E interesant sa analizezi procesul de vanzare-cumparare al unui produs in ansamblul lui, nu doar partea frumoasa a acestuia. Teoretic, atunci cand cumparam un produs, mai ales unul scump, nu cumparam doar produsul, ci si garantia ca acesta va functiona pe o anumita perioada de timp.
In momentul cumpararii totul e ok. Vanzatorul ne zambeste frumos, ne explica avantajele produsului, ne asigura ca acesta e cel mai bun, cel mai economic, cel mai rapid, cel mai stabil..cel mai cel. Incantati noi ii dam bani, el ne da produsul si un certificat de garantie.
Ce se intampla insa cand produsul nu functioneaza la parametrii optimi? Fiind asigurati ca beneficiem de garantie ne luam produsul, certificatul de garantie, factura si cutia in care a venit produsul (e obligatoriu sa o pastrezi, nu stiu de ce, uneori e o simpla cutie) si mergem la magazin. Aici incepe distractia!
Daca, doar daca avem noroc, vanzatorul preia produsul si iti spune ca te va contacta in cateva zile cand se intoarce din service. In cele mai multe cazuri, vanzatorul te expediaza rapid la o alta firma, care asigura service-ul. Daca ai noroc, firma care asigura service-ul este in acelasi oras si te alegi doar cu cateva ore pierdute si alergatura pe drumuri.
De cele mai multe ori, service-ul e asigurat de o firma din alt oras (de obicei Bucuresti), iar tu trebuie sa contactezi firma respectiva, sa vezi ce documente tebuie sa le trimiti odata cu produsul si sa cauti un curier prin care trimiti pachetul, pe cheltuiala ta desigur. Din nou, daca ai noroc in 2-3 saptamani iti vezi produsul inapoi, reparat. Daca nu ai noroc pot dura si luni sau te poti trezi ca defectul constatat de tine…surprinzator…nu e asigurat de garantie.
Ne-am obisnuit cu toate probleme si lipsurile unui service de calitate in Romania, dar daca ne gandim bine, cand am cumparat produsul vanzatorul nu a mentionat ca vom fi nevoiti sa alergam dupa firma care asigura service-ul, sa trimitem produsul prin curier pe cheltuiala noastra etc.
Noi am cumparat un produs dintr-un magazin. De ce nu se ocupa magazinul de problemele aparute in perioada de garantie? Pana la urma, service-ul in Romania e o loterie.
Cum ar trebui sa fie pentru voi un service-ul pentru un produs? Cum ar trebui sa decurga intamplarile de mai sus intr-o economie normala?
in teorie cel putin, ar trebui sa dai un telefon, sa vina ei la tine acasa si sa iti ridice produsul. E vorba de imaginea lor si nu ar trebui sa fie dispusi sa riste sa o piarda. Dar … asta e pura teorie …
In teorie..din pacate practica ne omoara.
hai sa te contrazic..
de ex. ti se strica un telefon sa zicem..
vii la magazin cu toate actele si cutia lui, telefonu` se expediaza la bucuresti(de ex) in garantie, fara sa te doara pe tine capul in nici un fel
nu te costa decat niste timp pierdut cat aduci telefonu` de unde l`ai cumparat
acum e legislatia foarte faina, daca nu se poate repara in 15 zile consecutive, poti sa ceri sa`ti inlocuiasca produsul
daca mai ai intrebari pe tema asta iti stau la dispozitie
las` ca`ti fac eu capu` patrat azi in drum spre baschet:D
Toate companiile ar trebui sa impuna anumite standarde, anumite reguli pe care cei ce le comerciliazeaza si/sau asigura serviceul produselor lor sa le respecte cu sfintenie.
Eu n-am avut niciodata probleme cu cei care-mi asigura service-ul diverselor produse achizitionate. Cel putin la calculatoare-laptopuri. Iar electrocasnicele n-au avut probleme pana acum.
De fiecare data am trimis coletul prin curier iar costurile au fost suportate de ei. Am platit curierul doar atunci cand au fost deosebit de amabili sa-mi rezolve o problema cu un produs neachizitionat de la ei dar similar cu ce comercializeaza.