Cum recuperezi fișierele șterse din laptop, calculator sau carduri

Adevărul e că sunt o mulțime de aplicații ce promit că te ajută să recuperezi gratis fișierele șterse de pe calculator sau laptop, dar foarte multe nu funcționează sau recuperează incomplet fișierele. Am testat mai multe programe de genul ăsta, într-o perioadă când m-am trezit că îmi lipsesc de pe hard câteva din fotografiile făcute  într-o vacanță și nu știam ce e aia backup. Varianta recuperării fotografiilor apelând la o firmă dedicată am exclus-o, după ce mi-au cerut câteva sute de lei. Așa am ajuns să testez cam toate programele  de recuperare date pentru Windows.

EaseUS e unul dintre cele mai vechi și cunoscute softuri de recuperare, și oferă o versiune gratuită, EaseUS Data Recovery Wizard Free, ce permite recuperarea de fișiere șterse de pe calculator, harduri externe, carduri de memorie sau chiar din Recycle Bin. Varianta gratuită permite recuperarea fișierelor până la un total de 2 GB (dacă îi dai share pe Facebook) sau 500 MB fără share. Din punctul meu de vedere e suficient dacă ai de recuperat doar câteva fotografii, fișiere sau documente șterse din greșeală.

În schimb dacă ai de recuperat zeci de GB de poze, mii de documente și alte fișiere ai nevoie de EaseUS Data Recovery Wizard Professional, ce are și o versiune trial pentru a verifica fișierele ce pot fi recuperate. Versiunea PRO costă acum 80 de euro, pare cam scump, dar dacă lucrezi mereu cu fișiere importante sau ai de recuperat date valoroase s-ar putea să merite.

Înainte de a cumpăra versiunea PRO aveți grijă să descărcați trial-ul și să vedeți ce fișiere poate recupera, eu am folosit aplicația pentru recuperat fotografii dar am văzut și unele recenzii negative legate de alte tipuri de fișiere, de exemplu cele de pe harduri SSD codate mai ciudat. Trial-ul vă permite să vedeți ce fișiere poate recupera de pe calculator, laptop sau card, înainte de a da banii. Și dacă vreți să cumpărați luați programul direct de pe site-ul lor, nu site-uri anonime ce promit că vând softul mai ieftin, de obicei sunt versiuni mai vechi ale programului. Cea mai recentă versiune e 12.6.

Mai jos aveți un clip video în care testez versiunea gratuită a programului, ce recuperează până la 2 GB de fișiere din calculator sau memorii externe. Am simulat ștergerea unor date de pe un card de memorie și am folosit programul pentru a le recupera. E ok că poți seta programul să caute doar după un anumit tip de fișiere, de exemplu video, și rezultatele scanării pot fi salvate pentru a alege ce vrei să recuperezi mai ușor, dacă nu ai timp pe loc.

Pentru 50 de fotografii a durat cam 4 minute să recupereze tot, dacă aveți mai multe evident că timpul de așteptare crește.

Softul nu e greu de utilizat, e suficient să îl instalezi pe calculator, selectezi partiția, hardul sau cardul de memorie pe care vrei să îl scanezi și aștepti programul să verifice toate fișierele. În funcție de cât de multe fișiere ai s-ar putea să dureze un pic. La final selectezi fișierele pe care vrei să le recuperezi și unde anume le salvezi pe hard.

EaseUS Data Recovery Wizard Free e gratuit, ușor de instalat, recuperează rapid fotografiile șterse de pe card, vi-l recomand dacă aveți de recuperat doar câteva poze sau documente.

Voi ce program folosiți sau recomandați pentru recuperarea de date?

Recomandă prietenilor!
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei

Eu am testat și Recuva, pentru fișiere simple a fost destul de bun.