Cum e iPad Mini

Zvonurile despre iPad Mini au apărut de mult timp, dar abia în vară știu că s-au înmulțit și au devenit credibile. Mult timp Apple a refuzat să se adapteze pieței, susținând că nu se justifică lansarea unei tablete cu ecran mai mic de 9,7 inchi, utilizatorii nu au nevoie de așa ceva. În noiembrie au lansat iPad Mini cu ecran de 7,9 inchi, 768 x 1024 pixeli rezoluție, și cred că asta a fost una dintre cele mai bune decizii pentru ei din ultima perioadă. Probabil că și succesul tabletelor Android de dimensiuni similare i-a convins.

iPad mini review (1)

Am acasă o tabletă cu ecran de 10,1 inchi, cu Android. Inițial credeam că ecranul mai mare mă va avantaja mai mult, o voi folosi mai ușor, dar după ce am primit în teste iPad Mini de la evoMAG am remarcat că adesea luam iPad Mini în mână în locul tabletei cu Android, tocmai pentru că era mai mică, mai ușor de ținut în mână și de folosit. 7-8 inchi sunt suficienți pentru a citi emailurile, cărțile electronice, pentru a naviga pe internet sau pentru jocuri. De exemplu, pe tableta de 10 inchi după 30 de minute în care mă joc deja am senzația că sunt obosit, pe iPad Mini a trecut o oră și nu aveam nimic. 660 de grame versus 312 grame, probabil asta e explicația.

Specificațiile tehnice: Modelul primit de mine era varianta cu 16 Gb memorie internă, deși am văzut că evoMAG are pe stoc toată gama iPad Mini. Tableta are 312 grame, aproape că nu o simți în mână. Procesorul e Dual-core 1 GHz Cortex-A9, memoria RAM e de 512 MB, camera din spate e de 5 MP cu filmare full HD, iar cea frontală de 1,2 MP, dar face și filme la 720p. Să nu uit de Wi-Fi, Bluetooth, lucruri existente în orice tabletă care se respectă. În plus, bateria chiar ține 10 ore, lucru important dacă sunteți mereu pe drumuri și nu aveți timp să stați lângă priză, practic o puteți folosi toată ziua și o puneți la încărcat seara, înainte de culcare.

Design: Trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins de design și finisare. Deși are doar 7,2 mm grosime, tableta nu lasă impresia de fragil. E finisată foarte bine, carcasa de aluminiu ajută la crearea senzației de lucru bine făcut, dintr-o bucată. O puteți folosi chiar și cu o mână, cât timp nu vreți să ajungeți în toate punctele ecranului. Ecran care apropo, e superb, LED cu 16 milioane de culori, e o plăcere să te dai pe internet, să stai pe Skype sau să te uiți la fotografiile făcute cu camera.

Sistemul de operare: iOS 6 se mișcă excelent, fără întârzieri. Tableta cu Android 4 pe care o am se mișcă decent, dar pe iOS am senzația că nu există nici o întârziere, totul se întâmplă instant, ecranul răspunde rapid la comenzi, pe când la Android parcă uneori sunt câteva milisecunde când aștepți să se întâmple ceva și ai senzația că nu ai apăsat cum trebuie ecranul. M-a enervat puțin când a trebuit să îmi creez Apple ID-ul, încă un pic și îmi cereau și grupa sanguină a mamei, dar am trecut cu bine peste.

Aplicații: Dintre sutele de aplicații existente în App Store sigur aveți ce alege. Pe lângă aplicațiile existente deja pe tabletă am instalat Facebook, Gmail, Google Maps, Skype, Instagram, Flipboard plus câteva jocuri, jocuri care se mișcă excelent. Îmi place că există multe aplicații create special pentru iPad, de exemplu aplicația de Facebook se mișcă mult mai bine pe iPad Mini decât aplicația de Facebook pentru Android, timpul de încărcare al mesajelor e mai mic. Nu mai zic de faptul că Google a lansat aplicații dedicate și excelente pentru majoritatea serviciilor sale, ceea ce contează enorm dacă folosiți produsele lor. Apropo de instalarea aplicațiilor din market, comparativ cu Android procesul mi s-a părut mai puțin intuitiv, de exemplu pentru a instala o aplicație gratuită trebuie să apeși pe butonul unde scrie Free, care se transformă apoi în Install, abia după ce mai apeși încă o dată îți apare Installing. Trebuie să recunosc însă că interfața de utilizare arată mai bine.

Impresia generală: Mi-a plăcut mult iPad Mini. În momentul de față nu știu dacă aș da 1700 de lei pe ea, eu sunt genul care investește in device-uri doar dacă știe că le va folosi la maxim, iar tableta pentru mine încă nu e un gadget productiv, ci mai mult unul de relaxare. Totuși, dacă sunteți fani Apple sau aveți deja un iPad veți iubi și iPad Mini. Oricum, am ajuns să apreciez produsele Apple mai mult ca înainte. E adevărat că sunt mai costisitoare, dar la final primești o experiență de utilizare mult mai plăcută.

Fotografii cu iPad Mini

Concluzie: Tableta cu Android mi-am cumpărat-o în ideea că o voi folosi seara sau dimineața, când nu am chef să pornesc laptopul, când vreau să citesc un ebook sau când plec undeva și vreau să am un bagaj ușor. Totuși, după ce m-am jucat câteva zile cu iPad Mini, cred că ar fi o alegere mult mai potrivită pentru ce vreau eu. Ocupă mai puțin spațiu, e mai ușor de folosit, mai solidă, practic ajungi să o iei peste tot cu tine fără a simți că îți ocupă spațiu inutil în bagaj. E acolo, e mereu la îndemână.

Dacă sunteți fani Apple sau vreți o tabletă fiabilă, bine finisată și de dimensiuni reduse, merită să o luați în calcul. Ipad Mini e disponibilă la evoMAG de la 1682 lei.

Vouă cum vi se pare iPad Mini?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

4
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
LetsGO
Vizitator

prefer in vacante sa merg cu iPad mini decat cu alta tableta de 10 inch

Yamasha
Vizitator

Nu mi se pare utila o tableta, m-am jucat cu IPAD 2 si ma dispera…nu am rabdare sa o folosesc…

Marius
Vizitator
Marius

Eu am ipad 2 si singurul lucru care nu-mi place, dar care se aplica la toate produsele apple, este itunes…in rest, pentru mine cred ca ar fi cam la fel si cu ipad-mini.