fbpx

Motivele de a-ți schimba în fiecare an telefonul sunt tot mai puține

Mă uitam pe un studiu GFK care spune că prețul mediu de vânzare al smartphone-urilor a crescut anul acesta. Și explicația e simplă, deși la nivel mondial vânzările de telefoane au crescut, în Europa de Vest, America de Nord și zonele dezvoltate din Asia numărul de bucăți vândut a scăzut. Ok, deci oamenii cu bani își schimbă mai rar telefoanele? No problem, le vindem telefoane mai scumpe.

Asta răspunde și la întrebarea Cine va cumpăra telefoanele alea premium la 1000 de euro scoase de Apple, Samsung, mai nou chiar și Google? Le vor cumpăra oamenii pentru care banii ăștia reprezintă o ieșire la un restaurant mai răsărit, oamenii care chiar fac bani și vor ce e mai bun, indiferent de preț, plus cei care vor să epateze că au ultimul model de telefon, chiar dacă acasă fac foamea. Și sunt destui, din toate categoriile.

Sunt destule motive pentru care în țările civilizate vânzările de telefoane scad, dar cel mai evident este că tehnologia a ajuns la punctul în care diferențele între modelele de telefoane lansate la 6 luni sau 1 an distanță sunt prea mici pentru a face upgrade. Camere un pic mai bune, procesoare un pic mai rapide, design un pic mai rotunjit, dar nimic care să te dea pe spate.

Mă uitam la mine, am un LG G5 de 1 an și jumătate. Am testat ultimele modele de la Samsung, Note 8 e superb, ecranul m-a dat pe spate, se vede că mai rapid decât ce am eu. Aș scoate acum din buzunar 3500 de lei pentru el? Nu chiar, G5 face în continuare poze ok, merge la multitasking, și pot trăi cu diferența de 2 milisecunde la deschiderea unei aplicații. Poate îi schimb bateria, care nu mai ține de mult 1 zi, dar cam atât, mai merge încă 1 an, când mă voi uita la prețul pentru Note 8, sau poate G6, sau poate Google Pixel.

De asta majoritatea oamenilor schimbă telefoanele la 2 ani, că nu văd suficiente motive pentru upgrade-uri dese, a trecut vremea aia. Voi de când nu v-ați mai schimbat smartphone-ul?

Recomandă

9 Comentarii

  1. …2014 Nexus 6 (Snapdragon 805).
    A început să gîfîie după actualizarea OS la Android 7.1.1. E timpul…

  2. Am un note 2 si pot spune ca face fata cu brio cerintelor mele.Nu mi l-am mai schimbat de 5 ani.Sunt multumit de acea versiune android 4 .Citesc presa zilnic ,facebook,twitter,am si un joc de strategie instalat (se misca super), e-mail, actualizez si un blog de pe el.Camera telefonului o folosesc doar asa ocazional gen : poza la un program orar la doctor sau cand parchez masina langa “alti soferi” care deschid portiera in nesimtire astfel incat iti lasa urme pe portiera.Pt poze amintiri am un Dslr. Partea negativa e ca am cumparat pana acum 3 acumulatori la el . Ma gandesc sa il schimb dar doar asa de fite, dar mai astept.

  3. Nomu S30 face in ianuarie un an. Ma gandeam la un Blackview BV9000, dar vad ca sunt total neseriosi cu data lansarii.. era ba ptr sept, apoi oct, apoi noiembrie..
    Dar Cat S41 imi face cu ochiul :D. E destul de scump…vedem :). Intai sa bubuie nomu…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *