carte.

 4. Jenant! Nu articolul tau, nu reclama, ci cee ce am citit in celalalt articol. De ce naiba nu si-au comandat pustii aia niste caschete WW2 de pe okazii, inainte sa salute?! Comentăm ca sa aiba si altii ce comenta…

 5. @tudor.c – vorbim de o reclamă aici, deci scenariul putea fi adaptat, dacă se știa de faza cu salutul. Eu cred că echipa din spate nu știa de acest lucru.

 6. Reclama buna, cam fortat contextul in care tânărul spre pe net si găsește informatii fix despre erou. Iar cu salutul, ce sa zic… Nu cunosc, așa o fi…

 7. Asta mi-a placut mereu la Cosmote, mereu au avut cele mai autentice reclame, ma gandesc oare cum de sunt capabili sa ii intreaca pe alde Orange avand in vedere ca is mai incepatori decat ei…

 8. “Am uitat ca el ca sa fie erou de razboi… a ucis cateva zeci de persoane, care erau si ei copilul cuiva sau sotul cuiva… sau chiar parintele cuiva. Asta uitam.
  Hai sa o luam atfel, daca tatal tau ar fi ucis in razboi de o persoana si acea persoana pleaca acasa in tara lui, ca si un erou si cosmote ii face reclama tu cum te-ai simti?”
  -Preluat de pe youtube
  Complet adevarat…
  Si ne folosim de emotile oamenilor care o sa dea un “like” sau un “thumbs up”, aratandu-ne astfel cat de mult ne pasa… O mascarada. Eroii adevarati sunt cei care au pus capat razboilui diplomatii care negociau pacea! Daca iti aperi tara de razboi e una cand trimiti armata sa atace, deja e altceva.

 9. @Zofran: “Eroii adevarati sunt cei care au pus capat razboilui diplomatii care negociau pacea!”. – crezi ca pacea se negociaza peste noapte? pana la negocieri, ai nevoie de cativa curajosi care sa se puna in fata atacatorului, ca sa nu ajunga aia la diplomatii negociatori inainte ca acestia sa isi dea seama ce sa negocieze. Conditiile de negociere se stabilesc dupa o lupta, depinde cat s-a ocupat din teritoriu si cine e in avantaj pe campul de lupta. Astia sunt veteranii de care tu spui ca nu ei sunt eroii. E usor de vorbit cand nu ai prins nici un razboi la tine in tara.

 10. Dupa cum observa cineva mai devreme, cred ca e vorba de o conventie… Cat despre ironie – acela este momentul care pe mine ma emotioneaza cel mai mult. Cred ca as putea citi o ironie pe o fata umana, daca asta ar fi ideea. Momentul este foarte frumos, si inainte de a ne lega de detalii cred ca ar trebui sa vedem care e mesajul din spate. Care poate nu-i legat neaparat de veterani de razboi…

 11. Faza cu salutul este adevarata si de discutat, dar cum ar fi arata daca apareau brusc baietii cu sepci!!?
  Muzica este bestiala, cum se numeste?

 12. Conform ORDIN Nr. M.28 din 11 martie 2009 pentru aprobarea Regulamentului instrucţiei de front art.34 paragraful 2 – “Militarii pot saluta acoperiti sau descoperiti”. Oricum regula nu se aplica la civili asa ca eu personal chiar nu inteleg unde apare ironia in salutul tinerilor.

 13. Terminati cu prostiile!
  Reclama e emotionanta!
  Salutul, corect sau nu, scoate in evidenta faptul ca tinerii, initial rautaciosi si zeflemisti din reclama, au realizat ca batrinul este un erou de razboi, si trebuie respectat si tratat ca atare!
  Simplu si emotionant!
  Mie mi-a placut teribil de mult!
  Macar de ar fi toate reclamele asa…

 14. mie nici prin cap nu mi-a trecut să văd ironie în salutul ăla.
  reamintesc că niciun adolescent nu ştie să salute regulamentar şi că tot ce-a aflat despre salutul militar e posibil să-l fi aflat doar din filmele amercane. dacă-i greşit, nu are, în context, nicio importanţă.

 15. @Richard
  Muzica este luata din coloana sonora a filmului “Ultimul Mohican”. Si e foarte bine aleasa in contextul reclamei:)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *